in , ,

Το “Λοφίο Της Τουαλέτας”:Πόσο Κακό Είναι Τελικά Να Μην Κατεβάζετε Το Καπάκι Της Τουαλέτας

Το "Λοφίο Της Τουαλέτας":Πόσο Κακό Είναι Τελικά Να Μην Κατεβάζετε Το Καπάκι Της Τουαλέτας
Το "Λοφίο Της Τουαλέτας":Πόσο Κακό Είναι Τελικά Να Μην Κατεβάζετε Το Καπάκι Της Τουαλέτας

Είναι πιθανό να βλέπετε καθημερινά αντικείμενα, όπως χερούλια πόρτας, κοινόχρηστα πληκτρολόγια και καροτσάκια αγορών ως σοβαρούς φορείς μικροβίων. Τι γίνεται όμως με την … τουαλέτα σας; Πίσω στις πρώτες μέρες του COVID-19, οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι ο ιός θα μπορούσε ενδεχομένως να εξαπλωθεί ενεργοποιώντας το καζανάκι χωρίς να έχουμε κλείσει το καπάκι της τουαλέτας.

Όπως και στο παρελθόν, τα περιττώματα που περιέχουν μικρόβια θα μπορούσαν να ψεκαστούν προς τα πάνω από τη λεκάνη, εκτοξεύοντας αόρατα κομμάτια ιού στον αέρα και σε κοντινές επιφάνειες, περιμένοντας απλώς να μολύνουν κάποιον που βρίσκεται κοντά.

Όμως, ο φόβος για το “λοφίο της τουαλέτας” (Toilet Plume: είναι ο όρος του «νέφους» των σταγονιδίων που δημιουργείται και διαχέεται στο μπάνιο μας, όταν ενεργοποιούμε το καζανάκι με ανοιχτό το καπάκι της τουαλέτας) υπήρχε πολύ πριν από το 2020. Στην πραγματικότητα, οι μικροβιολόγοι προειδοποιούσαν για το φαινόμενο από τη δεκαετία του 1970. Αλλά χρειάζεται πραγματικά να ανησυχείτε για αυτό; Βάζετε τον εαυτό σας και τους άλλους σε κίνδυνο αν ξεχάσετε να κλείσετε το καπάκι; Η απάντηση μπορεί να σας εκπλήξει.

Δεν θα πιστεύετε ποιο είναι το Πιο ΒΡΩΜΙΚΟ αντικείμενο μέσα στην κουζίνα! Πώς να απαλλαγείτε από το Μικρόβια!

Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα όταν αφήνετε το καπάκι της τουαλέτας ανοιχτό;

Μπορεί να μην το γνωρίζετε, αλλά όταν ενεργοποιούμε το καζανάκι, δεν κατεβαίνει όλο το νερό στη λεκάνη της τουαλέτας στο σωλήνα.

Μικροσκοπικά σταγονίδια ψεκάζονται επίσης στον αέρα, πολλά από τα οποία περιέχουν βακτήρια από περιττώματα, σύμφωνα με τον Nikhil Bhayani, MD, FIDSA, γιατρό μολυσματικών ασθενειών της Texas Health Resources στο Μπέντφορντ του Τέξας. Οι ειδικοί τα αποκαλούν «μολυσματικά ιικά σταγονίδια αεροζόλ».

Η ποσότητα των αερολυμάτων τουαλέτας που καταλήγουν στον αέρα, και το πόσο μακριά ταξιδεύουν, εξαρτάται από όλους τους παράγοντες (όπως η πίεση του νερού, πόσο μικροβιακό είναι το νερό της λεκάνης της τουαλέτας, και ούτω καθεξής). Αλλά και πάλι, το μικροβιακό αυτό «νέφος» μπορεί να δημιουργηθεί. Βακτήρια από το λοφίο της τουαλέτας έχουν βρεθεί έως και 25 εκατοστά πάνω από μερικά καθίσματα τουαλέτας και συνέχισαν να κολλάνε στις επιφάνειες για 90 λεπτά μετά τη χρησιμοποίηση της τουαλέτας, σύμφωνα με μια μελέτη του Ιανουαρίου 2012 που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Hospital Infection.

Μπες στην κοινότητα! Είμαστε στο Viber Για να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πάντα!

Και από επιφάνειες, δεν μιλάμε μόνο για το ίδιο το κάθισμα της τουαλέτας. “Τα σωματίδια θα μπορούσαν να προσγειωθούν σε ένα νεσεσέρ μπάνιου ή σε μια οδοντόβουρτσα. Και αν ο χώρος δεν καθαρίζεται τακτικά, αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει ασθένειες”, λέει ο Dr. Bhayani.

Αν θέλετε να κάνετε ένα διάλειμμα από το διάβασμα για να πάτε να απολυμάνετε το μπάνιο σας, θα περιμένουμε εδώ.

Αηδία! Μπορεί λοιπόν αυτό να με κάνει να αρρωστήσω;

Μπορεί να σκέφτεστε ότι δεν έχετε ακούσει ποτέ κάποιο περιστατικό όπου κάποιος αρρώστησε από τα σταγονίδια της τουαλέτας, αλλά το θέμα είναι ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου οι άνθρωποι δεν μπορούν να αναγνωρίσουν ποιος ή τι τους προκάλεσε κρυολόγημα, γρίπη ή άλλη λοίμωξη. Υπάρχουν πολλοί ιοί που ζουν στα κακά μας.

