Οι παιδίατροι παγκοσμίως συστήνουν ότι τα παιδιά πρέπει να έχουν πολύ περιορισμένη επαφή με όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές. Αυτό περιλαμβάνει tablet, smartphone, υπολογιστές και φορητούς υπολογιστές. 5 Τρόποι που οι Γονείς Μπορούν να Πουν «Όχι» στα Παιδιά με Θετικό Τρόπο
Χρήση ηλεκτρονικών συσκευών σύμφωνα με τους παιδίατρους:
- τα παιδιά ηλικίας από 0 έως 2 ετών δεν πρέπει να εκτίθενται καθόλου σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό
- τα παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών μπορούν να τις χρησιμοποιούν για 1 ώρα την ημέρα
- τα παιδιά και οι έφηβοι ηλικίας 6 έως 18 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη χρήση ηλεκτρονικής συσκευής σε 2 ώρες την ημέρα
Γιατί οι γονείς πρέπει να περιορίσουν στα παιδιά τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών
Έλλειψη άσκησης
Η έλλειψη άσκησης, η παρακολούθηση τηλεόρασης, τα παιχνίδια στον υπολογιστή κάνουν τα παιδιά να φεύγουν σπάνια από το σπίτι και να έχουν μικρή σωματική δραστηριότητα. Ως αποτέλεσμα, υποφέρουν από παχυσαρκία.
Επιθετικότητα στην οθόνη της συσκευής
Οι γονείς συχνά δεν ελέγχουν τι βλέπουν τα παιδιά τους στις οθόνες των ηλεκτρονικών συσκευών. Εν τω μεταξύ, παιχνίδια όπου εμφανίζεται επιθετικότητα ή βία μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπεριφορά στα νήπια. Οι έφηβοι γίνονται ανήσυχοι και αρχίζουν να έχουν ξεσπάσματα.
Εθισμοί
Τα παιδιά που χρησιμοποιούν συνεχώς υπολογιστές μπορεί να εθιστούν σε αυτούς. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν οι γονείς δίνουν πολύ λίγη προσοχή στα παιδιά τους και διαφεύγουν οι ίδιοι στον εικονικό κόσμο.
Δείτε ακόμη Προστατέψτε τα Παιδιά σας από Αυτά τα Εν Δυνάμει Επικίνδυνα Οικιακά Είδη
Κατάθλιψη
Η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών συμβάλλει σε άγχος, ψύχωση, κατάθλιψη, κινητικές διαταραχές ή ακόμα και διπολική διαταραχή στα παιδιά. Έως και το 44% των νέων πάσχει από κατάθλιψη.
Αναπτυξιακές διαταραχές
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος μεγαλώνει μέχρι την ηλικία των 21. Ωστόσο, η μεγαλύτερη ανάπτυξή του παρατηρείται σε παιδιά έως 2 ετών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η διέγερση του εγκεφάλου από ηλεκτρονικές συσκευές επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη του μικρού παιδιού. Μπορεί να έχει προβλήματα με την προσοχή, τη μάθηση. Οι διαταραχές μνήμης και τα ξεσπάσματα είναι κοινά.
Υπερβολική διέγερση
Οι ηλεκτρονικές συσκευές παρέχουν στα παιδιά πολλά ερεθίσματα. Αυτό τα κάνει λιγότερο προσεκτικά, δεν μπορούν να εστιάσουν, υποφέρουν από κενά μνήμης και διαταραχές συγκέντρωσης.
Διαταραχές ύπνου
Τα παιδιά που χρησιμοποιούν τηλέφωνα ή φορητούς υπολογιστές στο υπνοδωμάτιό τους μπορεί να έχουν σοβαρά προβλήματα ύπνου. Και η έλλειψη νυχτερινής ανάπαυσης επηρεάζει τη μάθηση στο σχολείο.
Μαθησιακά προβλήματα
Τα παιδιά που περνούν πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή ασκούνται πολύ λίγο. Όμως η σωματική δραστηριότητα βοηθά στην πρόοδο στη μάθηση. Τα παιδιά που περνούν πολλές ώρες σε ηλεκτρονικές συσκευές έχουν συχνά προβλήματα στο σχολείο.
Δείτε επίσης 10 Πράγματα που Πρέπει να Κανουν οι Γονείς για να Μεγαλώσουν ένα Ώριμο Παιδί