in , ,

Ποια Φάρμακα και Τροφές Δεν Πρέπει να Παίρνετε Μαζί

Ποια Φάρμακα και Τροφές Δεν Πρέπει να Παίρνετε Μαζί
Ποια Φάρμακα και Τροφές Δεν Πρέπει να Παίρνετε Μαζί

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται αυστηρά σύμφωνα με τις οδηγίες, τόσο ως προς τη δόση όσο και ως προς τη διατροφή σας κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Όμως σε ορισμένες περιπτώσεις τα φάρμακα και οι τροφές δεν πρέπει να λαμβάνονται μαζί. 8 Τρόποι για να Απαλλαγείτε από Πονοκεφάλους Χωρίς Φάρμακα

Βρογχικά σπασμολυτικά

© pixabay, © pixabay

(για άσθμα, βρογχίτιδα και άλλες πνευμονικές παθήσεις)

Φάρμακα: θεοφυλλίνη, αλβουτερόλη.
Περιορισμός: τροφές και ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη.

Και τα δύο φάρμακα διεγείρουν το νευρικό σύστημα, οπότε για να αποφευχθεί η υπερβολική νευρικότητα και το άγχος θα πρέπει να κόψετε την καφεΐνη κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη θεοφυλλίνη, καθώς η καφεΐνη αυξάνει απότομα την τοξικότητά της. Θα πρέπει επίσης να ελαχιστοποιήσετε τα λιπαρά τρόφιμα στη διατροφή σας επειδή αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα της θεοφυλλίνης, η οποία μπορεί να προκαλέσει υπερβολική δόση.

Αντιυπερτασικά φάρμακα

© pixabay, © pixabay

(για τη θεραπεία και πρόληψη διαταραχών της καρδιάς και των νεφρών)

Φάρμακα: καπτοπρίλη, εναλαπρίλη, ραμιπρίλη.
Περιορισμός: πλούσιες σε κάλιο τροφές.

Μπες στην κοινότητα! Είμαστε στο Viber Για να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πάντα!

Τα φάρμακα αυτής της ομάδας αυξάνουν τα επίπεδα καλίου στο αίμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αρρυθμία και δύσπνοια. Γι’ αυτό θα πρέπει να κόψετε τις μπανάνες, τις πατάτες, τη σόγια και το σπανάκι για την περίοδο θεραπείας.

Αντι-αρρυθμικά φάρμακα

© pixabay, © pixabay

(για θεραπεία και πρόληψη καρδιακής ανεπάρκειας)

Φάρμακα: διγοξίνη.
Περιορισμός: γλυκόριζα.

Η γλυκόριζα περιέχει γλυκυρριζικό οξύ που αλληλεπιδρά με τη διγοξίνη και μπορεί να προκαλέσει διαταραχή του καρδιακού παλμού ή ακόμη και καρδιακή ανακοπή. Αυτή η ουσία υπάρχει επίσης σε γλυκά, κέικ και άλλα είδη ζαχαροπλαστείου. Η γλυκόριζα περιέχεται συχνά και στην μπύρα.

Οι διαιτητικές ίνες (το πίτουρο βρώμης, για παράδειγμα) μειώνουν την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, οπότε είναι καλύτερο να τα πάρετε 2 ώρες πριν ή μετά το γεύμα. Βότανα όπως η σέννα ή το βαλσαμόχορτο μειώνουν επίσης τη δραστηριότητα της διγοξίνης.

Φάρμακα που μειώνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης

© pixabay, © pixabay

(για παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακές διαταραχές)

Φάρμακα: ατορβαστατίνη, φλουβαστατίνη, λοβαστατίνη, σιμβαστατίνη, ροσουβαστατίνη, πραβαστατίνη.
Περιορισμός: γκρέιπφρουτ.

Το γκρέιπφρουτ προκαλεί απότομη αύξηση της απορρόφησης φαρμάκων που αυξάνει τον κίνδυνο υπερδοσολογίας και παρενεργειών. Έτσι, η ισχύς ενός μόνο δισκίου που λαμβάνεται με χυμό γκρέιπφρουτ ισούται με την επίδραση 20 δισκίων που λαμβάνονται με νερό. Το ίδιο ισχύει και για άλλα εσπεριδοειδή, όπως η φράπα, το λαιμ ή το νεράντζι.

Αντιπηκτικά

© pixabay, © pixabay

Φάρμακα: βαρφαρίνη.
Περιορισμός: τροφές που αραιώνουν το αίμα και τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ.

Κατά τη λήψη αυτού του φαρμάκου, θα πρέπει να ελαχιστοποιήσετε την κατανάλωση των κράνμπερι, του σκόρδου, του τζίντζερ και ορισμένων μπαχαρικών (πιπέρι καγιέν, κανέλα και κουρκουμάς). Αυτές οι τροφές αραιώνουν το αίμα και σε συνδυασμό με τη βαρφαρίνη μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία.

