Οι στρουθοκάμηλοι γεννούν τα μεγαλύτερα αυγά στη γη. Κατά μέσο όρο, ένα αυγό στρουθοκαμήλου έχει μήκος περίπου 15 και πλάτος 12,5 εκατοστά και ζυγίζει περίπου διπλάσιο από το βάρος μιας μπάλας μπάσκετ. Τα Αυγά Είναι Υγιεινά και Θρεπτικά για Κατανάλωση, Σύμφωνα με Διαιτολόγους και Μελέτες
Ακριβώς όπως ένα αυγό κότας, ένα αυγό στρουθοκαμήλου θα περιέχει ένα έμβρυο νεοσσού μόνο εάν το αυγό γονιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από έναν αρσενικό στρουθοκάμηλο. Διαφορετικά, θα βρείτε μόνο ασπράδι και έναν τεράστιο κρόκο μέσα του. Το μέγεθος του κρόκου είναι ίσο με περίπου 24 κρόκους αυγού κότας! Έτσι, ένα αυγό στρουθοκαμήλου μπορεί εύκολα να ταΐσει μια ομάδα 10 ατόμων.
Αλλά τα αυγά στρουθοκαμήλου δεν είναι και τόσο βρώσιμα. Όσοι τα δοκίμασαν λένε ότι έχουν περίπου γεύση αυγού κότας: λιπαρά, βουτυράτα και κάπως γλυκά. Αλλά η γεύση είναι πιο έντονη. Είναι επίσης πιο πλούσια σε μαγνήσιο και σίδηρο αλλά περιέχουν λιγότερες βιταμίνες Α και Ε. Ένα αυγό στρουθοκαμήλου θα σας δώσει περίπου 2.000 θερμίδες, ενώ το μέσο αυγό κότας — μόνο 75 θερμίδες.
Δείτε ακόμη Τι Μπορεί να Συμβεί εάν Τρώτε Πολλά Αυγά
Το να τα μαγειρέψετε και να τα φάτε είναι μια αγγαρεία, επομένως είναι απίθανο να τα έχετε για πρωινό κάθε μέρα. Το κέλυφός τους είναι εξαιρετικά παχύ. Μπορείτε να πατήσετε τα αυγά και με τα δύο σας πόδια και δεν θα σπάσουν. Γι’ αυτό αν θέλετε να μαγειρέψετε μια ομελέτα χρησιμοποιώντας ένα αυγό στρουθοκαμήλου, θα χρειαστείτε ένα τρυπάνι ή ένα σφυρί. Και επίσης ένα πολύ μεγάλο τηγάνι για να χωρέσει ένα αυγό αυτού του μεγέθους. Ακόμη το βράσιμο του αυγού θα διαρκέσει σχεδόν 90 λεπτά!
Δεν εμποδίζει όμως κάποιους καλοφαγάδες να αγοράζουν και να μαγειρεύουν αυτή τη λιχουδιά. Σήμερα η εμπορική εκτροφή στρουθοκαμήλου αναπτύσσεται σε όλο τον κόσμο. Μπορείτε να βρείτε φάρμες στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νότια Αμερική και ούτω καθεξής. Οι αγρότες εκτρέφουν τα πουλιά και συλλέγουν αυγά από τις θηλυκές στρουθοκάμηλους για να τα πουλήσουν. Στις ΗΠΑ, η μέση τιμή για ένα αυγό στρουθοκαμήλου είναι περίπου 30 δολάρια.
Αν και η κατανάλωση αυγών στρουθοκαμήλου μπορεί να μην είναι πολύ βολική, οι αρχαιολόγοι έχουν βρει στοιχεία ότι οι άνθρωποι βρήκαν πολλούς πρακτικούς και καλλιτεχνικούς τρόπους για να χρησιμοποιήσουν τα τσόφλια στρουθοκαμήλου πριν από περισσότερα από 100.000 χρόνια. Διαφορετικοί αρχαίοι πολιτισμοί τα χρησιμοποιούσαν ως χτένες κεραμικής, αιχμές βελών και άλλα εργαλεία. Στην Αφρική, οι άνθρωποι τα χρησιμοποιούσαν για να αποθηκεύουν και να μεταφέρουν υγρά όπως νερό ή μπογιές.
Σήμερα τα τσόφλια αυγών στρουθοκαμήλου μπορούν επίσης να βρεθούν σε έργα τέχνης και διακόσμηση. Για παράδειγμα, το κέλυφος μπορεί να γίνει ένας υπέροχος πολυέλαιος αν κόψετε σχέδια και το βάψετε. Μπορείτε επίσης να βρείτε αυτό το υλικό σε κοσμήματα: οι σχεδιαστές χρησιμοποιούν τσόφλια αυγών στρουθοκαμήλου για να δημιουργήσουν περιδέραια, μενταγιόν και ποδήλατα. Ενώ η στρουθοκάμηλος είναι ένα πουλί που γεννά τα μεγαλύτερα αυγά στον κόσμο, είναι τα μικρότερα σε αναλογία με το σώμα. Είναι μόνο το 2% του συνολικού βάρους των θηλυκών πτηνών.
πηγή φωτογραφιών