Γωρίζεις ότι μπορείς να καλλιεργήσεις τα δικά σου λαχανικά από τα υπολείμματα των λαχανικων στην κουζίνα;
Τι είναι η Κηπουρική με υπολείμματα Κουζίνας;
Η κηπουρική με υπολείμματα κουζίνας είναι η απόλυτη ανακύκλωση. Είναι φιλική προς το περιβάλλον, μπορεί να σας εξοικονομήσει χρήματα από τα ψώνια και είναι ένα διασκεδαστικό και χρήσιμο μάθημα για μικρά παιδιά.
Ακολουθούν μερικά από τα καλύτερα υπολείμματα και απορρίμματα για να καλλιεργήσετε. Πιθανότατα θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα αν ξεκινήσετε με βιολογικά προϊόντα υψηλής ποιότητας, καθώς ορισμένα μη βιολογικά προϊόντα υποβάλλονται σε επεξεργασία για την πρόληψη της βλάστησης. Επίσης, λάβετε υπόψη ότι το κλίμα στο οποίο ζείτε θα καθορίσει εάν και πότε τα φυτά που προέρχονται από απορρίμματα μπορούν να μεταφερθούν σε εξωτερικό περιβάλλον.
21 καλοκαιρινά λαχανικά για καλλιέργεια σε κήπο και γλάστρα
Μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου
Δεν θα βλαστήσουν όλα. Ελέγξτε τα φυτά σας και αν μετά από μια εβδομάδα δεν δείτε να συμβαίνει τίποτα, πετάξτε ή ιδανικά κομποστοποιήστε τα υπολείμματα και προσπαθήστε ξανά.
12 Λαχανικά που μπορούν να ξαναφυτρώσουν από τα υπολείμματα
1. Πράσινα κρεμμυδάκια
Η άκρη του κρεμμυδιού έχει μικρές ρίζες. Όταν το κόβετε για να το φάτε, αυτές τις ρίζες φυτέψτε τις μέσα σε μια γλάστρα. Ποτίστε και παρακολουθήστε το να μεγαλώνει. Το φρέσκο κρεμμύδι φυτρώνει πολύ γρήγορα και σε 2 εβδομάδες θα έχετε νέα κρεμμυδάκια για να φάτε. Στη συνέχεια πάλι ότι μείνει το φυτεύετε.
2. Σέλερι και σέλινο
Κόψτε τα κοτσάνια περίπου πέντε εκατοστά από τη ρίζα σέλινου και τοποθετήστε το σε ένα ρηχό μπολ με νερό. Μην το βυθίσετε. Μετά από αρκετές ημέρες, οι ρίζες θα αρχίσουν να αναπτύσσονται από τη βάση και τα φύλλα από την κορυφή. Μετά από περίπου μια εβδομάδα, μπορείτε να φυτέψετε στο χώμα με μόνο τα φύλλα πάνω από την επιφάνεια. Το φυτό θα συνεχίσει να αναπτύσσεται μέχρι να έχετε νέο σέλινο για συγκομιδή. Λάβετε υπόψη ότι το σέλινο είναι μια καλλιέργεια που αναπτύσσεται σε δροσερό καιρό, γι’ αυτό φυτέψτε το σε εξωτερικό χώρο στις αρχές της άνοιξης.
Καλλιέργεια Φράουλας στο μπαλκόνι: Ένα πλαστικό καλάθι πλυντηρίου Αρκεί
3. Μαρούλι romaine
Η καλλιέργεια μαρουλιού είναι παρόμοια με την καλλιέργεια φρέσκων κρεμμυδιών και σέλινου. Κόψτε το μαρούλι που σκοπεύετε να φάτε και αφήστε μερικά εκατοστά στη βάση. Τοποθετήστε την καρδιά στο νερό και νέα φύλλα θα αρχίσουν να φυτρώνουν από το κέντρο. Αφαιρέστε τα εξωτερικά φύλλα όταν θα αρχίσουν να μαραίνονται. Μόλις βγάλει ρίζες φυτέψτε το στο χώμα.
4. Σκόρδο
Φυτέψτε σκελίδες σκόρδου με τη ρίζα προς τα κάτω και το κωνικό άκρο της σκελίδας προς τα πάνω. Την επόμενη άνοιξη ή καλοκαίρι μπορείτε να μαζέψετε γεμάτους βολβούς σκόρδου. Είναι έτοιμα όταν οι κορυφές αρχίσουν να κιτρινίζουν και να πέφτουν. Μπορείτε επίσης να φυτέψετε σκελίδες σκόρδου σε γλάστρες σε εσωτερικό χώρο κοντά σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο και να έχετε συνέχεια φρέσκο σκόρδο.
Καλλιέργεια Πιπεριών σε Κρεμαστές Πλαστικές Σακούλες
5. Τζίντζερ
Μπορείτε να φυτέψετε μια ρίζα τζίντζερ για να αναπτυχθεί περισσότερο. Βάλτε τη ρίζα σε υγρό χώμα σε γλάστρα με τα νεότερα μπουμπούκια προς τα πάνω. Το τζίντζερ είναι ένα τροπικό φυτό, οπότε πιθανότατα θα θέλετε να το κρατήσετε σε εσωτερικό χώρο. Οι πράσινοι βλαστοί θα βγουν από το χώμα και οι ρίζες θα απλωθούν. Μετά από μερικούς μήνες, μπορείτε να μαζέψετε κομμάτια της ρίζας, καλύπτοντάς την ξανά με χώμα όταν πάρετε ό,τι χρειάζεστε, ώστε να μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται.
