Ο όρος «υπερτροφή» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για την προώθηση των μπανανών στις αρχές του εικοστού αιώνα. Σήμερα, η λέξη χρησιμοποιείται για να περιγράψει οποιαδήποτε τροφή που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, ιδιαίτερα εκείνες που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλά σε θερμίδες. Παρόλο που έχουν πολλά θετικά πλεονεκτήματα, η υπερβολική κατανάλωση μερικών υπερτροφών μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνη με την κατανάλωση ανθυγιεινών πρόχειρων φαγητών.
8 Υγιεινές Τροφές που Δεν Πρέπει να Καταναλώνονται Υπερβολικά
Το μπρόκολο μπορεί να ερεθίσει τα έντερα.
Ένα φλιτζάνι ωμό μπρόκολο περιέχει μόλις 31 θερμίδες, 6 γραμμάρια υδατανθράκων και 0,3 γραμμάρια λιπαρών. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνη C, κάλιο και άλλες βιταμίνες και μέταλλα. Ωστόσο, μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση πάρα πολύ μπρόκολου και άλλων σταυρανθών λαχανικών (λαχανίδα, κουνουπίδι, λάχανο και λαχανάκια Βρυξελλών) μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του εντέρου ή αέρια.
Και το πιο ανησυχητικό είναι ότι η υπερκατανάλωση μπρόκολου και των άλλων σταυρανθών λαχανικών έχει αρνητικές επιπτώσεις σε άτομα που λαμβάνουν φάρμακα για την καρδιά και την πήξη του αίματος λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη Κ.
Ο σολομός μπορεί να αραιώσει το αίμα.
Ο σολομός είναι μια καλή πηγή άλιπης πρωτεΐνης και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Μια μερίδα 90 γρ. σολομού καλύπτει σχεδόν το 30% των ημερήσιων αναγκών σε πρωτεΐνες ενός ενήλικα. Ενώ ο σολομός είναι η κορυφαία επιλογή για πολλά άτομα που προσέχουν την υγείας τους, η υπερκατανάλωση ωμέγα-3 μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στον αριθμό των αιμοπεταλίων και μπορεί ακόμη και να αραιώσει το αίμα. Επιπλέον, μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση πάρα πολύ ψαριού, συμπεριλαμβανομένου του σολομού, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα υδραργύρου στο αίμα.
Σε αντίθεση με τον άγριο σολομό, ο σολομός ιχθυοτροφείου έχει σχεδόν διπλάσιο ποσοστό λιπαρών και θερμίδων. Πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι ο σολομός εκτροφής μπορεί να έχει σχέση με την παχυσαρκία λόγω των ποσοτήτων ρύπων και χημικών που μπορεί να βρεθούν στα νερά του ιχθυοτροφείου.
Η κανέλα μπορεί να δηλητηριάσει το σώμα.
Παρά τα οφέλη για την υγεία, η ποσότητα κανέλας που καταναλώνουμε πρέπει να αντιστοιχεί σε ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα ανά ενήλικα. Έρευνα αποκάλυψε ότι η υπερβολική κατανάλωση κανέλας μπορεί να είναι τοξική λόγω της κουμαρίνης που περιέχει. Η κουμαρίνη είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για άτομα με ηπατικά προβλήματα και μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο ήπαρ με υπερβολική πρόσληψη.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι κανέλας με διαφορετικά επίπεδα κουμαρίνης:
- Cassia κανέλα (+ 1%) – θεωρείται «κανονική κανέλα», αυτή που συνήθως χρησιμοποιούμε
- Κανέλα Κεϋλάνης (0,04% κουμαρίνη) – επίσης γνωστή ως «πραγματική κανέλα» ή «μεξικάνικη κανέλα»
- Korintje κανέλα (4% κουμαρίνη) – μια ποικιλία από κανέλα cassia, πιο δημοφιλής στη Βόρεια Αμερική
- Κανέλα Saigon (8% κουμαρίνη) – δυνατοτερη και πιο γλυκιά σε σύγκριση με άλλες κανέλες
Το αβοκάντο μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση λίπους.
Το αβοκάντο έχει αποκτήσει παγκόσμια δημοτικότητα ως υπερτροφή τα τελευταία χρόνια λόγω των υψηλών θρεπτικών ιδιοτήτων του. Μια μερίδα αβοκάντο αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο των αναγκών σε βιταμίνη Κ ενός ενήλικα, το ένα πέμπτο των αναγκών σε φυλλικό οξύ και το ένα δέκατο των καθημερινών αναγκών σε βιταμίνη Ε. Τα λιπαρά φρούτα είναι επίσης πλούσια σε ωμέγα-3 και φυτικές ίνες, αλλά η υπερβολική κατανάλωση αβοκάντο μπορεί επίσης να οδηγήσει σε φλεγμονή, φούσκωμα και στομαχικές διαταραχές.
