in , , ,

6 Τροφές που Πρέπει να Φάτε και 7 να Αποφεύγετε εάν Υποφέρετε από Γαστρίτιδα

γαστρίτιδα,τροφές και γαστρίτιδα,συμβουλές διατροφής,διατροφή,συμβουλές υγείας,υγεία
6 Τροφές που Πρέπει να Φάτε και 7 να Αποφεύγετε εάν Υποφέρετε από Γαστρίτιδα

Το ίδιο το φαγητό σπάνια προκαλεί γαστρίτιδα. Η κύρια αιτία γαστρίτιδας είναι η λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Ωστόσο, ορισμένες τροφές μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα ερεθίζοντας την επένδυση του στομάχου, ενώ άλλες τροφές μπορούν να ελαχιστοποιήσουν την ενόχληση και ακόμη και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της επώδυνης κατάστασης. Υπάρχουν μερικές ωφέλιμες τροφές που πρέπει να τρώτε εάν έχετε γαστρίτιδα, καθώς και κάποιες που πρέπει να αποφύγετε. 7 Προβλήματα Υγείας που Εμποδίζουν να Χάσετε Περιττό Βάρος

brightside

Η γαστρίτιδα είναι η φλεγμονή ή ο ερεθισμός του βλεννογόνου του στομάχου. Μερικές φορές εκδηλώνεται χωρίς συμπτώματα, αλλά όταν υπάρχουν μπορεί να είναι αρκετά δυσάρεστα και περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος και φούσκωμα, ναυτία, δυσπεψία και απώλεια όρεξης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η γαστρίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε έλκη και ακόμη και καρκίνο του στομάχου εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Ποιες τροφές μπορείτε να φάτε εάν υποφέρετε από γαστρίτιδα

Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες

Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως ξηροί καρποί και σπόροι, όσπρια, μούρα και πράσινα λαχανικά είναι ευεργετικά για ολόκληρο το πεπτικό σύστημα, επομένως δεν είναι περίεργο που μια διατροφή για τη γαστρίτιδα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Το μπρόκολο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την υγεία του στομάχου: εκτός από καλή πηγή φυτικών ινών, περιέχει επίσης υψηλά επίπεδα σουλφοραφάνης, μια ένωση που σκοτώνει τα βακτήρια του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.

Τροφές πλούσιες σε υγιή λιπαρά

Αν και οι λιπαρές τροφές δεν είναι η καλύτερη επιλογή για κάποιον που πάσχει από γαστρίτιδα, τα υγιή λιπαρά αποτελούν σίγουρα εξαίρεση. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στον σολομό, τις σαρδέλες, τα καρύδια και τους σπόρους chia βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής του βλεννογόνου του στομάχου και έχουν ακόμη και προληπτική δράση κατά της γαστρίτιδας που προκαλείται από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και άλλων γαστρικών διαταραχών. Άλλες πηγές υγιεινών λιπών είναι το αβοκάντο, το ελαιόλαδο και οι διάφοροι ξηροί καρποί και σπόροι.

Μπες στην κοινότητα! Είμαστε στο Viber Για να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πάντα!

Προβιοτικές τροφές και ροφήματα

Εάν έχετε γαστρίτιδα, τα προβιοτικά όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, το kimchi, η κομπούχα και το ξινολάχανο μπορούν να βοηθήσουν με διάφορους τρόπους. Πρώτον, όντας τα ίδια βακτήρια (το καλό είδος), καταπολεμούν τα βακτήρια του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού για χώρο και φαγητό και μειώνουν το φορτίο του. Δεύτερον, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας το να καταπολεμήσει την ασθένεια. Τρίτον, αυξάνουν την ικανότητα του εντέρου να απορροφά τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για μια επιτυχημένη ανάρρωση.

