Το μούλιασμα των πιάτων μπορεί να είναι μια εύκολη λύση για να διευκολύνετε το πλύσιμό τους. Τα καμένα φαγητά, τα αμυλούχα τρόφιμα και η κολλώδης καραμελοποίηση είναι συχνά πιο εύκολο να καθαριστούν μετά από μούλιασμα των πιάτων σε ζεστό νερό, αλλά αυτό δεν είναι ακίνδυνο!
Οι κίνδυνοι από το μούλιασμα των πιάτων
Πρέπει να Πλένετε τα Πιάτα με Κρύο ή Ζεστό Νερό;
Το πρόβλημα είναι ότι ένας νεροχύτης γεμάτος ζεστό νερό είναι ιδανικό έδαφος αναπαραγωγής βακτηρίων. Δεν είναι τα κομμάτια φαγητού που έχουν κολλήσει στα πιάτα που πρέπει να ανησυχείτε – ο νεροχύτης και η αποχέτευση της κουζίνας είναι πόλος έλξης για τα μικρόβια και η προσθήκη ζεστού νερού είναι σαν να τους κάνετε σπα!
Αυτά τα 7 πράγματα κάνουν το σπίτι σας να φαίνεται διαρκώς βρώμικο
Πώς να μουλιάζετε τα πιάτα με τον σωστό τρόπο
Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο όταν μουλιάζετε τα πιάτα λαμβάνοντας μερικές απλές προφυλάξεις. Μια επιλογή είναι να τα μουλιάσετε σε μια καθαρή πλαστική λεκάνη αντί για τον νεροχύτη της κουζίνας σας και μια άλλη είναι να χρησιμοποιήσετε αντιβακτηριδιακό υγρό πιάτων.
Αφού μουλιάστε τα πιάτα, πετάξτε το νερό και ξαναγεμίστε τη λεκάνη με καθαρό νερό και περισσότερο υγρό πιάτων. Χρησιμοποιήστε ένα καθαρό σφουγγάρι για να τα πλύνετε. Στη συνέχεια ξεπλύνετε τα πιάτα καλά και στεγνώστε τα με μια καθαρή πετσέτα μικροϊνών.
Δείτε ακόμη Χρησιμοποιείτε Πολύ Υγρό Πιάτων για να Πλύνετε τα Πιάτα σας;
4 είδη κουζίνας δεν πρέπει ποτέ να μουλιάζετε
Δεν μπορείτε να μουλιάσετε αυτά τα 4 είδη κουζίνας:
Πιατικά από πορσελάνη. Ακόμη και το χλιαρό νερό μπορεί να αποδυναμώσει την πορσελάνη, επομένως είναι πολύ πιο ασφαλές να το πλένετε στο χέρι, ιδανικά αμέσως μετά τη χρήση του.
Ξύλινες σανίδες κοπής και ξύλινα εργαλεία. Το ξύλο είναι πορώδες και το πολύ νερό μπορεί να το διαβρώσει και να γίνει ιδανικό σπίτι για βακτήρια. Πλύνετε τα ξύλινα σκεύη κουζίνας στο χέρι και χρησιμοποιήστε βούτυρο για να μαλακώσετε το ξύλο και να μην σχιστεί.
Μαντεμένια μαγειρικά σκεύη. Το μούλιασμα του χυτοσιδήρου σε νερό μπορεί να τον διαβρώσει. Αντίθετα, πλύντε τα με ζεστό νερό και ήπιο υγρό πιάτων. Εάν πρέπει να το τρίψετε, χρησιμοποιήστε αλάτι.
Πολύ λιπαρά σκευή. Εάν έχει μείνει πολύ λίπος στο σκεύος σας μετά το μαγείρεμα, ρίξτε το σε ένα άδειο κουτί, αφήστε το να κρυώσει και πετάξτε το στα σκουπίδια. Κρατήστε όσο το δυνατόν περισσότερο λίπος μακριά από τον νεροχύτη σας για να αποφύγετε το φράξιμο της αποχέτευσης.
Δείτε επίσης Τι Είναι Φθηνότερο: να Πλύνετε τα Πιάτα ή να τα Βάζετε Όλα στο Πλυντήριο Πιάτων;