Το παγωτό είναι πολύ πιο γλυκό όταν είναι κρύο, ενώ το ζαμπόν είναι πιο αλμυρό όταν τρώγεται ζεστό. Ωστόσο, η διαφορά στη γεύση είναι μόνο μια πτυχή του ζεστού και του κρύου φαγητού και το πως επηρεάζει το σώμα μας με αρνητικούς και θετικούς τρόπους. Οι Επιστήμονες Αποδείξαν ότι Δεν Υπάρχει Υγιεινό Φαγητό
Όσοι επιλέγουν κρύα γεύματα καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες.
Όπως έδειξε μια πρόσφατη μελέτη, υπάρχει μια κοινή λανθασμένη αντίληψη ότι το ζεστό φαγητό έχει περισσότερες θερμίδες επειδή σας χορταίνει πιο γρήγορα. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που επιλέγουν κρύα από ζεστά πιάτα τείνουν να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες. Πιο συγκεκριμένα, καταναλώνουν τουλάχιστον 31% θερμίδες, τουλάχιστον 37% λιπαρά και περισσότερο από 22% υδατάνθρακες. Αυτό το πρόβλημα ήταν ακόμη πιο αισθητό σε άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία και μια προτεινόμενη λύση θα ήταν να προσθέσετε ένα ζεστό πιάτο μαζί με μια κρύα σαλάτα.
Το σώμα δυσκολεύεται περισσότερο να αφομοιώσει το κρύο φαγητό.
Ο τρόπος με τον οποίο το σώμα αφομοιώνει την τροφή είναι φέρνοντάς το στη θερμοκρασία του. Αυτό σημαίνει ότι όταν τρώτε κάτι κρύο, το σώμα πρέπει να κάνει διπλή προσπάθεια για να ζεστάνει πρώτα το φαγητό και μετά να το χωνέψει. Για παράδειγμα, η ζεστή σούπα χρειάζεται μόνο 15 λεπτά για να αφομοιωθεί από το στομάχι. Από την άλλη πλευρά, τα γαλακτοκομικά, ειδικά το παγωτό, θα διαρκέσει από 30 λεπτά έως 2 ώρες.
Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε να τρώτε κρύο φαγητό, καθώς τα φρούτα και τα λαχανικά, ιδιαίτερα, είναι καλύτερο να τρώτε ωμά. Αυτό που μπορείτε να κάνετε με άλλα κρύα πιάτα είναι να τα κρατήσετε στο στόμα σας για περισσότερη ώρα, ώστε τα ένζυμα να αρχίσουν να το διασπούν ενώ το ζεσταίνεται.
Το ζεστό φαγητό τείνει να είναι πιο θρεπτικό.
Ο τρόπος με τον οποίο το σώμα αφομοιώνει την τροφή είναι φέρνοντάς το στη θερμοκρασία του. Αυτό σημαίνει ότι όταν τρώτε κάτι κρύο, το σώμα πρέπει να κάνει διπλή προσπάθεια για να ζεστάνει πρώτα το φαγητό και μετά να το χωνέψει. Για παράδειγμα, η ζεστή σούπα χρειάζεται μόνο 15 λεπτά για να αφομοιωθεί από το στομάχι. Από την άλλη πλευρά, τα γαλακτοκομικά, ειδικά το παγωτό, θα διαρκέσει από 30 λεπτά έως 2 ώρες.
Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε να τρώτε κρύο φαγητό, καθώς τα φρούτα και τα λαχανικά, ιδιαίτερα, είναι καλύτερο να τρώτε ωμά. Αυτό που μπορείτε να κάνετε με άλλα κρύα πιάτα είναι να τα κρατήσετε στο στόμα σας για περισσότερη ώρα, ώστε τα ένζυμα να αρχίσουν να το διασπούν ενώ το ζεσταίνεται.
Το ζεστό φαγητό τείνει να είναι πιο θρεπτικό.