Λόγω των λιπαρών ιδιοτήτων τους, τα αβοκάντο δεν είναι μόνο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αλλά έχουν υψηλό αριθμό θερμίδων. Οπότε αν τρώτε πάρα πολλά μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους. Εάν σκοπεύετε να συμπεριλάβετε το αβοκάντο στο καθημερινό σας πρόγραμμα διατροφής, οι ειδικοί προτείνουν να τρώτε 50 γραμμάρια ή περίπου το ένα τρίτο έως το μισό αβοκάντο.
Δείτε ακόμη Τι πρέπει να αποφεύγουμε να τρώμε ή να πίνουμε με άδειο στομάχι!!!
Το χούμους μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία.
Το χούμους είναι φτιαγμένο από ρεβίθια, σουσάμι, λεμόνια, σκόρδο και ελαιόλαδο. Μεμονωμένα, όλα αυτά τα συστατικά περιέχουν μια ποικιλία από οφέλη για την υγεία, αλλά όταν συνδυάζονται, παράγουν μια θρεπτική και πλούσια σε πρωτεΐνες υπερτροφή. Δεν είναι μόνο το χούμους κατάλληλο για vegans και άτομα με αλλεργίες σε ξηρούς καρπούς, γλουτένη και γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά έχει συνδεθεί με βελτιωμένη υγεία του πεπτικού συστήματος και έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα οφέλη του χούμους βρίσκονται ιδιαίτερα στην σπιτική έκδοση. Τα περισσότερα χούμους που αγοράζονται στο κατάστημα δεν είναι τόσο υγιεινά και μπορεί ακόμη και να περιέχουν επικίνδυνα συστατικά, όπως υψηλές ποσότητες νατρίου, περιττά έλαια και συντηρητικά. Το αγοραστό χούμους, όπως και άλλα μεταποιημένα τρόφιμα, μπορεί να συμβάλει στην παχυσαρκία και σε διάφορες ασθένειες, επομένως είναι καλύτερο να φτιάξετε το δικό σας.
Η κομπούχα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα οξέος.
Η κομπούχα είναι ένα γλυκό τσάι, προϊόν ζύμωσης, με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και προβιοτικά. Το ρόφημα ήταν δημοφιλές τη δεκαετία του ’90, αλλά υπάρχει ήδη από το 220 π.Χ. στην Κίνα. Σήμερα, θεωρείται ένα υγιεινό superfood και ρόφημα για αποτοξίνωση. Ωστόσο, δεν είναι ευεργετικό για άτομα με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα καθώς περιέχει διαφορετικούς τύπους βακτηρίων και ζύμης και καταναλώνεται σε ακατέργαστη και μη παστεριωμένη κατάσταση.
Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωση κομπούχα μπορεί να προκαλέσει την αύξηση των επίπεδων οξέος στο στομάχι. Εξαιτίας της μεγάλης ποσότητα ζάχαρης, είναι καλύτερα να το πίνετε με φειδώ για να αποφύγετε αυξημένα επίπεδα σακχάρου και αύξηση βάρους.
Ο τόνος μπορεί να επηρεάσει τις κινητικές ικανότητες.
Ο τόνος είναι μια άπαχη πρωτεΐνη που είναι πλούσια σε ωμέγα 3 και βιταμίνη Β12. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τόνου είναι καλή για την καρδιά και ενισχύει την υγεία των ματιών, το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Όπως ο σολομός και άλλα ψάρια, ο τόνος περιέχει υδράργυρο, καθιστώντας τον επικίνδυνη τροφή όταν καταναλώνεται σε μεγάλες και συχνές ποσότητες. Η δηλητηρίαση από υδράργυρο εκδηλώνεται με απώλεια μνήμης ή όρασης, τρέμουλο και μούδιασμα.
Συγκρίνοντας τα οφέλη του κονσερβοποιημένου και φρέσκου τόνου, και τα δύο είναι χαμηλά σε λιπαρά και πλούσια σε πρωτεΐνες. Ωστόσο, η έρευνα έχει δείξει ότι ο μακρυπτέρυγος ή ο μεγάλος λευκός τόνος έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε υδράργυρο σε σύγκριση με τους μικρότερους και σκουρότερους συγγενείς του.
Το πράσινο τσάι μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλους.
Το πράσινο τσάι έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο υγιεινά ροφήματα λόγω της υψηλής αντιοξειδωτικής του περιεκτικότητας. Τα αντιοξειδωτικά στο πράσινο τσάι μειώνουν τους κινδύνους καρκίνου και καρδιακών παθήσεων, καίνε λίπος και βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου. Ενώ υπάρχουν αμέτρητα οφέλη για το πράσινο τσάι, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει αρνητικές παρενέργειες, ιδιαίτερα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε καφεΐνη.
Οι επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης καφεΐνης περιλαμβάνουν αϋπνία, πονοκεφάλους, αίσθημα ταχυκαρδίας και καούρα. Για όσους έχουν χαμηλή ανοχή στα προϊόντα με καφεΐνη, το πράσινο τσάι μπορεί επίσης να προκαλέσει οξύτητα και δυσπεψία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, 3 έως 5 φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα είναι περισσότερο από αρκετό για τον μέσο ενήλικα.
Δείτε επίσης 12 Τροφές που οι Ειδικοί στην Υγεία μας Συνιστούν Ανεπιφύλακτα