Εάν εργάζεστε με πλήρες ωράριο, τότε περνάτε 5 ημέρες στον χώρο εργασίας σας, 35-40 ώρες την εβδομάδα, ανάλογα με τη χώρα. Εάν προσθέσετε τον χρόνο που αφιερώνετε στη μετακίνηση, το σύνολο θα μπορούσε να είναι 9 – 10 ώρες ημερησίως. Εάν έχετε κάποιες υπερωρίες, δεν μένει σχεδόν καθόλου χρόνος για κάτι που οι άνθρωποι αποκαλούν «ζωή», καθώς, είτε σας αρέσει είτε όχι, πρέπει να κοιμηθείτε ούτως ή άλλως. Πως να Προστατέψετε την Υγειά σας στην Εργασία
Η βασική υπόθεση του παραδοσιακού προγράμματος 8 ωρών εργασίας είναι ότι απομένουν 8 ώρες για την ιδιωτική μας ζωή και 8 ώρες για ύπνο. Όπως όλοι γνωρίζουμε, αυτό το μοντέλο είναι απαρχαιωμένο, και χρονολογείται από την εποχή που το ένα άτομο δούλευε και το άλλο φρόντιζε τα παιδιά και έκανε όλες τις δουλειές του σπιτιού. Στις μέρες μας τα πράγματα φαίνονται πολύ διαφορετικά.
Μπορεί η «λιγότερη» εργασία να σημαίνει «καλύτερη»;
Με όλη την πρόοδο στον τομέα της τεχνολογίας, θα έπρεπε να εργαζόμαστε λιγότερο. Μάλιστα, τέτοιες λύσεις ήδη εφαρμόζονται σε ορισμένες δυτικές χώρες. Τα πρώτα αποτελέσματα φαίνεται να αποδεικνύουν ότι δουλεύοντας λιγότερο όχι μόνο είμαστε πιο αποδοτικοί και αποτελεσματικοί, αλλά καταρχήν είμαστε πολύ πιο ευτυχισμένοι.
Ιρλανδικό πείραμα
Μεταξύ 2015 και 2019, 2500 Ιρλανδοί επαγγελματίες συμμετείχαν σε μια μελέτη που εξέταζε την αποτελεσματικότητα της 4ήμερης εβδομαδιαίας εργασίας σε γραφεία, νοσοκομεία, καταστήματα και άλλα ιδρύματα. Εργάζονταν 4 ημέρες την εβδομάδα (32 ώρες αντί για 40). Αποδείχθηκε ότι ήταν χρήσιμο τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες καθώς ήταν πολύ πιο παρακινημένοι, πιο αποτελεσματικοί και ένιωθαν πολύ πιο στενά συνδεδεμένοι με τον εργοδότη τους.
Δείτε ακόμη Δουλεύεις στο Κρεβάτι; 5 Λόγοι για τους Οποίους η Εργασία στο Κρεβάτι Είναι Επιβλαβής για την Υγεία μας
Όλο και πιο μικρότερο ωράριο εργασίας
Εάν πιστεύετε ότι αυτή είναι μια ακόμη απίθανη θεωρία, πρέπει να θυμάστε ότι δεν ήταν πολύ καιρό πριν όταν μια εβδομάδα εργασίας 6 ημερών ήταν αρκετά συνηθισμένη. Για να μην αναφέρουμε τον 19ο αιώνα, όταν οι άνθρωποι εργάζονταν 60 – 80 ώρες την εβδομάδα. Ήταν ο Henry Ford που παρατήρησε μια διαφορά όταν ο χρόνος εργασίας μειώθηκε από 60 σε 40 ώρες την εβδομάδα. Άρα η τάση μείωσης του ωραρίου δεν είναι νέα τάση και είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί.
Πόσο πραγματικά δουλεύουμε;
Οι ειδικοί προσπαθούν επίσης να βρουν ποιος είναι ο πραγματικός χρόνος εργασίας, πόσο καιρό ξοδεύουμε πραγματικά δουλεύοντας στα γραφεία ή στα εργοστάσια. Πολλοί από αυτούς επισημαίνουν ότι είναι πραγματικά δύσκολο να εκτελείς διανοητικά προκλητικές εργασίες για περισσότερες από 4 ώρες καθημερινά. Εάν πρέπει να εργαστούμε περισσότερο, γινόμαστε λιγότερο συγκεντρωμένοι και χάνουμε την αποτελεσματικότητά μας. Όσο για τις χειρωνακτικές εργασίες, είναι πολύ πιο δύσκολο να προσδιορίσουμε πότε η δουλειά μας είναι απλώς δύσκολη και σε ποιο σημείο αρχίζει να είναι εξαντλητική για το σώμα μας.
Θάνατος από υπερκόπωση
Δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο θάνατος από την υπερβολική εργασία είναι μια δυσοίωνη αλλά πιθανή επιλογή. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ κάθε χρόνο, περίπου 745.000 άνθρωποι πεθαίνουν πρόωρα ως αποτέλεσμα της εργασιακής εξάντλησης. Δεν σημαίνει ότι πεθαίνουν στον χώρο εργασίας τους – αυτό μπορεί να αναφέρεται σε οποιεσδήποτε στατιστικά σχετιζόμενες με την εργασία ιατρικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων καρδιακών και στεφανιαίων παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιακών προσβολών και άλλων προβλημάτων που δεν θα εμφανίζονταν ποτέ εάν οι άνθρωποι δεν έπρεπε να εργάζονται υπερωρίες , με την προϋπόθεση ότι η εργασία εκτελείται στις ίδιες συνθήκες και περιβάλλον. Στατιστικά αφορά κυρίως όλους τους άνδρες άνω των 40 ετών.
Δείτε επίσης Το φαγητό παράλληλα με την εργασία μπορεί να είναι πολύ βλαβερό για την υγεία