Όταν έχεις βασικά είδη τροφίμων στο ντουλάπι της κουζίνας, μπορείς να φτιάξεις ένα γρήγορο γεύμα. Οι κονσερβοποιημένες ντομάτες, είναι χρήσιμες και γενικά φθηνότερες από τις φρέσκες ντομάτες, μπορούν να αποθηκευτούν για χρόνια, και να χρησιμοποιηθούν σε σούπες, σάλτσες και σε άλλα πιάτα.
Μπορείς να τις βρεις εύκολα, είναι πρακτικές, οικονομικές και εύχρηστες και ακόμη και επαγγελματίες σεφ τις χρησιμοποιούν. Υπάρχουν πολλά είδη ντομάτας σε κονσέρβα ή σε χάρτινες συσκευασίες και αρκετά συχνά κάνουμε κάποια λάθη.
Ακολουθούν τα λάθη που κάνουμε με τις ντομάτες σε κονσέρβα
Δεν γνωρίζετε ότι υπάρχουν διαφορετικά είδη κονσερβοποιημένων ντοματών
Υπάρχουν διάφορα είδη ντομάτας σε κονσέρβα και σίγορα χρησιμοποιούνται για διαφορετικούς σκοπούς. Η χρήση λάθος είδους μπορεί να καταστρέψει ακόμα και την υφή του φαγητού και το αποτέλεσμα να μην είναι αυτό που θέλετε στο τέλος. Οι ολόκληρες κονσερβοποιημένες ντομάτες είναι μια πολύ καλή επιλογή, γιατί είναι ολόκληρες ντομάτες που ξεφλουδίζονται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παραγωγής. Αν είναι ολόκληρες, είναι υψηλότερης ποιότητας και μπορείτε πάντα να τις ανακατέψετε, να τις λιώσετε ή να τις ψιλοκόψετε ανάλογα με τις ανάγκες σας. Αν χρησιμοποιούνται όμως σαν βάση σε σάλτσα έτσι όπως είναι, θα είναι δύσκολο να λιώσουν εντελώς.
Πόσο κρατάει η ανοιχτή κονσέρβα στο ψυγείο για να είναι ασφαλής να τη φάω
Οι κομμένες σε κύβους ντομάτες έχουν κοπεί σε μικρά κομμάτια πριν κονσερβοποιηθούν. Για να διασφαλιστεί ότι δεν θα διασπαστούν όταν βρίσκονται στο κουτί, χρησιμοποιούνται πρόσθετα και συντηρητικά. Οι κομμένες σε κύβους ντομάτες χρησιμοποιούνται σε συνταγές όπου η γεύση και η υφή μικρών κομματιών ντομάτας είναι απαραίτητα.
Πιστεύουμε ότι όλες οι μάρκες είναι το ίδιο
Όταν βρεθείς μπροστά στο ράφι του σούπερ άρκετ και είναι γεμάτο με κονσέρβες ντομάτας νομίζεις ότι είναι όλες οι μάρκες το ίδιο. Έτσι και αλλιώς ντομάτα είναι και με το μαγείρεμα θα κρυφτούν τυχόν ατέλειες. Αυτό λοιπόν δεν είναι αλήθεια. Υπάρχουν μάρκες που αξίζει να αγοράσετε και άλλες όχι. Οι διαφορές μεταξύ των επώνυμων κονσερβών σε σχέση με την “ανώνυμες” είναι ο τύπος της ντομάτας, η προέλευση και η διαδικασία παραγωγής.
4 Λόγοι Γιατί Πρέπει να Καθαρίσετε το Καπάκι Κονσέρβας και Αναψυκτικού
Οι ντομάτες San Marzano θεωρούνται ιδανικές για κονσερβοποίηση. Καλλιεργούνται στην Ιταλία και μπορείτε να ξεχωρίσετε τις πραγματικές ντομάτες San Marzano αναζητώντας μια ένδειξη DOP στην ετικέτα. Ανώνυμοι τύπου κοσνέρβας ντομάτας χρησιμοποιούν λιγότερο πυκνές και γευστικές ντομάτες και γεμίζουν τα κονσερβοποιημένα δοχεία με πολύ νερό.
Στραγγίζεις το υγρό μέσα απο την κονσέρβα
Υπάρχουν πολλοί που όταν ανοίγουν μια κονσέρβα με αποφλοιωμένες ντομάτες στραγγίζουν το υγρό που βρίσκονται μέσα. Το συγκεκριμένο υγρό με βάση το νερό είναι για τη συντήρηση τους αλλα σταδιακά με την πάροδο του χρόνου γίνεται σάλτσα ντομάτας απο τους φυσικούς χυμούς της. Αυτό το υγρό, λοιπόν μπορεί να είναι εξίσου νόστιμο και σημαντικό για τις συνταγές σας. Με λίγα λόγια μην το πετάτε.
Ειδικά να φτιάχνετε φαγητά όπως πχ το κοκκινιστό που θέλει και νερό για να βράσει, χρησιμοποιήστε τη σάλτσα της κονσέρβας,
Όσπρια, ποια η διατροφική τους αξία; [ΟΔΗΓΟΣ] – Η ειδικός εξηγεί
Χρήση φρέσκων ντοματών αντί για κονσερβοποιημένες
Υπάρχει μια εσφαλμένη αντίληψη οτι τα λαχανικά που είναι σε κονσέρβα είναι πολύ κατώτερης ποιότητας απο τα φρέσκα. Και μπορεί να έχουν διαφορές αλλά δεν δεν είναι κακής ποιότητας και η γεύση κάποιες φορές είναι πολύ καλύτερη και πιο πυκνή μέσα στο φαγητό.
Οι ντομάτες που έχουν μπει σε κονσέρβα έχουν περάσει επεξεργασία έτσι ώστε να είναι έντονες και πυκνές. Επίσης έχουν καθαριστεί από φλούδες και είναι όλες ομοιόμορφες.
Photo: Moving Moment (Shutterstock)