Τροφές πλούσιες σε άπαχη πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη βοηθά στην αποκατάσταση της βλάβης που προκαλείται από τη γαστρίτιδα στο βλεννογόνο του στομάχου. Ωστόσο, δεν είναι όλες οι πρωτεΐνες ίσες. Είναι σημαντικό να επιλέγετε άπαχες πρωτεΐνες όταν πάσχετε από γαστρίτιδα, επειδή το λίπος στα ζωικά προϊόντα (με εξαίρεση τα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά ψάρια) μπορεί μόνο να επιδεινώσει την κατάσταση. Καλές πηγές άπαχης πρωτεΐνης περιλαμβάνουν στήθος κοτόπουλου και γαλοπούλας, ασπράδια αυγών, τόνο και φασόλια.

Αντιβακτηριδιακές και πλούσιες σε φλαβονοειδή τροφές

Δεδομένου ότι το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι ένα είδος βακτηρίου, είναι λογικό να καταπολεμηθεί με κάτι αντιβακτηριακό. Τα φλαβονοειδή είναι γνωστά για τις αντιβακτηριακές τους ιδιότητες, αναστέλλοντας την ανάπτυξη πολλών τύπων βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένου του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού. Το σκόρδο, τα κρεμμύδια, τα κράνμπερι και το σέλινο είναι όλα εξαιρετικές πηγές φλαβονοειδών. Μερικές άλλες κοινές αντιβακτηριδιακές τροφές είναι το μέλι, το τζίντζερ και ο κουρκουμάς.

Χυμοί λαχανικών

© depositphotos, © depositphotos

Ενώ οι χυμοί φρούτων δεν συνιστώνται σε άτομα με γαστρίτιδα (λόγω των υψηλών επιπέδων ζάχαρης και οξέος χωρίς καμία από τις φυτικές ίνες), ορισμένοι χυμοί λαχανικών και smoothies είναι ιδανικοί. Ο χυμός πατάτας, για παράδειγμα, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο στο στομάχι. Ο χυμός κολοκύθας, εκτός από πολύ πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά, μπορεί στην πραγματικότητα να μειώσει τη γαστρική οξύτητα, βοηθώντας το βλεννογόνο του στομάχου να επουλωθεί πιο γρήγορα.

Δείτε ακόμη 9 Τροφές που Μπορούν να Καταστρέψουν την Υγεία σας

Ποιες τροφές να αποφεύγετε εάν υποφέρετε από γαστρίτιδα

Όξινες τροφές και ροφήματα

Όλοι γνωρίζουν ότι η κόλα και η υπερβολική ζάχαρη είναι βλαβερά και τα εσπεριδοειδή και οι χυμοί είναι σίγουρα όξινα, σωστά; Αλλά δεν γνωρίζουν όλοι ότι άλλες, φαινομενικά αβλαβείς τροφές μπορούν επίσης να ερεθίσουν το βλεννογόνο του στομάχου. Ο καφές, τα δημητριακά, ακόμα και οι κατά τα άλλα υγιεινές και πλούσιες σε αντιοξειδωτικά ντομάτες θεωρούνται επίσης όξινες και η κατανάλωσή τους μπορεί να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Τηγανητά και λιπαρά φαγητά

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης που βρίσκονται στα τηγανητά και τα φαγητά με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά έχουν συνδεθεί με αυξημένη συχνότητα γαστρίτιδας, καθιστώντας το μια από τις σπάνιες περιπτώσεις τροφών που προκαλούν στην πραγματικότητα αυτή την ασθένεια. Φυσικά, εάν υποφέρετε ήδη από γαστρίτιδα, είναι καλύτερο να αποφύγετε αυτές τις τροφές για να αποτρέψετε την επιδείνωση της κατάστασης.

Ανθρακούχα ροφήματα

Συνήθως συνιστάται να αποφεύγετε όλα τα ανθρακούχα ροφήματα για να ανακουφίσετε τα επώδυνα συμπτώματα της γαστρίτιδας. Προφανώς, η σόδα είναι το χειρότερο αυτής της κατηγορίας, με την υψηλή οξύτητα και το φορτίο ζάχαρης που την καθιστούν ένα από τα πιο ανθυγιεινά ροφήματα, συνολικά. Το φαινομενικά υγιεινό ανθρακούχο νερό δεν είναι επίσης το βέλτιστο για την υγεία του στομάχου: αφού πιείτε μια γουλιά, το διοξείδιο του άνθρακα μετατρέπεται σε ερεθιστικό ανθρακικό οξύ.

