Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι τα περισσότερα λαχανικά πρέπει να τα καταναλώνουμε ωμά γιατί έτσι είναι πιο θρεπτικά. Όμως 6 από αυτά αυξάνουν τη θρεπτική αξία τους μετά το μαγείρεμα.
Μελιτζάνα
Οι ψητές μελιτζάνες είναι πολύ πιο πλούσιες σε αντιοξειδωτικά από ωμές ή μαγειρεμένες. Μην ξεχάσετε να τις πασπαλίσετε με αλάτι πριν από το μαγείρεμα για να απαλλαγείτε από τα πολλά υγρά και την πικρότητα.
Κόκκινες πιπεριές
Ωμές περιέχουν περισσότερη βιταμίνη C ενώ ψητές υπερτερούν σε καροτενοειδή και φερουλικό οξύ. Μην τις βράσετε γιατί θα χάσουν θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά.
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ Λαχανικών! Φρέσκα Λαχανικά από τα Απορρίμματα Κουζίνας [ΒΙΝΤΕΟ]
Αγκινάρες
Βράστε τις στον ατμό για να αυξήσετε τη δράση των αντιοξειδωτικών τους. Μην τις τηγανίσετε γιατί θα καταστρέφουν τα φλαβονοειδή, ένα είδος αντιοξειδωτικού.
Κουνουπίδι
Το ωμό κουνουπίδι έχει 30% περισσότερη πρωτεΐνη και πολλά αντιοξειδωτικά, όπως η κουρσετίνη. Το μαγείρεμα του όμως στον ατμό αυξάνει τα επίπεδα ινδόλης, που προστατεύει από τον καρκίνο και διατηρεί τις θρεπτικές του ιδιότητες.
Καρότα
Τα μαγειρεμένα καρότα περιέχουν περισσότερη βήτα-καροτίνη, ένα αντιοξειδωτικό που μετατρέπεται βιταμίνη Α, αναγκαία για τα μάτια και το ανοσοποιητικό σύστημα.
Ντομάτες
Μαγειρεμένες απελευθερώνουν μεγαλύτερη ποσότητα λυκοπενίου και αντιοξειδωτικών. Το λυκοπένιο βοηθά στην προστασία από τον καρκίνο. Οι ωμές ντομάτες περιέχουν λιγότερα αντιοξειδωτικά, αλλά περισσότερη βιταμίνη C.
Πώς να Εξαλείψετε Εύκολα τα Φυτοφάρμακα από τα Φρούτα και τα Λαχανικά