Όποτε δεν ξέρουμε τι να μαγειρέψουμε, τα ζυμαρικά είναι πάντα η λύση. Είναι οικονομικά, χορταστικά και ευέλικτα — και δεν θα ξεμείνετε ποτέ από παραλλαγές για να δοκιμάσετε. Πιθανότατα γνωρίζετε ήδη τα βασικά της παρασκευής ζυμαρικών, αλλά υπάρχουν μερικά κοινά λάθη μαγειρικής που καταστρέφουν τα ζυμαρικά σας σύμφωνα με τους σεφ. Το Μυστικό των Σεφ: Μαγειρική Σόδα στη Σάλτσα Ντομάτας
Τα πιο κοινά λάθη μαγειρικής για ζυμαρικά
Χρησιμοποιείτε πολύ μικρή κατσαρόλα
Τα ζυμαρικά διογκώνονται σημαντικά καθώς βράζουν, επομένως είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε μια μεγάλη κατσαρόλα που θα τα χωρέσει μαγειρεμένα . Επιπλέον, τα ζυμαρικά θα μαγειρευτούν πιο ομοιόμορφα αν έχουν άφθονο νερό. Για 1 κιλό ζυμαρικά, συνιστάτε να βράσετε 4 έως 6 λίτρα νερό.
Δεν αλατίζετε σωστά το νερό μαγειρέματος
Είναι σημαντικό να αλατίζετε το νερό μαγειρέματος για γευστικά ζυμαρικά. Μερικοί λένε ότι το νερό πρέπει να έχει γεύση θάλασσας, αλλά αυτό είναι λίγο υπερβολικό. Το νερό πρέπει να είναι καλά αλατισμένο, σαν νόστιμος ζωμός, αλλά όχι άγευστο. Περίπου 1 κουταλιά της σούπας αλάτι ανά λίτρο νερού είναι ένας γενικός κανόνας. Για να φτάσετε στο τέλειο επίπεδο αλατότητας, δοκιμάστε το νερό καθώς βράζει. Απλώς προσέξτε να μην κάψετε τη γλώσσα σας!
Δείτε ακόμη Κάθε Φορά που Βράζετε Πατάτες, Προσθέστε Λίγο Ξύδι – Ένα Κόλπο Μαγειρικής Που Έχει Προταθεί Από Αρκετούς Σεφ
Προσθέτετε λάδι στο νερό μαγειρέματος
Η προσθήκη ελαιολάδου στο νερό μαγειρέματος μπορεί να ακούγεται καλή ιδέα για την αποφυγή κολλήματος, αλλά στην πραγματικότητα προκαλεί μόνο προβλήματα. Το λάδι δεν εμποδίζει να κολλήσουν, αλλά θα κάνει τα μαγειρεμένα ζυμαρικά να γλιστρούν και θα εμποδίσει τις σάλτσες να τα καλύψουν καλά.
Σπάτε τα ζυμαρικά
Όταν μαγειρεύετε μακριά ζυμαρικά, όπως τα μακαρόνια, μπορεί να είναι δελεαστικό να τα σπάσετε μέσα στην κατσαρόλα αλλά μην το κάνετε. Τα σπασμένα ζυμαρικά είναι πολύ πιο δύσκολο να πιαστούν στο πιρούνι σας! Αντίθετα, χρησιμοποιήστε μια ψηλή κατσαρόλα με πολύ νερό και σπρώξτε απαλά τα ζυμαρικά στο νερό καθώς τα βυθισμένα μέρη αρχίζουν να μαλακώνουν και να βυθίζονται. Δεν θα πάρει πολύ ώρα. Απλά θέλει λίγη υπομονή.
Δεν ελέγχετε αρκετά συχνά τα ζυμαρικά
Οι χρόνοι μαγειρέματος που αναφέρονται στις συσκευασίες ζυμαρικών είναι εκτιμήσεις — όχι κανόνες. Για καλύτερα αποτελέσματα, ελέγχετε τα ζυμαρικά συχνά για να βεβαιωθείτε ότι έχουν βράσει σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.
Δεν κρατάτε το νερό που βράσατε τα ζυμαρικά
Το νερό των ζυμαρικών είναι το μυστικό για μια όμορφα γαλακτωματοποιημένη σάλτσα, επομένως είναι απαραίτητο να κρατήσετε ένα φλιτζάνι περίπου πριν τα στραγγίσετε. Όταν το νερό που βράζατε τα ζυμαρικά γίνεται θολό, σημαίνει ότι απελευθερώνουν άμυλο στο νερό. Το αμυλούχο νερό θα γαλακτωματοποιηθεί με λίπος, όπως βούτυρο ή ελαιόλαδο, για να δώσει μια σάλτσα με μεταξένια, παχιά υφή.
Ξεπλένετε τα ζυμαρικά
Όταν ξεπλένετε τα ζυμαρικά θα αφαιρέσετε την αμυλώδη μεμβράνη που βοηθά τη σάλτσα να κολλήσει πάνω τους. Εάν σερβίρετε τα ζυμαρικά ζεστά, δεν πρέπει ποτέ να τα ξεπλύνετε αφού τα στραγγίσετε. Ωστόσο, αν σκοπεύετε να σερβίρετε τα ζυμαρικά κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου, ξεπλύντε τα για να μην σβολιάσουν.
Δείτε επίσης Το Απολυτό Κόλπο Μαγειρικής Για να μην Βρωμάει το Κουνουπίδι