6. Πατάτα
Οι μικρές πατάτες μπορούν να φυτευτούν ολόκληρες. Για μεγάλες πατάτες κόψτε τις σε κομμάτια, φροντίζοντας να υπάρχουν μερικές τρύπες σε κάθε κομμάτι. Αφήσετε τα κομμάτια να στεγνώσουν για μία ή δύο ημέρες, για να αποτρέψετε το σάπισμα. Φυτέψτε τα κομμάτια στον κήπο σας ή σε ένα δοχείο γεμάτο με καλά στραγγιζόμενο χώμα και περιμένετε να βλαστήσουν. Σε λίγους μήνες, θα μπορείτε να ξεθάψετε ένα σωρό νέες πατάτες!
7. Γλυκοπατάτα
Ακόμα πιο εύκολες στην καλλιέργεια από τις πατάτες, είναι οι γλυκοπατάτες. Η ευκολότερη μέθοδος είναι να φυτέψετε ολόκληρη τη γλυκοπατάτα. Για να παράγετε περισσότερα από ένα φυτά, ωστόσο, κόψτε μια γλυκοπατάτα στη μέση και στερεώστε την χρησιμοποιώντας οδοντογλυφίδες σε ένα ρηχό δοχείο με νερό. Οι ρίζες και τα βλαστάρια θα αρχίσουν να αναπτύσσονται σε λίγες μέρες. Μόλις τα βλαστάρια φτάσουν σε μήκος περίπου δέκα εκατοστά, απλώς βυθίστε τα σε ένα δοχείο με νερό. Όταν οι ρίζες από αυτό το δοχείο φτάσουν σε μήκος περίπου δύο εκατοστά, μπορείτε να τις φυτέψετε στο χώμα.
8. Βασιλικός, κόλιανδρος και άλλα βότανα
Η καλλιέργεια βοτάνων, όπως ο βασιλικός και ο κόλιανδρος, είναι αρκετά εύκολη. Κόψτε ένα κοτσάνι μήκους περίπου 10 εκατοστών και τοποθετήστε το σε ένα ποτήρι νερό. Βεβαιωθείτε ότι τα φύλλα δεν είναι βυθισμένα στο νερό. Τοποθετήστε το κοτσάνι σε ένα φωτεινό μέρος, αλλά μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Σε λίγες μέρες, περιμένετε να σχηματιστούν ρίζες. Μόλις αυτές οι ρίζες φτάσουν σε μήκος περίπου 2,5 εκατοστά, φυτέψτε σε χώμα. Σε χρόνο μηδέν θα έχετε τον δικό σας ανθισμένο κήπο με βότανα.
10. Καρότα, Παντζάρια και Άλλες παρόμοιες Καλλιέργειες
Για αυτά τα λαχανικά, δεν καλλιεργείτε ξανά την ίδια τη ρίζα, αλλά τις φυλλώδεις κορυφές. Τα φύλλα παντζαριού και καρότου περιέχουν μια τεράστια ποσότητα θρεπτικών συστατικών του φυτού και έχουν ένα αξιοσημείωτα ευρύ φάσμα χρήσεων. Για να καλλιεργήσετε τα φύλλα αυτών των λαχανικών, περισυλλέξτε τις κορυφές (το μέρος του λαχανικού από όπου βγαίνουν τα φύλλα, περίπου 2,5 εκατοστά και τοποθετήστε τα σε ένα ρηχό μπολ με νερό (αλλά μην το βυθίσετε). Μέσα σε λίγες μέρες, λογικά θα παρατηρήσετε νέες πράσινες κορυφές να αναπτύσσονται. Μόλις αρχίσουν να αναπτύσσονται ρίζες, φυτέψτε τα στο έδαφος. Αυτή η μέθοδος λειτουργεί με παντζάρια, γογγύλια, καρότα και παστινάκια.
6 Εύκολοι Τρόποι Καλλιέργειας Φρούτων, Λαχανικών και Ξηρών Καρπών
11. Κρεμμύδια
Κόψτε ένα κομμάτι 2,5 εκατοστών από την άκρη της ρίζας του κρεμμυδιού και τοποθετήστε το στο έδαφος ή σε ένα μπολ με λίγο νερό με την κομμένη επιφάνεια πάνω από το νερό. Σύντομα θα αρχίσει να αναγεννά τις ρίζες του, οι οποίες στη συνέχεια μπορούν να φυτευτούν στο χώμα. Μπορείτε ακόμη και να βάλετε ένα ολόκληρο κρεμμύδι στο νερό και να το παρακολουθήσετε να βλασταίνει! Στη συνέχεια, μπορεί να φυτευτεί έξω στον κήπο.
Καλλιέργεια Λαχανικών από Σπόρους
Μην περιορίζεστε μόνο σε υπολείμματα. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε τους δικούς σας σπόρους από τα υπολείμματα τροφίμων σας για να τους πολλαπλασιάσετε. Ξεπλύνετε τα σπόρια των βιολογικών ντοματών σας και αφήστε τα να στεγνώσουν καλά. Φυτέψτε τις σε ένα δοχείο μέσα στο σπίτι μέχρι να βλαστήσουν σε ύψος μερικών εκατοστών, και στη συνέχεια μπορούν να μεταφυτευτούν έξω. Πιπεριές, αγγούρια, κολοκύθες, χειμερινές κολοκύθες και μικροχόρτα μπορούν επίσης να αναγεννηθούν διασώζοντας τους σπόρους τους.
Μετατρέψτε αυτά τα υπολείμματα σε νέους, βρώσιμους θησαυρούς.
Υδροπονική Καλλιέργεια – Πώς να Φτιάξετε μια Υδροπονική Γλάστρα για Παχύφυτα