Λέγεται ότι το κρύο νερό αδειάζει από το στομάχι πολύ πιο γρήγορα και επομένως απορροφάται καλύτερα από ό,τι όταν είναι ζεστό. Ένα άλλο όφελος είναι ότι το κρύο νερό βοηθά στην αύξηση της αντοχής για όσους προπονούνται σε καθημερινή βάση ή πολύ συχνά. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι το ζεστό νερό θα σας κάνει να πίνετε μικρότερες ποσότητες, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση σχετικά κρύου νερού (16°C) λέγεται ότι είναι η απόλυτη καλύτερη θερμοκρασία.
Δείτε ακόμη 10 Τρόποι να Θεραπεύσετε την Καμένη Γλώσσα από Καυτό Φαγητό
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι πίνουν περισσότερο νερό με αυτή τη θερμοκρασία και ιδρώνουν λιγότερο. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με το να πίνετε κρύο νερό εάν υποφέρετε από καταστάσεις που επηρεάζουν τον οισοφάγο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να καταφύγετε σε ζεστό νερό, ώστε να αισθάνεται ανακούφιση.
Το ζεστό φαγητό σας κρατάει χορτάτους για περισσότερη ώρα.
Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι το ζεστό φαγητό δεν κάνει την όρεξή σας να σας επιστρέψει τόσο γρήγορα. Αυτό οφείλεται στα θρεπτικά συστατικά που απελευθερώνονται στο φαγητό με αποτέλεσμα να έχει πολύ καλύτερη γεύση. Έτσι, το αίσθημα του κορεσμού είναι πολύ αυξημένο και η ταχύτητα με την οποία τρώτε μειώνεται. Ενώ τρώτε αργά, ο εγκέφαλός σας λαμβάνει σήματα ότι αρχίζετε να χορταίνετε.
Έτσι, το να τρώτε αργά σας επιτρέπει να τρώτε όσο ακριβώς χρειάζεστε και ο εγκέφαλός σας καταστέλλει την όρεξή σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αφού τελειώσετε το φαγητό. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα είναι η σούπα, η οποία δεν τρώγεται μόνο ζεστή αλλά είναι επίσης σχεδόν μόνο νερό. Το υγρό σας βοηθά να το φάτε πολύ πιο εύκολα και σας χορταίνει πολύ πιο γρήγορα από το στερεό και κρύο φαγητό.
Το κρύο και το ζεστό φαγητό μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματος.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα ζεστά ροφήματα, όπως ο καφές, το τσάι και η σούπα, μπορούν να σας κάνουν να νιώσετε ζεστά. Υπάρχουν όμως και μερικά κρύα ροφήματα και τροφές που μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος. Το παγωτό, για παράδειγμα, είναι επίσης ένα νόστιμο φαγητό που μπορεί να σας κάνει να ανατριχιάσετε στην αρχή τους κρύους μήνες, αλλά αργότερα σας ζεσταίνει.
Αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε λιπαρά και πρωτεΐνες, που θερμαίνουν το σώμα ενώ χωνεύετε το φαγητό. Επίσης, το σώμα καταβάλλει πολύ περισσότερη ενέργεια για να αφομοιώσει το λίπος, μια προσπάθεια που αυξάνει τη θερμοκρασία σας και σας κάνει να αισθάνεστε πιο ζεστοί.
Το ζεστό φαγητό προάγει την υγεία του εντέρου.
Όταν μαγειρεύετε ένα γεύμα πάνω από 65°C είναι πολύ δύσκολο για τυχόν πιθανούς μικροοργανισμούς να επιβιώσουν και να σας βλάψουν. Το ίδιο ισχύει και για το νερό για το οποίο δεν είστε σίγουροι για την ποιότητα. Από την άλλη πλευρά, τα κρύα ανθρακούχα ροφήματα μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία στο στομάχι και ακόμη και ναυτία. Ένα άλλο πράγμα που μπορεί να προκαλέσει το κρύο φαγητό είναι ο σχηματισμός αερίων στο έντερο κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε φούσκωμα.
Δείτε επίσης Τι Συμβαίνει Όταν Κοιμάστε Αμέσως Μετά το Φαγητό