Οι κίνδυνοι από τα νάιλον κουζινικά σκεύη είναι σχετικά μέτριοι αλλά όσοι έχουν επίγνωση της ασφάλειας και της υγείας μπορεί να θέλουν να τους έχουν κατά νου όταν τα επιλέγουν. 4 Τύποι Τοξικών Μαγειρικών Σκευών που Πρέπει να Αποφεύγετε και 4 Ασφαλείς Εναλλακτικές
Κίνδυνοι από νάιλον κουζινικά σκεύη
Ο πιο άμεσος από αυτούς τους κινδύνους περιστρέφεται γύρω από το σημείο τήξης του νάιλον (ή του πολυαμιδίου) που χρησιμοποιείται στα περισσότερα μαγειρικά σκεύη. Οι τύποι που χρησιμοποιούνται για τα μαγειρικά σκεύη είναι τα πολυαμίδια 6 και 66 (συνήθως συντομεύονται ως P6 και P66 αντίστοιχα). Προτιμώνται για την κατασκευή σκευών επειδή επιτυγχάνουν καλή ισορροπία μεταξύ ακαμψίας και ευκαμψίας και δεν γρατσουνίζουν τις αντικολλητικές επιφάνειες.
Δυστυχώς, έχουν επίσης μερικά από τα χαμηλότερα σημεία τήξης μεταξύ των πολυαμιδίων, με θεωρητικό όριο περίπου 200 βαθμούς °C (συχνά κάπως χαμηλότερα στην πράξη). Αυτό δεν είναι πρόβλημα για κανονική χρήση, αλλά η κουζίνα είναι ένα μέρος όπου συμβαίνουν συχνά ατυχήματα και λάθη. Εάν εκτεθεί σε υπερβολική θερμότητα, το νάιλον μπορεί να λιώσει, να ραγίσει ή να παραμορφωθεί, γεγονός που εγείρει μερικές ανησυχίες:
Εγκαύματα: Η θερμοκρασία γίνεται πρόβλημα εάν το σκεύος θερμανθεί πέρα από το σημείο της αισθητικής ζημιάς και ειδικά αν πέσει στην επιφάνεια μαγειρέματος. Ο πιο άμεσος από αυτούς τους κινδύνους είναι ότι θα το αρπάξετε χωρίς να το σκεφτείτε με γυμνά χέρια και θα καείτε από το λιωμένο πλαστικό.
Δείτε ακόμη Γιατί Πρέπει να Χρησιμοποιούμε Μόνο Ξύλινα Κουτάλια
Υποπροϊόντα καύσης: Το σκεύος σας μπορεί επίσης να υπερθερμανθεί σε σημείο που να απελευθερώσει καπνό. Καθώς τα πλαστικά που καίγονται, τα πολυαμίδια δεν είναι ιδιαίτερα τοξικά, αλλά τα δεδομένα ασφαλείας υλικού τόσο για το P6 όσο και για το P66 αναφέρουν μερικές χημικές ενώσεις που προκαλούν ανησυχία ως εισπνεόμενες ουσίες. Εάν είστε ευαίσθητοι σε περιβαλλοντικούς ρύπους ή έχετε ένα υπάρχον αναπνευστικό πρόβλημα, όπως το άσθμα, μπορεί να επηρεαστείτε περισσότερο από τους άλλους ανθρώπους.
Παθογόνα: Ένας άλλος κίνδυνος που συχνά παραβλέπεται είναι ότι καθώς τα σκεύη σας φθείρονται με την πάροδο του χρόνου, σχηματίζουν ρωγμές που μπορούν ενδεχομένως να προσφέρουν εδαφος για παθογόνα που μεταδίδονται από τα τρόφιμα. Αυτό δεν είναι σημαντικός κίνδυνος γιατί τα σκεύη σας πλένονται συχνά και οι θερμοκρασίες μαγειρέματος σκοτώνουν παθογόνους μικροοργανισμούς, αλλά δεν είναι μηδενικό πρόβλημα.
Έκλυση χημικών από νάιλον κουζινικά σκεύη
Μια πιο μακροπρόθεσμη ανησυχία για οποιοδήποτε πλαστικό που χρησιμοποιείται για επαφή με τρόφιμα είναι η δυνατότητά του να εκλύει χημικές ουσίες στα τρόφιμα. Μια τέτοια χημική ουσία είναι το διαμινοδιφαινυλομεθάνιο, που συνήθως συντομεύεται ως DDM. Είναι μερικές φορές παρόν στο νάιλον – συγκεκριμένα το μαύρο νάιλον, μια κοινή επιλογή για τα μαγειρικά σκεύη – και ορισμένες μορφές DDM είναι γνωστό ότι είναι καρκινογόνες. Δεν είναι γνωστό σε ποιο βαθμό το DDM μεταναστεύει από τα σκεύη στα τρόφιμα.
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE τον Ιούλιο του 2016 εξέτασε τη μετανάστευση διαφόρων χημικών ουσιών (κυκλικά μονομερή και ολιγομερή, για την ακρίβεια) από πολυαμιδικά σκεύη στα τρόφιμα. Η μελέτη διαπίστωσε κάποια μεταβίβαση, κυρίως σε τροφές που περιέχουν αλκοόλ, κάτι που αξίζει να έχετε κατά νου εάν μαγειρεύετε τακτικά με κρασί ή οινοπνευματώδη ποτά.
Είναι δύσκολο για τους ερευνητές να εκτιμήσουν ακριβώς πόσο κίνδυνο ενέχουν αυτές και άλλες κοινές οικιακές χημικές ουσίες μακροπρόθεσμα, ειδικά όταν συνδυάζονται. Εάν σκόπιμα αποφεύγετε τις οικιακές χημικές ουσίες μέσω της χρήσης φυσικών προϊόντων καθαρισμού ή εάν είστε πιο ευαίσθητοι σε περιβαλλοντικούς ρύπους, ίσως θελήσετε να εξετάσετε εναλλακτικά υλικά για τα μαγειρικά σας σκεύη.
Δείτε επίσης Κίνδυνος από τα Τηγάνια Teflon: Ακόμα και μια μικρή ρωγμή μπορεί να απελευθερώσει χιλιάδες πλαστικά βλαβερά σωματίδια