Η βιταμίνη Κ, από την άλλη πλευρά, μειώνει τη δραστικότητα του φαρμάκου. Είναι άφθονη σε σπανάκι, γογγύλια, λάχανο και μπρόκολο.

Δείτε ακόμα ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ φάρμακα που έχετε όλοι στο σπίτι σας και δεν το φαντάζεστε!

Θυρεοειδικές ορμόνες

© pixabay, © pixabay

(για υποθυρεόρωση – μειωμένη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα)

Φάρμακα: λεβοθυροξίνη.
Περιορισμός: σόγια, κάστανο, φυτικές ίνες.

Τα άτομα που λαμβάνουν λεβοθυροξίνη και τα ισοδύναμά της (Euthyrox, Bagothyrox, L-θυροξίνη) πρέπει να περιορίζουν τη σόγια και τα τρόφιμα που παράγονται από αυτήν καθώς εμποδίζει την απορρόφηση του φαρμάκου. Τα κάστανα και οι πλούσιες σε φυτικές ίνες τροφές έχουν παρόμοια αποτελέσματα.

Αντιβιοτικά

© pixabay, © pixabay

(για βακτηριακές λοιμώξεις)

Φάρμακα: τετρακυκλίνη (και άλλα φάρμακα αυτής της ομαδας), σιπροφλοξασίνη, πενικιλίνη.
Περιορισμός: γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τα αντιβιοτικα φάρμακα σχηματίζουν σκληρές προς έκκριση ενώσεις με το ασβέστιο, που αφθονεί στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτό οδηγεί σε απότομη μείωση της αποτελεσματικότητας του φαρμάκου.

Παυσίπονα

© pixabay

(για φλεγμονές, μυϊκούς πόνους και πονοκεφάλους)

Φάρμακα: ιβουπροφαίνη.
Περιορισμός: αναψυκτικά.

Η ιβουπροφαίνη (αλλιώς ονομάζεται Advil, Genpril, Proprinal) δεν είναι συμβατή με τα γλυκά αναψυκτικά. Το διοξείδιο του άνθρακα και το οξύ που περιέχονται στα αναψυκτικά αυξάνουν την απορρόφηση του φαρμάκου με αποτέλεσμα τη μεγάλη συγκέντρωση στο αίμα. Ως αποτέλεσμα, η δόση δεν μπορεί να ελεγχθεί και προκύπτει κίνδυνος τοξικότητας που είναι επικίνδυνος για τα νεφρά.

Αντικαταθλιπτικά

© pixabay, © pixabay

(για παρατεταμένη κατάθλιψη)

Φάρμακα: όλοι οι αναστολείς ΜΑΟ (τρανυλκυπρομίνη, φαινελζίνη, νιαλαμίδη).
Περιορισμός: τροφές πλούσιες σε τυραμίνη.

Τα αντικαταθλιπτικά περιέχουν έναν αναστολέα της μονοαμινοξειδάσης που αλληλεπιδρά με την τυραμίνη και μπορεί να προκαλέσει κρίσιμη αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Η τυραμίνη είναι ένα αμινοξύ που σχηματίζεται κατά τη ωρίμανση τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες. Είναι άφθονη σε ωριμασμένο τυρί, κρέας ή ψάρι αποξηραμένα, ξεραμένα λουκάνικα και κονσερβοποιημένο κρέας ή ψάρι.

Και, το πιο σημαντικό, συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας πριν πάρετε ακόμη και το πιο αθώο φάρμακο! Το ανθρώπινο σώμα είναι μοναδικό και οι ιατρικές συμβουλές πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν. Επομένως, καμία από τις παραπάνω συμβουλές δεν μπορεί να αντικαταστήσει ιατρική συμβουλή.

Δείτε επίσης 4 Προβλήματα Υγείας που Μπορεί να Φανερώνουν τα Σημάδια από τις Κάλτσες

Το παρόν άρθρο είναι αυστηρά και μόνο πληροφοριακού χαρακτήρα και δεν μπορεί να αντικαταστήσει την συμβουλή του γιατρού σας

Βαθμολόγησε το Άρθρο!

Διάλεξε αστέρια! Μας βοηθάτε να γίνουμε Καλύτεροι!

Βαθμολογία 0 / 5. Αξιολογήσεις: 0

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις ακόμα. Γίνε ο Πρώτος που θα δώσει αστέρια!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Jim Taylor

Written by Jim Taylor

Γεια σου είμαι ο Jim Taylor, μου αρέσει να ψάχνω και να ενημερώνομαι για οτιδήποτε νέο κυκλοφορεί. Αγαπάω την τεχνολογία και το lifestyle. Αν θες να επικοινωνήσεις μαζί μου μπορείς στο mail μου

20 Μοναδικές DIY Χριστουγεννιάτικες Πινακίδες

20 Μοναδικές DIY Χριστουγεννιάτικες Πινακίδες

10 Απλά Κόλπα Καθαριότητας που θα σας πάρουν το Μυαλό!

10 Απλά Κόλπα Καθαριότητας που θα σας πάρουν το Μυαλό!