in , ,

13 πράγματα για την έλλειψη πρωτεΐνης που ΟΛΕΣ οι ΓΥΝΑΙΚΕΣ οφείλουν να γνωρίζουν

13 πράγματα για την έλλειψη πρωτεΐνης που ΟΛΕΣ οι ΓΥΝΑΙΚΕΣ οφείλουν να γνωρίζουν
13 πράγματα για την έλλειψη πρωτεΐνης που ΟΛΕΣ οι ΓΥΝΑΙΚΕΣ οφείλουν να γνωρίζουν

Οι περισσότεροι άνθρωποι, γνωρίζουν πως είναι απαραίτητη μια ισορροπημένη διατροφή για να έχουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Ωστόσο, τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο «ισορροπημένη»; – Eλλειψη πρωτεΐνης που οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν.

Σε γενικές γραμμές, ισορροπημένη διατροφή θεωρείται εκείνη που περιλαμβάνει αρκετά χρώματα στο πιάτο μας, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και η αποφυγή του πρόχειρου φαγητού. Στην πραγματικότητα όμως, το είναι ιδανικό να καταναλώνουμε κατάλληλες ποσότητες πρωτεΐνης, υδατάνθρακα και λίπους. Όλα αυτά είναι σημαντικά για την υγεία μας.

Ωστόσο, οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν αρκετά για τις πρωτεΐνες. Είναι γνωστό πως τις προσλαμβάνουμε τρώγοντας κρέας. Οι χορτοφάγοι, μπορούν να την βρουν σε άλλα τρόφιμα. Μερικά τρόφιμα που την περιλαμβάνουν είναι τα αβγά, οι ξηροί καρποί, η βρώμη, το τυρί, τα δημητριακά, το κινόα και τα λαχανικά, όπως το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών.

Ορισμένοι λαμβάνουν καθημερινά αρκετές πρωτεΐνες, ενώ κάποιοι ίσως υποφέρουν από την έλλειψή της. Η αποφυγή κατανάλωσης πρωτεϊνούχων τροφών, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας και άλλες σοβαρές συνέπειες.

Παρακάτω θα μάθετε μερικά σοβαρά συμπτώματα της έλλειψης πρωτεϊνών και τι μπορείτε να κάνετε για να τα αντιμετωπίσετε.

Πόση πρωτεΐνη χρειάζομαι;

Μπες στην κοινότητα! Είμαστε στο Viber Για να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πάντα!

Πόση πρωτεΐνη χρειάζομαι
Πόση πρωτεΐνη χρειάζομαι / Laura Caseley for LittleThings

Αν τρώτε υγιεινά και ισορροπημένα, θα καταναλώνετε αρκετή πρωτεΐνη χωρίς να το σκεφτείτε. Κατά γενικό κανόνα, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, προτείνει να τρώτε 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους.

Αυτό σημαίνει ότι αν ζυγίζετε 50 κιλά, θα πρέπει να τρώτε 40 γραμμάρια πρωτεΐνης. Αν ζυγίζετε 100 κιλά, θα πρέπει να τρώτε 80 γραμμάρια, αν ζυγίζετε 150 κιλά, θα πρέπει να τρώτε 120 γραμμάρια και ούτω καθεξής. Με αυτό τον υπολογισμό, οι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να καταναλώνουν 113-228 γραμμάτια πρωτεΐνης κάθε μέρα (σε συνδυασμό με γυμναστική). Για παράδειγμα, τα 113 γραμμάρια κρέατος, έχουν το μέγεθος μιας τράπουλας.

Γιατί έχει κάποιος έλλειψη πρωτεΐνης;

Γιατί έχει κάποιος έλλειψη πρωτεΐνης
Γιατί έχει κάποιος έλλειψη πρωτεΐνης / Laura Caseley for LittleThings

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που μπορεί να έχετε ανεπάρκεια σε πρωτεΐνη. Παρόλο που κάτι τέτοιο είναι σπάνιο στις ανεπτυγμένες χώρες, υπάρχει πιθανότητα να συμβεί. Αν προσλαμβάνετε λίγες θερμίδες ή αν είστε χορτοφάγος, ίσως καταναλώνετε τροφές που δεν είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες.

