Όλοι θέλουμε μόνο φρέσκα τρόφιμα σε παντοπωλεία και σούπερ μάρκετ, ωστόσο, η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική. Τα μπαγιάτικα τρόφιμα βρίσκονται δίπλα σε φρέσκα στα ράφια των καταστημάτων και δεν είναι τόσο εύκολο να τα ξεχωρίσετε. Με μερικές χρήσιμες συμβουλές θα επιλέγετε πάντα φρέσκα τρόφιμα και θα αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις. Ποια Τρόφιμα Είναι Καλύτερο να μην Αγοράζετε στο Σούπερ Μάρκετ
Ψάρια
Το φρέσκο ψάρι δεν έχει ποτέ έντονη μυρωδιά ψαριού, απλώς ένα ήπιο χαρακτηριστικό άρωμα. Επίσης, τα βράγχια του πρέπει να είναι κόκκινα ή ροζ.
Τα κατεψυγμένα ψάρια πρέπει να έχουν την ίδια μυρωδιά με το φρέσκο ψάρι. Ωστόσο, ενώ το φρέσκο ψάρι καταναλώνεται καλύτερα μέσα σε 2 ημέρες, τα κατεψυγμένα ψάρια μπορούν να αποθηκευτούν στην κατάψυξη για έως και 3 μήνες.
Κρέας
Δυστυχώς, δεν είναι τόσο εύκολο να ξεχωρίσετε αν το κρέας είναι φρέσκο ή όχι. Όταν το αγοράζετε, θα πρέπει να δώσετε προσοχή σε πολλούς παράγοντες ταυτόχρονα: το χρώμα, τη μυρωδιά, ακόμα και την αίσθηση όταν αγγίζετε το κρέας. Το φρέσκο κρέας είναι πάντα συμπαγές και όταν το πιέζετε, επιστρέφει γρήγορα στο αρχικό του σχήμα. Εάν το ζούληγμα στο κρέας παραμένει, το βοδινό, το χοιρινό ή το πουλερικό είναι μπαγιάτικο.
Γάλα
Τα κύρια κριτήρια για τη φρεσκάδα του γάλακτος είναι η μυρωδιά, η γεύση και το χρώμα. Παρόλο που τα 2 πρώτα μπορούν να ελεγχθούν μόνο μετά την αγορά του γάλακτος, το χρώμα του φαίνεται στο κατάστημα. Το φρέσκο γάλα έχει καθαρό λευκό χρώμα με κιτρινωπή απόχρωση.
Δημητριακά
Τα δημητριακά έχουν επίσης ημερομηνία λήξης. Τα δημητριακά καλαμποκιού, σιταριού, ρυζιού και βρώμης παραμένουν φρέσκα για έως και 5 μήνες, αλλά μόνο εάν φυλάσσονται στο ψυγείο. Αν τα διατηρήσετε σε θερμοκρασία δωματίου, θα μείνουν φρέσκα μόνο για 1 μήνα.
Δείτε ακόμη Πώς να Επιλέξετε Τρόφιμα στο Σούπερ Μάρκετ
Μελιτζάνες
Αν και συνήθως μπορείτε να καταλάβετε πόσο φρέσκα είναι τα φρούτα και τα λαχανικά κοιτάζοντας πόσο μαραμένα είναι και αν έχουν μαλακά σημεία, οι μελιτζάνες έχουν ένα άλλο χαρακτηριστικό από το οποίο μπορείτε να ελέγξετε τη φρεσκάδα τους – το κοτσάνι τους. Εάν μαυρίζει και αλλάζει χρώμα από πράσινο σε κοκκινωπό, ήρθε η ώρα να πετάξετε τη μελιτζάνα.
Βούτυρο
Αν και το κλειστό βούτυρο μπορεί να διαρκέσει έως και 9 μήνες στην κατάψυξη, κόψτε ένα κομμάτι του και δείτε το χρώμα πριν το χρησιμοποιήσετε. Εάν το εσωτερικό του έχει το ίδιο χρώμα με το εξωτερικό του, αυτό σημαίνει ότι το βούτυρο είναι φρέσκο και ασφαλές για κατανάλωση. Εάν το εσωτερικό του είναι πιο ανοιχτό από το εξωτερικό, αυτό σημαίνει ότι έχει οξειδωθεί και δεν είναι πλέον φρέσκο.
Λωτοί
Επιλέξτε λωτούς που έχουν βαθύ πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα. Οι μαύρες κηλίδες στο δέρμα είναι συνήθως αβλαβείς, εκτός εάν η σάρκα δίπλα τους είναι ζουλιγμένη ή σκασμένη, κάτι που είναι σημάδι σήψης.
Εάν δεν σας αρέσει η στυφή γεύση, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι οι λωτοί είναι ώριμοι πριν από τη χρήση. Ένα ώριμο φρούτο είναι τόσο μαλακό που η σάρκα του μπορεί ακόμη και να διαπεράσει τη φλούδα.
Στρείδια
Η φρεσκάδα των στρειδιών μπορεί να προσδιοριστεί από το χρώμα και τη μυρωδιά τους: είναι συνήθως παχουλά με γυαλιστερό, καστανό χρώμα. Τα μπαγιάτικα στρείδια, από την άλλη πλευρά, φαίνονται στεγνά και θολά και έχουν επίσης έντονη μυρωδιά ψαριού.
Χαβιάρι
Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξετε τη φρεσκάδα του χαβιαριού είναι να το μυρίσετε. Το φρέσκο δεν έχει σχεδόν καμία μυρωδιά, ενώ το μπαγιάτικο έχει μια απίστευτη μυρωδιά ψαριού. Εάν εξακολουθείτε να έχετε αμφιβολίες για το αν το χαβιάρι είναι φρέσκο, δοκιμάστε να ρίξετε νερό πάνω του: το φρέσκο θα βυθιστεί στον πυθμένα, ενώ μπαγιάτικο θα επιπλέει στην επιφάνεια.
Δείτε επίσης Πως να Επιλέξετε 9 Φρέσκα και Υγιεινά Προϊόντα στο Σούπερ Μάρκετ