in , , , ,

9 Πρώιμα Συμπτώματα Διαβήτη που Δεν Πρέπει να Αγνοήσετε

πρώιμα συμπτώματα διαβήτη,διαβήτης,συμβουλές υγείας,υγεία
9 Πρώιμα Συμπτώματα Διαβήτη που Δεν Πρέπει να Αγνοήσετε

Ο διαβήτης είναι μια ασθένεια που επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να παράγει ή να ανταποκρίνεται στην ινσουλίνη, με αποτέλεσμα υψηλό σάκχαρο στο αίμα. Τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να είναι τόσο ανεπαίσθητα που μερικοί άνθρωποι μπορεί να τα θεωρήσουν ασήμαντα. Εάν μείνει χωρίς θεραπεία, ο διαβήτης μπορεί όχι μόνο να μειώσει την ποιότητα ζωής αλλά και να μειώσει το προσδόκιμο ζωής, γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να διαγνωστεί νωρίς η ασθένεια. 6 Σημάδια ότι το Συκώτι σας Δεν Αντέχει τον Τρόπο Ζωής σας

Αυξημένη δίψα και ούρηση

© shutterstock

Η αυξημένη δίψα (πολυδιψία) και η συχνή ούρηση (πολυουρία) είναι τα πιο κοινά συμπτώματα του διαβήτη. Όταν έχετε διαβήτη, τα νεφρά δεν μπορούν να απορροφήσουν όλη την περίσσεια ζάχαρης. Αντ’ αυτού, καταλήγει στα ούρα μαζί με υγρά από τους ιστούς. Αυτό προκαλεί συχνή ούρηση και αίσθηση αφυδάτωσης. Για να ξεδιψάσετε, αρχίζετε να πίνετε περισσότερο νερό, γεγονός που οδηγεί σε ακόμη συχνότερη ούρηση.

Ο μέσος άνθρωπος ουρεί 6-7 φορές την ημέρα. Επίσης, μεταξύ 4 και 10 φορές την ημέρα είναι φυσιολογικό εάν το άτομο είναι υγιές και ο αριθμός των ουρήσεων δεν έχει αλλάξει.

Αυξημένη πείνα

© shutterstock

Η υπερβολική πείνα (πολυφαγία), μαζί με την αυξημένη δίψα και ούρηση αποτελούν τα 3 κύρια σημάδια του διαβήτη. Εάν το σώμα δεν παράγει αρκετή (ή οποιαδήποτε) ινσουλίνη ή εάν δεν ανταποκρίνεται με κανονικό τρόπο, δεν μπορεί να μετατρέψει τις τροφές σε γλυκόζη που χρησιμοποιούν τα κύτταρα για ενέργεια. Και αυτό προκαλεί αυξημένη πείνα που δεν εξαφανίζεται μετά το φαγητό. Στην πραγματικότητα, η πολυφαγία αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα ακόμη περισσότερο.

Εάν συνεχίζετε να τρώτε, αλλά η πείνα παραμένει, ίσως χρειαστεί να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ακόμα κι αν φαινομενικά δεν έχετε άλλα συμπτώματα διαβήτη.

Κόπωση

© shutterstock

Ένα άλλο κοινό σημάδι του διαβήτη είναι η συνεχής κόπωση. Όταν έχετε διαβήτη, αισθάνεστε κουρασμένοι και υπνηλία όλη την ώρα για τον ίδιο λόγο που αισθάνεστε πάντα πεινασμένοι: τα κύτταρα δεν έχουν αρκετή γλυκόζη για ενέργεια. Η αφυδάτωση που προκαλείται από συχνή ούρηση συμβάλλει επίσης στο αίσθημα κόπωσης.

Μπες στην κοινότητα! Είμαστε στο Viber Για να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πάντα!

#header#

Η κόπωση μπορεί να είναι σύμπτωμα πολλών άλλων παθήσεων, μερικές ακόμη και ιατρικές (διατροφή με υδατάνθρακες, υπερβολική καφεΐνη, γήρανση). Αλλά όταν συνδυάζεται με άλλα συμπτώματα, μπορεί να είναι ένα σημάδι του διαβήτη.

Θολή όραση

© shutterstock

Όταν η θολή όραση δεν αποτελεί ένδειξη σοβαρότερου οφθαλμικού προβλήματος, μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι διαβήτη. Συμβαίνει λόγω μεταβολής υγρών που κάνει τον φακό του ματιού να πρηστεί και να αλλάξει σχήμα. Αυτό επηρεάζει την ικανότητα να εστιάζετε και τα πράγματα αρχίζουν να φαίνονται θολά ή ασαφή.

Αυτές οι αλλαγές στο μάτι είναι συνήθως αναστρέψιμες και η όραση θα πρέπει να επιστρέψει στο φυσιολογικό καθώς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθεροποιούνται με αγωγή. Ωστόσο, εάν ο διαβήτης μείνει χωρίς θεραπεία, αυτές οι αλλαγές μπορούν να επιδεινωθούν και να οδηγήσουν σε τύφλωση.