Αν κάνετε μια ιδιαίτερη ή στερητική δίαιτα και γυμνάζεστε αρκετά, ίσως παρατηρήσετε πως νιώθετε αδυναμία και ανικανότητα να εκτελέσετε τις ασκήσεις όπως παλαιότερα. Αυτό είναι σημάδι έλλειψης πρωτεΐνης.

Ποια είναι τα συμπτώματα της έλλειψης πρωτεΐνης;

Ποια είναι τα συμπτώματα της έλλειψης πρωτεΐνης;
Ποια είναι τα συμπτώματα της έλλειψης πρωτεΐνης; /Laura Caseley for LittleThings

Θα πρέπει να σκεφτείτε κάποιους παράγοντες, όπως το επίπεδο δραστηριότητας και την πρόσληψη θερμίδων. Αν δυσκολεύεστε να υπολογίσετε το ακριβές ποσό πρωτεΐνης που πρέπει να καταναλώνετε, προσέξτε τα παρακάτω συμπτώματα. Μπορούν να σας προειδοποιήσουν, μέσω αλλαγών του σώματός σας.

Σύμπτωμα #1: Απώλεια βάρους

Απώλεια βάρους
Απώλεια βάρους / Laura Caseley for LittleThings

Επειδή η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση και τη διατήρηση της μυϊκής δύναμης, αν δεν παίρνετε αρκετή, μπορεί να παρατηρήσετε σημαντική απώλεια βάρους, εξηγεί το Love To Know.

Κάποιοι άνθρωποι το μπερδεύουν με την αποτελεσματικότητα μιας δίαιτας που ακολουθούν, αλλά είναι λάθος. Αυτό σημαίνει πως οι μύες καταρρέουν και το σώμα δεν καίει το λίπος, αλλά χάνει μυϊκή μάζα.

Σύμπτωμα #2: Λαχτάρα για ζάχαρη

Λαχτάρα για ζάχαρη
Λαχτάρα για ζάχαρη /Laura Caseley for LittleThings

Σύμφωνα με το Women’s Health, αν έχετε χαμηλή ποσότητα πρωτεΐνης, μπορεί να εμφανίσετε λαχτάρα για ζάχαρη. Η πρόσληψη πρωτεΐνης, βοηθά στη διατήρηση των σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Αντί να φάτε μια καραμέλα ή έναν λουκουμά, σκεφτείτε αν το φαγητό σας είναι πρωτεϊνούχο. Αν όχι, καταναλώστε πρωτεΐνες για να νιώσετε χορτάτοι και να απαλλαγείτε από την ανάγκη για γλυκά.

Σύμπτωμα #3: Αραιά / Εύθραυστα μαλλιά

Αραιά / Εύθραυστα μαλλιά
Αραιά / Εύθραυστα μαλλιά / Laura Caseley for LittleThings

Τα μαλλιά αποτελούνται κατά κύριο λόγο από κερατίνη, η οποία είναι πρωτεΐνη. Αν δεν έχετε λάβει αρκετή πρωτεΐνη για περισσότερο από κάποιο σημαντικό χρονικό διάστημα, τα μαλλιά σας ίσως γίνουν αδύναμα, λεπτά ή πέσουν.

Το Self εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό: όταν το σώμα σας δεν λαμβάνει αρκετή πρωτεΐνη, θα χρησιμοποιήσει αυτή που ήδη διαθέτει για βασικές ενέργειες, όπως το να έχετε δύναμη να περάσετε την ημέρα σας. Έπειτα, σταματά να βοηθά σε λιγότερο ουσιώδη πράγματα, όπως η ανάπτυξη των μαλλιών.

