Τα κάστανα ξεκινάμε να τα βλέπουμε το Φθινόπωρο και τα τρώμε όλο τον Χειμώνα. Μπορείς όμως να καταψύξεις κάστανα για να απολαμβάνεις και άλλες εποχές; Η απάντηση είναι ναι. Εδώ θα δείτε πώς να καταψύξετε κάστανα, είτε ωμά είτε ψημένα και μετά πώς να τα αποψύξετε για να μην χάσουν την γεύση, την υφή αλλά και τα θρεπτικά συστατικά.
Πώς να καταψύξεις σωστά ωμά κάστανα
Κατάψυξη με τη φλούδα
- Προετοιμάζουμε τα κάστανα
Πλένουμε καλά τα κάστανα και ελέγχουμε καλά για σφιχτά κάστανα. Επιλέγουμε κάστανα με λείο κέλυφος και χωρίς τρύπες.
- Μουσκεύουμε τα κάστανα
Βυθίζουμε τα κάστανα για λίγες ώρες και αφαιρούμε τα κάστανα που επιπλέουν γιατί πιθανόν να είναι κούφια.
- Σουρώνουμε και στεγνώνουμε τα κάστανα
Σουρώστε το νερό από τα κάστα και σκουπίστε τα με μια καθαρή στεγνή πετσέτα.
- Χαράξτε τα κάστανα
Με ένα μαχαιαράκι χαράξτε και κάντε ένα σταυρό στο κάτω μέρος του κάστανου.
- Βάλτε κατάψυξη
Βάλτε τα κάστανα μέσα σε σακουλάκια που κλείνουν καλά ή σε σακουλάκια κατάψυξης και μετά στην κατάψυξη. Η θερμοκρασία πρέπει να είναι στους -18 βαθμούς ή λιγότερο για να διατηρήσουν τα κάστανα την γεύση αλλά και τα θρεπτικά συστατικα.
Πώς να καταψύξεις σωστά ψημένα κάστανα
Αν αναρωτιέσαι αν μπορείς να καταψύξεις τα βρασμένα κάστανα η απάντηση είναι ναι. Δες παρακάτω τα βήματα
- Μαγείρεψε τα κάστανα
Κάντε τα κάστανα όπως θέλετε ψητά ή βραστά.
- Κατέψυξε τα ψημένα κάστανα
Αφού έχεις βράσει ή ψήσει τα κάστανα και τα έχεις αφήσει να κρυώσουν καλά, τοποθέτησε σε σακουλάκια αφαιρώντας τον αέρα για να μην δημιουργηθούν κρύσταλλοι. Τοποθέτησε τα στην κατάψυξη.
Κάστανα Ψημένα στο Αλάτι στο Φούρνο: Ο τρόπος για νόστιμα κάστανα έτοιμα σε 15 λεπτά
Πώς να ξεπαγώσεις τα κάστανα
Για να πετύχετε την καλύτερη νοστιμιά όταν ξεπαγώνεται κάστανα αφήστε όλη τη νύχτα στο ψυγείο. Βοηθά στην γεύση αλλά και στην υφή του. Όταν τα κάστανα ξεπαγώσουν καλό είναι να φαγωθούν ή να ψηθούν απευθείας για να μην χάσουν την γεύση και την ποιότητά τους.
Πόσο διαρκούν τα κάστανα στην κατάψυξη
Τα ωμά κάστανα ειδικά αν είναι πολύ φρέσκα μπορούν να διατηρηθούν ακόμα και έναν χρόνο στην κατάψυξη. Τα μαγειρεμένα πε΄ριπου 3-6 μήνες. Μετά χάνεται η υφή και η γεύση τους ακόμα και αν οπτικά μας φαίνονται εντάξει. Είναι πιο ξερά και όχι τόσο γευστικά.
φώτο : spm