Δείτε ακόμη Πως η Κατάθλιψη Επηρεάζει το Σώμα μας

Ανεξήγητη απώλεια βάρους

© shutterstock

Ανεξήγητη απώλεια βάρους σημαίνει απώλεια κιλών χωρίς διατροφή ή άσκηση. Δεδομένου ότι το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη γλυκόζη ως πηγή ενέργειας όταν έχετε διαβήτη, αρχίζει να καίει λίπος και μυς για ενέργεια προκαλώντας μείωση του βάρους. Η αφυδάτωση συμβάλλει επίσης στην απότομη απώλεια βάρους, καθώς το σώμα χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα υγρά για την παραγωγή ούρων.

Η απροσδόκητη απώλεια βάρους είναι ένα κοινό πρώιμο σημάδι του διαβήτη τύπου 1, αλλά μπορεί να επηρεάσει και τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 επίσης.

Φαγούρα στο δέρμα

© shutterstock

Όταν η περισιεια ζάχαρη απεκκρίνεται στα ούρα, παίρνει μαζί υγρά από τους άλλους ιστούς, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος (το μεγαλύτερο όργανο). Το ξηρό δέρμα μπορεί να προκαλέσει φαγούρα και το ξύσιμο του μπορεί να σπάσει ακόμη και να μολύνει το δέρμα. Ένας άλλος λόγος για φαγούρα στο δέρμα είναι μυκητιασικές λοιμώξεις, οι οποίες είναι αρκετά συχνές σε άτομα με διαβήτη.

Αργή επούλωση

© shutterstock

Τα κοψίματα και οι πληγές που επουλώνονται πολύ αργά μπορεί συχνά να είναι σύμπτωμα διαβήτη. Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα όχι μόνο αυξάνει τη φλεγμονή στις πληγές, αλλά επίσης οδηγεί σε κακή κυκλοφορία του αίματος, καθιστώντας δύσκολη την επούλωση πλήγωνέ. Αυτό αφορά ιδιαίτερα τα πόδια και δεν είναι ασυνήθιστο για τους ασθενείς με διαβήτη να έχουν πληγές στα πόδια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιο σοβαρά προβλήματα. Εάν έχετε παρατηρήσει ότι τα τραύματα και οι πληγές σας χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν από πριν, φροντίστε να το αναφέρετε στον γιατρό σας.

Σκούρα μπαλώματα στο δέρμα

© shutterstock

Η μελανίζουσα ακάνθωση εμφανίζεται με σκούρα κηλίδες στο δέρμα με βελούδινη υφή. Αυτά τα μπαλώματα εμφανίζονται συνήθως σε περιοχές όπου το δέρμα τσακίζει ή διπλώνει: στο λαιμό, στις μασχάλες, στη βουβωνική χώρα, στους αγκώνες, πίσω από τα γόνατα και στις αρθρώσεις των δακτύλων.

Ενώ αυτή η πάθηση μπορεί να επηρεάσει και υγιείς ανθρώπους, είναι ένα σύνηθες σημάδι προδιαβήτη ή διαβήτη και πρέπει να εξεταστεί από τον γιατρό σας.

Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα των χεριών ή των ποδιών

© shutterstock

Μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή πόνος στα χέρια ή τα πόδια ή τα δάχτυλα είναι ένα άλλο κοινό σημάδι του διαβήτη. Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα οδηγεί σε κακή κυκλοφορία του αίματος και αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε βλάβη των νεύρων. Τα χέρια και τα πόδια που είναι τα μέρη του σώματος πιο μακριά από την καρδιά υποφέρουν πρώτα. Η διατήρηση του σακχάρου στο αίμα θα σας βοηθήσει και η κυκλοφορία του αίματος θα βελτιωθεί.

Τα Καλύτερα Φρούτα για Διαβητικούς και Πόσα Πρέπει να Τρώτε

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει σε πολλές σοβαρές επιπλοκές εάν μείνει χωρίς θεραπεία. Όσο νωρίτερα διαγνωστεί, τόσο πιο εύκολο θα είναι να το διαχειριστείτε και τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ζωή σας. Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, ειδικά πολλά από αυτά συνδυασμένα, κλείστε ραντεβού με το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.

Δείτε επίσης 6 Τύποι Σωματικού Λίπους και Πώς να Απαλλαγείτε

*Το παρόν άρθρο είναι πληροφοριακού χαρακτήρα και δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις συμβουλές του γιατρού σας.

Βαθμολόγησε το Άρθρο!

Διάλεξε αστέρια! Μας βοηθάτε να γίνουμε Καλύτεροι!

Βαθμολογία 0 / 5. Αξιολογήσεις: 0

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις ακόμα. Γίνε ο Πρώτος που θα δώσει αστέρια!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Jim Taylor

Written by Jim Taylor

Γεια σου είμαι ο Jim Taylor, μου αρέσει να ψάχνω και να ενημερώνομαι για οτιδήποτε νέο κυκλοφορεί. Αγαπάω την τεχνολογία και το lifestyle. Αν θες να επικοινωνήσεις μαζί μου μπορείς στο mail μου

συμβουλές από σεφ για επιλογή εστιατορίου,αναγνώριση κακού εστιατορίου,χρήσιμα

18 Συμβουλές από Σεφ για να Αναγνωρίσετε ένα Κακό Εστιατόριο από Μακριά

διακόσμησης κουζίνας για τους Μιλένιαλ,ιδέες διακόσμησης κουζίνας για τους Μιλένιαλ,διακόσμησης κουζίνας,ιδέες διακόσμησης κουζίνας

40 Ιδέες Διακόσμησης Κουζίνας για τους Μιλένιαλ