Εάν έχετε περάσει ποτέ μια μέρα στην παραλία χωρίς προστασία από τον ήλιο, ξέρετε πόσο επώδυνο μπορεί να είναι το ηλιακό έγκαυμα. Η υπεριώδης ακτινοβολία από το φως του ήλιου προκαλεί άβολα συμπτώματα όπως φαγούρα και πόνο. Μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων του δέρματος. Για ένα μικρό ηλιακό έγκαυμα, υπάρχουν μερικές θεραπείες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ανακουφιστείτε καθώς το δέρμα θεραπεύεται. Ωστόσο, εάν το ηλιακό σας έγκαυμα είναι σοβαρό, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό για θεραπεία. Δείτε πώς μπορείτε να καταλάβατε τη διαφορά και τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον πόνο.
Συμπτώματα
Πολλοί γνωρίζουν τα πιο κοινά συμπτώματα ενός μικρού ηλιακού εγκαύματος:
Ερυθρότητα
Πόνος
Δέρμα που είναι ζεστό στην αφή
Κνησμός
Πρήξιμο
Ξεφλούδισμα του δέρματος
Πώς να Σταματήσετε με Ασφάλεια το Ξεφλούδισμα και οι Καλύτεροι Τρόποι για να Αποφύγετε το Ηλιακό Έγκαυμα
Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα σε συνδυασμό με εξάνθημα, πυρετό ή άλλα συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, μπορεί να έχετε έναν πιο σοβαρό τύπο ηλιακού εγκαύματος που ονομάζεται δηλητηρίαση από τον ήλιο.
Τι είναι η δηλητηρίαση από τον ήλιο;
Η δηλητηρίαση από τον ήλιο μπορεί να επιδεινωθεί από ορισμένες παθήσεις που κάνουν το δέρμα σας πιο ευαίσθητο στον ήλιο. Για παράδειγμα, τα άτομα που έχουν λύκο, έκζεμα ή ροδόχρου ακμή διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο για δηλητηρίαση από τον ήλιο. Αυτό ισχύει επίσης για άτομα που λαμβάνουν ορισμένα αντιβιοτικά ή φάρμακα για την ακμή. Πιο επιρρεπή είναι τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα και ανοιχτόχρωμα μάτια, τα οποία είναι άλλωστε και πιο πιθανό να πάθουν ηλιακό έγκαυμα.
Εάν έχετε συμπτώματα δηλητηρίασης από τον ήλιο ή εμφανίσετε πρήξιμο ή φουσκάλες από ηλιακά εγκαύματα γεμάτα πύον, θα πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως έναν γιατρό. Οι φουσκάλες είναι ένα σημάδι ηλιακού εγκαύματος δεύτερου βαθμού και μπορούν να προκαλέσουν ουλές ή λοίμωξη εάν δεν αντιμετωπιστούν σωστά.
Έντονος κνησμός
Σε ορισμένες εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, ένα ηλιακό έγκαυμα μπορεί να προκαλέσει αφόρητο, ανεξέλεγκτο κνησμό και να αισθάνεστε “μυρμήγκια φωτιάς κάτω από το δέρμα.” Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να το αντιμετωπίσετε σαν ένα κανονικό ηλιακό έγκαυμα και να περιμένετε.
Θεραπείες από ηλιακά εγκαύματα
Αν και μπορεί να χρειαστούν μερικές ώρες για να παρατηρήσετε την ερυθρότητα που εμφανίζεται με το ηλιακό έγκαυμα, θα πρέπει να προσπαθήσετε να το αντιμετωπίσετε μόλις εμφανίσετε συμπτώματα. Παρακάτω ακολουθούν 7 αποδεδειγμένες θεραπείες για τη μείωση του πόνου και της δυσφορίας του ηλιακού εγκαύματος:
- Χρησιμοποιήστε μια δροσερή κομπρέσα: Το πρώτο βήμα για τη θεραπεία ενός ηλιακού εγκαύματος είναι να κρυώσετε το δέρμα το συντομότερο δυνατό. Αυτό βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και μπορεί ακόμη και να αποτρέψει την εμφάνιση συμπτωμάτων όπως φαγούρα. Για να κάνετε μια δροσερή κομπρέσα, βάλτε μερικά παγάκια σε μια πλαστική σακούλα, τυλίξτε την σε ένα μαλακό πανί και κρατήστε την στο σημείο του εγκαύματος.
