Γνωρίζατε ότι μπορείτε να καταψύξετε ωμές ντομάτες με ή χωρίς τη φλούδα τους; Οι ντομάτες μπορούν να καταψυχθούν ωμές ή μαγειρεμένες, ολόκληρες, κομμένες σε φέτες, ψιλοκομμένες ή πολτοποιημένες. Οι κατεψυγμένες ντομάτες χρησιμοποιούνται καλύτερα σε μαγειρεμένα φαγητά, όπως σούπες, σάλτσες και μαγειρευτά, καθώς γίνονται μαλακές όταν αποψυχθούν. Για να χρησιμοποιήσετε τις κατεψυγμένες ντομάτες, βγάλτε τις απλά από την κατάψυξη και χρησιμοποιήστε τις στις συνταγές σας.
Τρόποι κατάψυξης ντομάτας
Μην καρυκεύετε ούτε να βάζετε αλάτι στις ντομάτες πριν τις καταψύξετε. Η κατάψυξη μπορεί να κάνει τα καρυκεύματα όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι και τα βότανα να ενισχυθούν ή να εξασθενήσουν. Επιλέξτε μία από τις παρακάτω μεθόδους για να καταψύξετε ωμές ντομάτες.
Ολόκληρες ντομάτες με τη φλούδα
- Επιλέξτε καλές σφιχτές, ώριμες ντομάτες.
- Πλύντε καλά τις ντομάτες κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό και στη συνέχεια στεγνώστε με χαρτί κουζίνας ή καθαρή πετσέτα.
- Αφού πλύνετε, κόψτε το κοτσάνι.
- Τοποθετήστε τις ολόκληρες ντομάτες πάνω σε φύλλα λαδόκολλας και βάλτε στην κατάψυξη.
- Μόλις παγώσουν, μεταφέρετε τις ντομάτες από τη λαδόκολλα σε σακούλες κατάψυξης ή σε κάποιο δοχείο. Κλείστε καλά και ξαναβάλτε στην κατάψυξη.
Ολόκληρες ντομάτες χωρίς τη φλούδα
- Επιλέξτε καλές σφιχτές, ώριμες ντομάτες.
- Πλύντε καλά τις ντομάτες κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό και στη συνέχεια στεγνώστε με χαρτί κουζίνας ή καθαρή πετσέτα.
- Αφού πλύνετε, κόψτε το κοτσάνι.
- Βουτήξτε τις ντομάτες σε βραστό νερό για περίπου 1 λεπτό ή μέχρι να σπάσουν οι φλούδες για να τις ξεφλουδίσετε ευκολότερα.
- Τοποθετήστε τις ολόκληρες ξεφλουδισμένες ντομάτες πάνω σε φύλλα λαδόκολλας και βάλτε στην κατάψυξη.
- Μόλις παγώσουν, μεταφέρετε τις ντομάτες από τη λαδόκολλα σε σακούλες κατάψυξης ή σε κάποιο δοχείο. Κλείστε καλά και ξαναβάλτε στην κατάψυξη.
Χυμός ντομάτα
- Επιλέξτε καλές σφιχτές, ώριμες ντομάτες.
- Πλύντε καλά τις ντομάτες κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό και στη συνέχεια στεγνώστε με χαρτί κουζίνας ή καθαρή πετσέτα.
- Κόβουμε σε τέταρτα ή όγδοα.
- Βάλτε τις ντομάτες σε μια κατσαρόλα και σιγοβράστε για 5 με 10 λεπτά.
- Πιέστε τις ντομάτες σε ένα σουρωτήρι να βγει ο χυμός.
- Αν θέλετε, προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε κάθε λίτρο χυμού.
- Αδειάζετε σε δοχεία ή μπουκάλια
- Σφραγίστε και βάλτε στην κατάψυξη
Βρασμένες ντομάτες
- Επιλέξτε καλές σφιχτές, ώριμες ντομάτες.
- Πλύντε καλά τις ντομάτες κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό και στη συνέχεια στεγνώστε με χαρτί κουζίνας ή καθαρή πετσέτα.
- Αφού πλύνετε, κόψτε το κοτσάνι.
- Βουτήξτε τις ντομάτες σε βραστό νερό για περίπου 1 λεπτό ή μέχρι να σπάσουν οι φλούδες για να τις ξεφλουδίσετε ευκολότερα.
- Κόβουμε σε τέταρτα.
- Βάζουμε τις ντομάτες στην κατσαρόλα. Καλύψτε και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν (10 έως 20 λεπτά).
- Τοποθετούμε την κατσαρόλα με τις ντομάτες σε κρύο νερό να κρυώσει.
- Συσκευάστε σε δοχεία και μετά βάλτε στην κατάψυξη
Συσκευασίες τροφίμων για την κατάψυξη
Στα κατάλληλα δοχεία κατάψυξης περιλαμβάνονται:
- Πλαστικές σακούλες κατάψυξης
- Λαδόκολλα
- Πλαστικά δοχεία με το σύμβολο της νιφάδας χιονιού
Σωστή αποθήκευση κατεψυγμένων ντοματών
Για να παρατείνετε το χρόνο στα κατεψυγμένα τρόφιμα και να διατηρούν καλή ποιότητα:
- Συσκευάστε τα τρόφιμα σε υλικό που προορίζεται για κατάψυξη.
- Διατηρήστε σωστή τη θερμοκρασία της κατάψυξης
- Συνιστάται γενικά τα κατεψυγμένα λαχανικά να καταναλώνονται εντός περίπου 8 μηνών για καλύτερη ποιότητα.
- Αν ξεπαγώσει γενικά κάτι δεν το ξαναβάζουμε στην κατάψυξη και το χρησιμοποιούμε αμέσως.
- Η καταψυγμένες ντομάτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν απευθείας στις συνταγές σας χωρίς ξεπάγωμα.