Σύμπτωμα #4: Αδύναμα νύχια

Αδύναμα νύχια
Αδύναμα νύχια / Laura Caseley for LittleThings

Η έλλειψη πρωτεΐνης, επηρεάζει και την ανάπτυξη των νυχιών. Όπως και τα μαλλιά, χρειάζονται πρωτεΐνη για να παραμείνουν δυνατά. Αν δεν καταναλώνετε αρκετή, το σώμα τα θεωρεί μη ουσιώδη. Ως αποτέλεσμα, τα νύχια σπάνε και ραγίζουν εύκολα.

Σύμπτωμα #5: Ξηρό / Χλωμό δέρμα

Ξηρό / Χλωμό δέρμα
Ξηρό / Χλωμό δέρμα / Laura Caseley for LittleThings

Ένα άλλο σημάδι της ανεπάρκειας πρωτεΐνης που μπορεί να παρατηρήσετε, είναι το ξηρό, ξεφλουδισμένο δέρμα. Κανονικά, τα δερματικά εξανθήματα και το ξεφλούδισμα του δέρματος, μπορεί να συμβεί μόνο σε περιπτώσεις ακραίας ανεπάρκειας πρωτεΐνης, αλλά εξακολουθεί να είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζετε.

Το χλωμό δέρμα μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι ανεπάρκειας πρωτεϊνών, αν και γενικά σχετίζεται επίσης με την αναιμία, μια ανεπάρκεια σιδήρου. Συχνά, αυτά τα δύο πάνε μαζί, γιατί πολλά τρόφιμα περιέχουν σίδηρο και πρωτεΐνη. Επιπλέον, το σώμα δεν μπορεί να επεξεργαστεί και να χρησιμοποιήσει σωστά τον σίδηρο χωρίς την πρωτεΐνη.

Σύμπτωμα #6: Πονοκέφαλοι και συχνές αρρώστιες

Πονοκέφαλοι και συχνές αρρώστιες
Πονοκέφαλοι και συχνές αρρώστιες / Laura Caseley for LittleThings

Η ανεπάρκεια πρωτεϊνών μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους για δύο λόγους, εξηγεί το Love To Know: λόγω της αναιμίας και των χαμηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αν διαπιστώσετε πως έχετε πονοκέφαλο συχνά, χωρίς προφανή λόγο, σκεφτείτε μήπως χρειάζεστε πρωτεΐνες.

Ο γιατρός Ντόν Τζάκσον Μπλάντερ, εξηγεί στο Women’s Health πως χρειαζόμαστε πρωτεΐνη για να χτίσουμε ένα καλό ανοσοποιητικό σύστημα. Όταν δεν έχουμε αρκετή πρωτεΐνη, το ανοσοποιητικό σύστημα επηρεάζεται αρνητικά και μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των λοιμώξεων και των κρυολογημάτων.

Σύμπτωμα #7: Γενική Αδυναμία / Κόπωση

Γενική Αδυναμία / Κόπωση
Γενική Αδυναμία / Κόπωση / Laura Caseley for LittleThings

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση των μυών (γι’ αυτό οι αρσιβαρίστες συμπληρώνουν τη διατροφή τους με σκόνη πρωτεΐνης). Εάν δεν λαμβάνουμε αρκετή, οι μύες θα αγωνίζονται και ίσως αρχίσουν να συρρικνώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Αν η κατάστασή τους επιδεινωθεί, θα χρειαστείτε περισσότερες προσπάθειες για να κάνετε τα ίδια πράγματα με πριν. Αυτό, μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία και κόπωση.

Σύμπτωμα #8: Λιποθυμία

Λιποθυμία
Λιποθυμία / Laura Caseley for LittleThings

Η λιποθυμία, είναι ένα ακόμη σύμπτωμα που μπορεί να προκύψει. Μερικοί άνθρωποι είναι επιρρεπείς όταν πέφτουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Αν αυτό συμβαίνει σε εσάς, η ανεπάρκεια σε πρωτεΐνη μπορεί να σας κάνει να λιποθυμάτε πιο συχνά.

