in , , ,

Πώς να Σταματήσετε με Ασφάλεια το Ξεφλούδισμα και οι Καλύτεροι Τρόποι για να Αποφύγετε το Ηλιακό Έγκαυμα

Τα ηλιακά εγκαύματα μπορεί να προκαλέσουν ερυθρότητα, πρήξιμο, πόνο και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις ξεφλούδισμα. Το ξεφλούδισμα του δέρματος είναι ένα σημάδι ότι το σώμα σας θεραπεύεται, αλλά μπορεί να σας ερεθίζει, να έχετε φαγούρα και είναι αντιαισθητικό. Το μόνο πράγμα που δεν πρέπει να κάνετε είναι να τραβήξετε, να ξεφλουδίσετε ή να ξύσετε το δέρμα που ξεφλουδίζει καθώς θα εκθέσει το μη επουλωμένο δέρμα από κάτω, το οποίο δεν θα έχει την κατάλληλη προστασία εμπόδιο για την αποτροπή δυνητικά επιβλαβών βακτηρίων. Το δέρμα σας συνήθως θα σταματήσει να ξεφλουδίζει μόνο του όταν το ηλιακό έγκαυμα επουλωθεί, κάτι που διαρκεί περίπου μια εβδομάδα για ήπια έως μέτρια εγκαύματα.

Image by Hans Braxmeier from Pixabay

Παρακάτω θα βρείτε πέντε συμβουλές για το πώς να περιποιηθείτε το δέρμα που ξεφλουδίζει, μαζί με απλά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε εντελώς το ηλιακή έγκαυμα.

Χρησιμοποιήστε μια κρύα κομπρέσα ή κάντε ένα δροσερό ντους.

Η εφαρμογή μιας κρύας κομπρέσας ή ένα δροσερό ντους δεν θα σταματήσει απαραίτητα το ξεφλούδισμα. Ωστόσο, εάν το ηλιακό σας έγκαυμα είναι ιδιαίτερα ζεστό και πρησμένο η δροσερή θερμοκρασία μπορεί να παρέχει προσωρινή ανακούφιση.

Είναι επίσης σημαντικό να αποφύγετε τη χρήση σφουγγαριού και βούρτσας σώματος στο ντους, καθώς μπορούν να τραβήξουν ή να ερεθίσουν το δέρμα που ξεφλουδίζει.

Μπορείτε να κάνετε κρύες κομπρέσες στο σπίτι προσθέτοντας παγάκια σε μια ανθεκτική πλαστική σακούλα. Ποτέ μην εφαρμόζετε πάγο απευθείας στο ηλιακό έγκαυμα, επειδή το έντονο κρύο μπορεί να βλάψει το δέρμα περισσότερο, να επιδεινώσει το ξεφλούδισμα και να καθυστερήσει τη διαδικασία επούλωσης.

ΚΑΗΚΑΤΕ από τον ήλιο και δείχνετε σαν Αστακός; Σπιτικές θεραπείες για το έγκαυμα!

Μπες στην κοινότητα! Είμαστε στο Viber Για να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πάντα!

Εφαρμόστε αλόη βέρα ή ενυδατική κρέμα.

Η χρήση της σωστής ενυδατικής κρέμας μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης και στη μείωση του ξεφλουδίσματος.

Ο Joshua Zeichner, MD, διευθυντής καλλυντικών και κλινικών ερευνών στο Νοσοκομείο Mount Sinai, συνιστά τη χρήση ενός προϊόντος που περιέχει τζελ αλόης βέρα, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην ενυδάτωση του δέρματός σας και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να μειώσουν το πρήξιμο και να επιταχύνουν την επούλωση.

Όταν επιλέγετε μια ενυδατική κρέμα, φροντίστε να αποφεύγετε τις κρέμες με βάση την υγρή παραφίνη ή το λάδι, καθώς αυτές μπορεί να παγιδεύσουν τη θερμότητα που βγαίνει από το δέρμα σας και να ερεθίσουν περισσότερο το ηλιακό έγκαυμα.

Δοκιμάστε το Medihoney.

Το MediHoney είναι ένα αμιγώς καθαρό ιατρικό μέλι που μπορείτε να αγοράσετε στο φαρμακείο σας. Η υψηλή περιεκτικότητα του σε σάκχαρα το καθιστά αποτελεσματικό αντιβακτηριακό παράγοντα, ο οποίος μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση και να ενισχύσει την επούλωση. Αντιθέτως, το μέλι που αγοράζεται στο σούπερ μάρκετ μπορεί να περιέχει διάφορα στελέχη βακτηρίων που θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκαλέσουν μόλυνση.