Είναι λοιπόν πιθανό να κολλάμε ζωύφια από την τουαλέτα χωρίς να το καταλάβουμε. Παράδειγμα: Ο νοροϊός, ο οποίος προκαλεί στομαχικά σφάλματα, βρίσκεται στα κόπρανα και τους εμετούς μολυσμένων ατόμων. Επομένως, είναι πολύ πιθανό τα κρούσματα να μεταδίδονται μέσω αερολυμάτων με λοφίο τουαλέτας, κατέληξαν οι ερευνητές που γράφουν σε μια μελέτη του Μαρτίου 2013 που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Infection Control. Το ίδιο ισχύει για ιούς όπως η Salmonella, η Shigella, η E. coli, η C. difficile και το SARS, σύμφωνα με την μελέτη. Και αυτές οι προειδοποιήσεις για το COVID-19; Ναι, είναι δυνατόν να το κολλήσουμε και από το λοφίο της τουαλέτας, σύμφωνα με μια μελέτη του Οκτωβρίου 2021 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Environmental Chemical Engineering.

Τι να κάνετε στις δημόσιες τουαλέτες

Μέχρι αυτό το σημείο, ελπίζουμε ότι είστε πεπεισμένοι να κλείνετε το καπάκι της τουαλέτας πριν χρησιμοποιήσετε το καζανάκι. Τι γίνεται όμως όταν βρίσκεστε σε δημόσια τουαλέτα; Όχι μόνο αυτές οι τουαλέτες σπάνια έχουν καπάκια, αλλά μια μελέτη του Journal of Occupational and Environmental Hygiene τον Απρίλιο του 2022 έδειξε ότι οι βιοχημικές τουαλέτες, που χρησιμοποιούνται συχνά σε δημόσιους χώρους, μπορούν να δημιουργήσουν έως και 12 φορές περισσότερο λοφίο τουαλέτας σε σύγκριση με αυτές που έχουμε στο σπίτι μας. Θα ήταν δύσκολο να αποφύγεις αυτό το είδος «νέφους» εκτός αν φοράς, ας πούμε, μάσκα αερίων. (Εκτός κι αν απλώς απορρίψετε εντελώς τις δημόσιες τουαλέτες, κάτι που, αφού διαβάσετε αυτό, ίσως θέλετε να το κάνετε.) Αλλά η κοινή λογική μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την έκθεσή σας στα μικρόβια. «Μην σκύβετε πάνω από τη λεκάνη αφού έχετε χρησιμοποιήσει το καζανάκι, μείνετε πίσω και πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό αμέσως μετά», λέει ο Dr. Bhayani. Θα μπορούσαμε επίσης να προσθέσουμε: Βγείτε από αυτό το στάβλο το συντομότερο δυνατόν.

Λοιπόν, πόσο κακό είναι πραγματικά να μην κλείνετε το καπάκι της τουαλέτας μετά τη χρησιμοποίησή της;

Η επιστήμη δείχνει ότι το να μην κλείνεις το καπάκι όταν χρησιμοποιείς το καζανάκι, μπορεί πραγματικά να στείλει μικρόβια που προκαλούν ασθένειες παντού. Έτσι, εάν η τουαλέτα σας έχει κάλυμμα, τοποθετήστε το καλά κάτω. (Λάβετε υπόψη σας και αυτές τις άλλες αντισυμβατικές συμβουλές πρόληψης ασθενειών.) Δεν θα εμποδίσετε κάθε μικρόβιο να διαφύγει. Αλλά σύμφωνα με τον Dr Bhayani, θα μειώσετε τον αριθμό των αερολυμάτων που βγαίνουν στον αέρα τουλάχιστον κατά το ήμισυ.

Βαθμολόγησε το Άρθρο!

Διάλεξε αστέρια! Μας βοηθάτε να γίνουμε Καλύτεροι!

Βαθμολογία 4 / 5. Αξιολογήσεις: 1

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις ακόμα. Γίνε ο Πρώτος που θα δώσει αστέρια!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Avatar

Written by toftiaxa.gr

Αγάπη και πάθος για δημιουργία με απλά και καθημερινά υλικά. Ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών. Αγαπημένη, η διακόσμηση και οι λύσεις για μικρούς χώρους καθώς και οι πρακτικές και νόστιμες συνταγές

χρησιμοποιημένα φύλλα τσαγιού στον κήπο,χρήσεις χρησιμοποιημένων φύλλων τσαγιού,για τον κήπο,συμβουλές κηπουρικής,χρήσιμα,

9 Χρήσεις Χρησιμοποιημένων Φύλλων Τσαγιού στον Κήπο

Δοκιμάστε Την «Αγκαλιά Της Πεταλούδας» Όταν Πρέπει Να Ηρεμήσετε Το Νευρικό Σας Σύστημα

Δοκιμάστε Την «Αγκαλιά Της Πεταλούδας» Όταν Πρέπει Να Ηρεμήσετε Το Νευρικό Σας Σύστημα