Όταν επιλέγουμε υγιεινά τρόφιμα στο σούπερ μάρκετ, θεωρούμε ότι αγοράζουμε κάτι χρήσιμο για εμάς και την οικογένειά μας. Αλλά η έρευνα δείχνει ότι ακόμη και τα πιο συνηθισμένα τρόφιμα μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία σας. 7 Τροφές που Κρύβουν Περισσότερη Ζάχαρη από ό, τι Νομίζετε
Μαρούλι
Επιστήμονες ανέλυσαν τα στατιστικά των τελευταίων 12 ετών. Προσπαθούσαν να καταλάβουν ποια τρόφιμα οδήγησαν στον μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων τροφικής δηλητηρίασης. Το μαρούλι αποδείχθηκε το νούμερο ένα. Ήταν υπεύθυνο για 363 σε 13.568 περιπτώσεις δηλητηρίασης. Έτσι, ακόμα κι αν το μαρούλι είναι καλά συσκευασμένο και «έτοιμο για βρώση», είναι προτιμότερο να το πλένετε πολύ καλά πριν το βάλετε στο πιάτο σας.
Αυγά
Η σαλμονέλα που μπορεί να μπει στα αυγά από τα περιττώματα ενός μολυσμένου κοτόπουλου μπορεί να είναι επικίνδυνη, ειδικά για παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Αν δείτε ότι το τσόφλι δεν είναι απόλυτα καθαρό, είναι καλύτερο να αφιερώσετε ένα λεπτό στο πλύσιμο του αυγού πριν φτιάξετε ομελέτα για όλη την οικογένεια.
Κοτόπουλο
Μια σταγόνα υγρού από ωμό κρέας κοτόπουλου έχει αρκετά Campylobacter βακτήρια για να μολύνει ένα άτομο. Αυτό το βακτήριο προκαλεί πυρετό και γαστρεντερικά προβλήματα. Τα βακτήρια εξαπλώνονται πολύ γρήγορα όταν πλένετε το κοτόπουλο γιατί καταλήγει στα χέρια, στην ποδιά, στους πάγκους κλπ. Για να είστε ασφαλείς, θα πρέπει να ελαχιστοποιήσετε την επαφή σας με ωμό κοτόπουλο και να πλύνετε τη σανίδα κοπής και τα μαχαίρια ξεχωριστά από τα υπόλοιπα πιάτα σας ακόμη και με βραστό νερό.
Τόνος
Όταν ο τόνος αποψύχεται και αποθηκεύεται με λάθος τρόπο, σχηματίζεται μια τοξική πρωτεΐνη που ονομάζεται σκομβροτοξίνη. Μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση που οδηγεί σε δερματικό εξάνθημα, έμετο, πόνους στο στομάχι, διάρροια, υψηλό καρδιακό ρυθμό, ακόμη και απώλεια της όρασης.
Θα πρέπει να ξεπαγώσετε τον τόνο χωρίς να έρθει σε επαφή με τον αέρα. Πάρτε το από την κατάψυξη και βάλτε το στο χαμηλότερο ράφι στο ψυγείο χωρίς να ανοίξετε τη συσκευασία. Ένας τόνος που ζυγίζει 4 κιλά θα χρειαστεί περίπου 24 ώρες για να ξεπαγώσει.
Δείτε ακόμη 8 Υπερτροφές που Δεν Πρέπει να Καταναλώνετε Υπερβολικά
Τυρί
Δεν υπάρχουν τοξικές χημικές ουσίες στα τυριά αλλά σε οποιοδήποτε στάδιο της παραγωγής παθογόνοι μικροοργανισμοί που προκαλούν δηλητηρίαση μπορούν να εισχωρήσουν σε αυτά. Υπάρχει κίνδυνος να πάθετε βρουκέλλωση και λιστερίωση εάν το μη παστεριωμένο γάλα ασθενών ζώων χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της παραγωγής. Γι’ αυτό πρέπει να αγοράζετε τυρί μόνο από παράγωγους που γνωρίζετε και εμπιστεύεστε.
Λουκάνικα και προϊόντα κρέατος
Σύμφωνα με έρευνες, το 12% των λουκάνικων και άλλων προϊόντων κρέατος είναι μολυσμένα με E. coli και παθογόνους μικροοργανισμούς (λιστερίωση και σαλμονέλα). Η λιστερίωση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για ηλικιωμένους, έγκυες, νεογέννητα και παιδιά πριν την ηλικία του ενός έτους. Μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο νευρικό σύστημα, ακόμη και μηνιγγίτιδα.
Κιμάς
Οι ειδικοί έχουν βρει υπολείμματα αντιμικροβιακών φαρμάκων, E. coli, σαλμονέλα και λιστέρια σε κιμά. Γι’ αυτό είναι καλύτερα να κοψετε λεπτά επίπεδα κομμάτια κρέατος και να τα τηγανίσετε.
Κοκτέιλ θαλασσινών
Μελέτες δείχνουν ότι αυτού του είδους τα τρόφιμα περιέχουν πολύ περισσότερη μαγιά από την επιτρεπόμενη, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν παραβιάσεις των υγειονομικών προτύπων κατά την παραγωγή. Θα πρέπει να τρώτε μόνο κατεψυγμένα θαλασσινά καλυμμένα με πάγο.
Αναψυκτικά τύπου κόλα
Εκτός από την παχυσαρκία και τη βλάβη στο συκώτι, ένας άλλος λόγος για τον οποίο πρέπει να σταματήσετε να πίνετε αναψυκτικά τύπου κόλα είναι η επίδραση που έχει στα οστά. Περιέχουν τόσο φωσφορικό οξύ όσο και καφεΐνη που οδηγούν στη μείωση της οστικής πυκνότητας των οστών (BMD) και τελικά στην οστεοπόρωση.
Δείτε επίσης Οι Διατροφολόγοι Μοιράζονται 12 Τροφές που Δεν Τρώνε Ποτέ