Το Medihoney είναι αποστειρωμένο και ως εκ τούτου η ασφαλέστερη επιλογή. Μπορείτε να το εφαρμόσετε απευθείας στο έγκαυμα ή σε γάζα.

Πάρτε ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο.

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ασπιρίνη ή η ιβουπροφαίνη μπορούν να καταπραΰνουν το δέρμα και να ανακουφίσουν από τον πόνο από το ηλιακό έγκαυμα.

Μπορείτε να τα πιειτε ή να τρίψετε δισκία ασπιρίνης ή ιβουπροφαίνης, να τα αναμίξετε με λίγο νερό για να σχηματίσετε μια πάστα που μπορείτε στη συνέχεια να τρίψετε απαλά στο ηλιακό έγκαυμα. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε αντιφλεγμονώδεις κρέμες. Ωστόσο, παρόμοια με τα ενυδατικά, αποφύγετε κρέμες με βάση την υγρή παραφίνη ή το λάδι.

Κάντε ένα λουτρό με βρώμη.

Το κολλοειδές βρώμης έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να μειώσουν το πρήξιμο. Βοηθά στην διατήρηση της υγρασίας του δέρματος και επιταχύνει την επούλωση.

Το κολλοειδές βρώμης δεν είναι το ίδιο με τη βρώμη για πρωινό, ωστόσο, μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για να το φτιάξετε. Ρίξτε μερικές ωμές νιφάδες βρώμης σε ένα μπλέντερ και κάντε μια λεπτή σκόνη. Προσθέστε περίπου 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό και μουλιάστε για 10-15 λεπτά.

Σταματήστε το ξεφλούδισμα αποτρέποντας το ηλιακό έγκαυμα.

Εάν δεν σας αρέσει η όψη και η αίσθηση του νεκρού δέρματος που ξεφλουδίζει από το σώμα σας τότε μπορείτε να λάβετε προληπτικά μέτρα για να αποφύγετε το ηλιακό έγκαυμα, τότε δεν θα χρειαστεί ποτέ να ξεφλουδίσετε ξανά.

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να προστατεύσετε το δέρμα σας καλύπτοντάς το με καπέλο, μακριά μανίκια, παντελόνια ή παπούτσια. Το ηλιακό έγκαυμα εμφανίζεται όταν το δέρμα σας εκτίθεται σε υπερβολικό υπεριώδες φως (UV). Με την κάλυψη μπορείτε να αποτρέψετε το ηλιακό έγκαυμα ή να προστατεύσετε ένα υπάρχον ηλιακό έγκαυμα από μεγαλύτερη ζημιά που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εκτεταμένου ξεφλουδίσματος.

Εάν η βλάβη του δέρματος είναι αρκετά σοβαρή, αυτό θα οδηγήσει σε μια διαδικασία που ονομάζεται προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος, στην οποία το σώμα σας θα απαλλαγεί από κύτταρα που είναι κατεστραμμένα ή περιττά.

Ακολουθούν μερικές ακόμη συμβουλές για την πρόληψη του ηλιακού εγκαύματος:

  • Χρησιμοποιήστε αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον SPF 30 και βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει την ημερομηνία λήξης.
  • Αποφύγετε τον ήλιο κατά τις ώρες αιχμής μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ. Φροντίστε να περάσετε πολύ χρόνο στη σκιά κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών.
  • Εάν δεν έχετε αντηλιακό, φορέστε καπέλα με φαρδύ γείσο, μακριά μανίκια και παντελόνι.
  • Μείνετε προστατευμένοι ακόμα και όταν βρίσκεστε σε εσωτερικούς χώρους ή οδηγείτε, καθώς μπορείτε να πάθετε ηλιακό έγκαυμα από τα παράθυρα.

Δείτε τι Πρέπει να Κάνετε για να τη Βγάλετε «Καθαρή» στο Σπίτι με τις Πρώτες Ζέστες

Βαθμολόγησε το Άρθρο!

Διάλεξε αστέρια! Μας βοηθάτε να γίνουμε Καλύτεροι!

Βαθμολογία 0 / 5. Αξιολογήσεις: 0

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις ακόμα. Γίνε ο Πρώτος που θα δώσει αστέρια!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Jim Taylor

Written by Jim Taylor

Γεια σου είμαι ο Jim Taylor, μου αρέσει να ψάχνω και να ενημερώνομαι για οτιδήποτε νέο κυκλοφορεί. Αγαπάω την τεχνολογία και το lifestyle. Αν θες να επικοινωνήσεις μαζί μου μπορείς στο mail μου

Γάλλος Καλλιτέχνης Ταξιδεύει και Ζωντανεύει Δρόμους με Τρισδιάστατα Γκράφιτι

17 Μη Εμφανή Σημάδια ότι το Σπίτι σας Είναι Πραγματικά Καθαρό