Πικάντικα και πολύ καρυκευμένα φαγητά

Αυτό είναι πολύ απλό: τα πικάντικα φαγητά και τα καρυκεύματα όπως οι καυτερές πιπεριές, το wasabi, το χρένο και η μουστάρδα προσθέτουν ερεθισμό σε ένα ήδη ερεθισμένο στομάχι, επιδεινώνοντας αμέσως τον πόνο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην αποκλείονται τα καρυκεύματα όλα μαζί, καθώς μερικά μπορεί να είναι αρκετά ωφέλιμα όταν αντιμετωπίζετε γαστρίτιδα. Η κανέλα, ο κουρκουμάς και το τζίντζερ, μεταξύ άλλων, είναι γνωστό ότι καταπολεμούν τα επιβλαβή βακτήρια.

Αλκοολούχα ροφήματα

Δεδομένου ότι η κατανάλωση αλκοόλ είναι μία από τις αιτίες της γαστρίτιδας, ο αποκλεισμός (ή τουλάχιστον η ελαχιστοποίηση) της πρόσληψης αλκοόλ εάν πάσχετε από γαστρίτιδα είναι πολύ σημαντικός. Το αλκοόλ ερεθίζει και μπορεί ακόμη και να διαβρώσει μέρη του βλεννογόνου του στομάχου, εκθέτοντάς το στα οξέα και ποτέ δεν το αφήνει να επουλωθεί.

Επεξεργασμένα τρόφιμα και γρήγορο φαγητό

Εκτός από το ότι είναι συχνά τηγανητό, το γρήγορο φαγητό περιέχει συνήθως συντηρητικά και τεχνητά αρώματα που μπορεί να ερεθίσουν το στομάχι. Το ίδιο ισχύει για τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα έτοιμα γεύματα: για παράδειγμα, η υπερβολική κατανάλωση γλουταμινικού μονονάτριου, που βρίσκεται στα περισσότερα από αυτά, οδηγεί σε γαστρίτιδα και άλλες γαστρικές διαταραχές.

Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα

Τα κοινώς χρησιμοποιούμενα ΜΣΑΦ όπως η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη, η δικλοφενάκη και η ναπροξένη δεν είναι τρόφες, αλλά, ως μία από τις κύριες αιτίες γαστρίτιδας, εξακολουθούν να αξίζουν να αναφέρονται. Επηρεάζουν την επένδυση του στομάχου με τον ίδιο τρόπο που επηρεάζει το αλκοόλ και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά τη θεραπεία της γαστρίτιδας.

Δείτε επίσης 14 Τροφές που Βοηθουν να Κάψετε Λίπος σε Χρόνο Μηδέν

Βαθμολόγησε το Άρθρο!

Διάλεξε αστέρια! Μας βοηθάτε να γίνουμε Καλύτεροι!

Βαθμολογία 4 / 5. Αξιολογήσεις: 1

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις ακόμα. Γίνε ο Πρώτος που θα δώσει αστέρια!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Jim Taylor

Written by Jim Taylor

Γεια σου είμαι ο Jim Taylor, μου αρέσει να ψάχνω και να ενημερώνομαι για οτιδήποτε νέο κυκλοφορεί. Αγαπάω την τεχνολογία και το lifestyle. Αν θες να επικοινωνήσεις μαζί μου μπορείς στο mail μου

selfies και υγεία,selfies και καθημερινότητα,συμβουλές υγείας,υγεία,συμβουλές καθημερινότητας,

6 Λόγοι για τους Οποίους οι Selfies Πρέπει να Είναι Μέρος της Καθημερινότητάς σας

χρήσεις μολυβιού στον κήπο,για τον κήπο,συμβουλές κηπουρικής,χρήσιμα

Ξύστε τα μολύβια σας στις Γλάστρες: 7 Απίστευτες Χρήσεις των Μολυβιών για τον Κήπο