Το καλοκαίρι είναι αναμφισβήτητα η καλύτερη εποχή για να φάτε φρέσκα προϊόντα και η καλύτερη στιγμή για να χορτάσετε με υπερτροφές. Αν και δεν είναι επίσημη επιστημονική κατηγορία, οι υπερτροφές θεωρούνται από τους διατροφολόγους ως τρόφες που είναι ιδιαίτερα πυκνες διατροφικά και προσφέρουν πολλαπλά οφέλη σε κάθε μερίδα. Οι υπερτροφές μπορούν να βοηθήσουν στην οικοδόμηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος, να υποστηρίξουν την υγεία του εντέρου και να κάνουν πολλά περισσότερα.
8 Υπερτροφές που Δεν Πρέπει να Καταναλώνετε Υπερβολικά
Αυτές είναι οι καλύτερες καλοκαιρινές υπερτροφές που μπορούν να συμπεριληφθούν σε μια πληθώρα πιάτων και συνταγών.
Κεράσια
Τα κεράσια είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και προστατεύουν το σώμα από τη βλάβη των κυττάρων. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και βιταμίνη C. Τα κεράσια έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από πολλά άλλα φρούτα. Είναι πλούσια σε ενώσεις πολυφαινόλης, που μπορεί να προστατεύουν από το μεταβολισμό Επιπλέον, περιέχουν ανθοκυανίνες, οι οποίες μπορεί να συμβάλλουν στην υγεία του εγκεφάλου και να προστατεύουν από τον καρκίνο.
Γλυκό καλαμπόκι
Το γλυκό καλαμπόκι είναι μια καλοκαιρινή υπερτροφή. Είναι μια καλή πηγή βιταμινών και μετάλλων και ένα μεσαίου μεγέθους έχει 2 γραμμάρια φυτικών ινών, που δρουν ως πρεβιοτικά για να βοηθήσουν την πέψη και την υγεία του εντέρου.
Ντομάτες
Οι ντομάτες παίρνουν το έντονο κόκκινο χρώμα τους από το λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μειώνει τη φλεγμονή σε όλο το σώμα και μπορεί να βελτιώσει καταστάσεις όπως ο διαβήτης, οι ασθένειες του δέρματος και των οστών, οι καρδιακές επιπλοκές και η πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2020 στο Antioxidants. Ένα άλλο αντιοξειδωτικό, η λουτεΐνη, συνδέεται με τη βελτίωση της υγείας των ματιών, την υγεία της καρδιάς και τη διαρκή γνωστική λειτουργία. Οπότε προσθέστε φρέσκες ντομάτες σε σαλάτες ή σάντουιτς ή να απολαμβάνετε μικρές ντομάτες ως σνακ.
Οι ντομάτες αποτελούνται από περίπου 95% νερό, επομένως συμβάλλουν στην ενυδάτωσή σας, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό τους καλοκαιρινούς μήνες.
Δυόσμος
Αυτό το βότανο μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός παράγοντας γεύσης στις καλοκαιρινές συνταγές μαγειρικής και ποτών, και είναι επίσης μια υπερτροφή. Είναι στην εποχή του όλο το καλοκαίρι και είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Α και άλλα αντιοξειδωτικά για την προστασία από την καταστροφή των κυττάρων.
Η μενθόλη – ένα βασικό συστατικό των φύλλων δυόσμου – μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από ήπιες πεπτικές ενοχλησεις όπως αέρια, φούσκωμα και δυσπεψία. Συνιστάται να το προσθέτετε σε φρουτοσαλάτες, ανθρακούχο νερό ή να το παρασκευάζετε σε ζεστό νερό για τσάι ή παγωμένο τσάι.
Δείτε ακόμη 9 Υπερτροφές για Παιδιά
Μανιτάρια
Φάτε μύκητες σε αφθονία αυτό το καλοκαίρι! Τα μανιτάρια είναι μια από τις λίγες πηγές τροφίμων με βιταμίνη D. Έχουν λίγες σε θερμίδες και πολλά θρεπτικά συστατικά, περιέχουν 12 βιταμίνες και μέταλλα. Τα μανιτάρια είναι επίσης μια από τις λίγες πηγές του αμινοξέος εργοθειονεΐνη, το οποίο είναι ένα αντιοξειδωτικό που υποστηρίζει την υγεία του εγκεφάλου. Τα ψητά μανιτάρια portobello αποτελούν μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για μπέργκερ το καλοκαίρι.
Γιαούρτι
Το γιαούρτι είναι μια δύναμη πρωτεϊνών, η οποία είναι ένα χορταστικό μακροθρεπτικό συστατικό που βοηθά στη διαχείριση του βάρους και στη διατήρηση της άλιπης μυϊκής μάζας. Είναι επίσης μια καλή πηγή ασβεστίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών. Ένα άλλο πλεονέκτημα του γιαουρτιού είναι ότι είναι μια φυσική πηγή προβιοτικών, τα οποία είναι ευεργετικά βακτήρια που παρέχουν πέψη και υποστήριξη του ανοσοποιητικού.
Το γιαούρτι συνδυάζεται με καλοκαιρινά φρούτα, όπως τα κεράσια, ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ντρέσινγκ για καλοκαιρινές σαλάτες, ντιπ, μαρινάδες, smoothies και όχι μόνο.
Φιστίκια Αιγίνης
Τα φιστίκια Αιγίνης είναι μία από τις λίγες φυτικές πηγές πλήρους πρωτεΐνης, με 6 γραμμάρια ανά μερίδα. Περιέχουν επίσης υγιή λιπαρά και είναι καλή πηγή φυτικών ινών. Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Cornell διαπίστωσε ότι τα φιστίκια Αιγίνης είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικά και ανταγωνίζεται άλλες δημοφιλείς τροφές που συνήθως θεωρούνται υψη σε αντιοξειδωτικά, όπως τα ρόδια, τα βατόμουρα και το κόκκινο κρασί.
Μύρτιλα
Οι ανθοκυανίνες είναι αντιοξειδωτικά που δίνουν στα μύρτιλα το βαθύ χρώμα τους και παρέχουν πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η πρόληψη του διαβήτη τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις, η γνωστική εξασθένηση και η υποστήριξη ενός υγιούς εντέρου. Η έρευνα σε ένα άρθρο του 2024 στο Frontiers in Nutrition αναφέρει ότι τα μύρτιλα μπορούν επίσης να υποστηρίξουν την ανάκαμψη από έντονες καλοκαιρινές δραστηριότητες υποστηρίζοντας την αποκατάσταση των μυών. Προσθέστε τα σε γιαούρτι, σαλάτες και smoothies ή απλώς απολαύστε τα μόνα τους.
Δείτε επίσης 8 Τροφές που Μπορούν να σας Προστατέψουν από τις Επιβλαβείς Ακτίνες του Ήλιου