Η αναιμία, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανεπάρκεια της πρωτεΐνης, μπορεί επίσης να επηρεάσει τη λιποθυμία.

Σύμπτωμα #9: Δυσκολία στον ύπνο

Δυσκολία στον ύπνο
Δυσκολία στον ύπνο / Laura Caseley for LittleThings

Η σεροτονίνη, η οποία είναι ένα αμινοξύ (τα αμινοξέα συνθέτουν τη δομή της πρωτεΐνης), επηρεάζει τον κύκλο του ύπνου και της αφύπνισης. Αν έχετε ανεπάρκεια πρωτεΐνης, μπορεί να έχετε και έλλειψη σεροτονίνης. Αυτά οδηγούν σε προβλήματα ύπνου, σύμφωνα με το Love To Know.

Σύμπτωμα #10: Συναισθηματικά / Ψυχικά συμπτώματα

Συναισθηματικά / Ψυχικά συμπτώματα
Συναισθηματικά / Ψυχικά συμπτώματα / Laura Caseley for LittleThings

Το Love To Know, εξηγεί πως εκτός από τα σωματικά συμπτώματα, μπορεί να εμφανίσετε και άλλα, όπως ιδιοτροπία, κατάθλιψη, άγχος, εναλλαγές της διάθεσης, προβλήματα με την επίλυση των συγκρούσεων και έλλειψη ενέργειας.

Αν αντιμετωπίζετε κάτι από τα παραπάνω χωρίς προφανή αιτία, ίσως είναι σημάδι έλλειψης πρωτεΐνης.

Αποτελέσματα ανεπάρκειας πρωτεΐνης και θεραπεία

Αποτελέσματα ανεπάρκειας πρωτεΐνης και θεραπεία
Αποτελέσματα ανεπάρκειας πρωτεΐνης και θεραπεία / Laura Caseley for LittleThings

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε αν αντιμετωπίζετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, είναι να κλείσετε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας. Η μακροπρόθεσμη ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στην υγεία. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό μόλις παρατηρήσετε κάποιο σύμπτωμα.

Ο γιατρός μπορεί να καταλάβει την αιτία των προβλημάτων σας. Η θεραπεία είναι εύκολη και γενικά περιλαμβάνει την προσθήκη περισσότερων πρωτεϊνών στη διατροφή σας. Σίγουρα ένας ειδικός μπορεί να σας βοηθήσει προτείνοντας την καλύτερη λύση για εσάς και τον τρόπο ζωής σας.

Θα αποκτήσετε πάλι την υγεία σας, που είναι ό,τι σημαντικότερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

via tilestwra

Βαθμολόγησε το Άρθρο!

Διάλεξε αστέρια! Μας βοηθάτε να γίνουμε Καλύτεροι!

Βαθμολογία 0 / 5. Αξιολογήσεις: 0

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις ακόμα. Γίνε ο Πρώτος που θα δώσει αστέρια!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Avatar

Written by toftiaxa Team

Μας αρέσει να γράφουμε για καλά νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλον τον Κόσμο. Ψάχνουμε τις καλύτερες ιδέες διακόσμησης και ο,τι μπορεί να κάνει την καθημερινότητα μας πιο εύκολη!

φροντίδα δέρματος,περιποίηση δέρματος,συμβουλές ομορφιάς,ομορφιά,χρήσιμα

Γιατί οι Ιάπωνες Πλένουν τα Πρόσωπά τους για 10 Λεπτά

τι να μην αφήνετε στο υπνοδωμάτιο,χρήσιμα,συμβουλές

9 Πράγματα που Δεν Πρέπει να Αφήνετε στο Υπνοδωμάτιο Σύμφωνα με τους Ειδικούς