- Κάντε ένα κρύο ντους ή ένα δροσερό μπάνιο: Το κρύο ντους ή το μπάνιο θα βοηθήσει επίσης να δροσιστεί το δέρμα σας. Απλά φροντίστε να μην χρησιμοποιείτε σκληρά σαπούνια ενώ κάνετε μπάνιο, καθώς αυτά μπορεί να το ερεθίσουν περαιτέρω.
- Ενυδατώστε το δέρμα σας: Το ηλιακό έγκαυμα αφυδατώνει το δέρμα και διαλύει το προστατευτικό φραγμό του. Διατηρώντας την επιδερμίδα σας ενυδατωμένη μπορεί να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση αυτού του φραγμού, έτσι ώστε το ηλιακό έγκαυμα να επουλωθεί πιο γρήγορα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων όπως το ξεφλούδισμα και ο κνησμός. Για καλύτερα αποτελέσματα, χρησιμοποιήστε μια ενυδατική κρέμα χωρίς άρωμα αμέσως μόλις βγείτε από το ντους. Το ντους ανοίγει τους πόρους και επιτρέπει στο δέρμα να απορροφά καλύτερα την υγρασία.
- Πάρτε ένα αντιφλεγμονώδες: Τα αναλγητικά ΜΣΑΦ, όπως η ασπιρίνη ή η ιβουπροφαίνη, θα βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής. Αυτό μπορεί να μειώσει τα πιο οδυνηρά συμπτώματα ηλιακού εγκαύματος, όπως πρήξιμο και φουσκάλες.
- Εφαρμόστε αλόη βέρα: Η αλόη είναι μια από τις καλύτερες φυσικές θεραπείες για το ηλιακό έγκαυμα. Περιέχει μια σειρά καταπραϋντικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων βιταμινών για θεραπεία του δέρματος και αντιφλεγμονωδών ενώσεων. Εφαρμόζοντας αλόη βέρα στην πληγείσα περιοχή μπορεί ακόμη και να διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο βοηθά το δέρμα να επουλωθεί ταχύτερα.
- Μείνετε ενυδατωμένοι: Επειδή το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να σας αφυδατώσει, είναι σημαντικό να πίνετε άφθονο νερό. Αυτό θα βοηθήσει το δέρμα σας να αναπληρώσει την χαμένη υγρασία.
- Εφαρμόστε κρέμα υδροκορτιζόνης: Μπορείτε να αγοράσετε κρέμα υδροκορτιζόνης χωρίς ιατρική συνταγή. Αυτό το φάρμακο βοηθά στη θεραπεία διαφόρων δερματικών παθήσεων και μπορεί να μειώσει την ερυθρότητα και το πρήξιμο σε ένα ιδιαίτερα άσχημο ηλιακό έγκαυμα εάν εφαρμοστεί αμέσως μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
Τι δεν πρέπει να κάνετε
Υπάρχουν αρκετοί μύθοι εκεί έξω για το τι θα βοηθήσει με το ηλιακό έγκαυμα. Αλλά πολλοί δεν υποστηρίζονται από την επιστήμη και μερικοί μπορεί ακόμη και να επιδεινώσουν το ηλιακό έγκαυμα. Μην δοκιμάσετε τα παρακάτω στο σπίτι:
- Ξίδι: Μια δημοφιλής λαϊκή θεραπεία είναι το ξίδι. Αλλά το ξίδι έχει επίπεδο pH μεταξύ 2 και 3, που σημαίνει ότι είναι πολύ όξινο. Αυτή η οξύτητα μπορεί να «βλάψει το ήδη υποβαθμισμένο φράγμα του δέρματος» του ηλιακού δέρματος, λέει η Carol Cheng, MD, δερματολόγος. Η καταστροφή αυτού του φράγματος μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη φλεγμονή και πόνο. Το ξίδι περιέχει επίσης συστατικά όπως οξικό οξύ, γαλακτικό οξύ, κιτρικό οξύ και μηλικό οξύ, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν χημικό κάψιμο σε ευαίσθητο δέρμα.
- Λάδι καρύδας: Μείνετε μακριά από αυτό εάν έχετε ηλιακό έγκαυμα καθώς μπορεί να παγιδεύσει τη θερμότητα στο δέρμα και να παρατείνει τη φλεγμονή. Είναι επίσης μια αναποτελεσματική ενυδατική κρέμα, καθώς είναι πολύ πυκνή για να διαπεράσει το φράγμα του δέρματος.
- Ζεστό ντους: Αν και ορισμένοι πιστεύουν ότι μπορεί να καταπραΰνει τον πόνο ενός ηλιακού εγκαύματος, το ζεστό νερό μπορεί στην πραγματικότητα να επιδεινώσει το κάψιμο. Το ζεστό νερό θα προκαλέσει διαστολή των αιμοφόρων αγγείων με αποτέλεσμα την αυξημένη ροή αίματος στην επιφάνεια του δέρματός και την ενίσχυση του πόνου.
- Κρέμα ξυρίσματος: Αν και έχει ενυδατικές ιδιότητες, δεν είναι το καλύτερο πράγμα που πρέπει να βάλετε σε ηλιακό έγκαυμα. Περιέχει χημικές ουσίες που μπορούν να ερεθίσουν το ερεθισμένο δέρμα και να επιδεινώσουν τις φουσκάλες.
Πρόληψη
Για να αποφύγετε το ηλιακό έγκαυμα, θα πρέπει να λάβετε προφυλάξεις πριν εκτεθείτε στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για να προστατευτείτε από τον ήλιο και να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.
- Μείνετε μακριά από τον ήλιο κατά τις ώρες αιχμής. Αυτό συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ., αλλά μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την τοποθεσία και την ώρα. Ακόμα κι αν βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο ή σε αυτοκίνητο, θα πρέπει να αποφεύγετε μεγάλες περιόδους άμεσου ηλιακού φωτός χωρίς προστασία, καθώς μπορείτε να πάθετε ζημιά από τον ήλιο μέσω ενός παραθύρου.
- Χρησιμοποιήστε αντηλιακό ευρέος φάσματος που είναι τουλάχιστον SPF 30. Το ευρύ φάσμα σημαίνει ότι προστατεύει από την ακτινοβολία UVA και UVB. Εφαρμόστε ξανά αντηλιακό κάθε δύο ώρες και πιο συχνά εάν κολυμπάτε ή ιδρώνετε. Αυτό είναι σημαντικό, ακόμη και αν έχετε σκούρο δέρμα και συνήθως δεν καίγεστε από τον ήλιο.
- Ελέγξτε την ημερομηνία λήξης στο αντηλιακό σας. Με την πάροδο του χρόνου, τα ενεργά συστατικά του αντηλιακού που προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία θα αλλοιωθούν κάνοντας το αντηλιακό λιγότερο αποτελεσματικό. Εάν έχει λήξει, αγοράστε καινούργιο για βέλτιστη προστασία.
- Αποφύγετε το μαύρισμα και το σολάριουμ καθώς δεν υπάρχει υγιές μαύρισμα. Το σκούρο, μαυρισμένο δέρμα είναι σημάδι βλάβης από τον ήλιο. Θα πρέπει ιδιαίτερα να αποφύγετε το σολάριουμ καθώς μόνο μία συνεδρία θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητές για ένα θανατηφόρο τύπο καρκίνου του δέρματος που ονομάζεται μελάνωμα κατά 75%.
- Φορέστε προστατευτικά καλύμματα όπως καπέλα με μακριά γείσα ή μακριά μανίκια για να προστατεύσετε το δέρμα σας. Πρέπει επίσης να φοράτε γυαλιά ηλίου για να προστατεύετε τα μάτια σας από το κάψιμο.
Αυτό το άρθρο ελέγχθηκε ιατρικά από τον Trevan D. Fischer, MD, χειρουργό ογκολόγο και επίκουρο καθηγητή χειρουργικής ογκολογίας στο Ινστιτούτο Καρκίνου John Wayne στο Κέντρο Υγείας του Providence Saint John στη Σάντα Μόνικα, Καλιφόρνια.