Οι περισσότεροι άνθρωποι αναγνωρίζουν τη σημασία της υγιεινής διατροφής. Ωστόσο, δεν γνωρίζουν όλοι ότι τα μαγειρικά σκεύη που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του φαγητού είναι σχεδόν εξίσου σημαντικά με το ίδιο το φαγητό. Ακόμη και η πιο υγιεινή διατροφή μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στην υγεία, εάν τα μαγειρικά σας σκεύη είναι τοξικά. 9 Σπιτικά Πράγματα που Μπορούν να Γίνουν Τοξικά αν δεν τα Χρησιμοποιήσετε Σωστά
Μαγειρικά σκεύη από τεφλόν
ολλοί άνθρωποι επιλέγουν το τεφλόν ως αντικολλητικό υλικό επειδή είναι βολικό αλλά είναι και το πιο επικίνδυνο.
Οι αντικολλητικές ιδιότητες των μαγειρικών σκευών από τεφλόν επιτυγχάνονται με μια επίστρωση από PTFE (πολυτετραφθοροαιθυλένιο), το οποίο είναι ένα πλαστικό πολυμερές που αρχίζει να εκλύει τοξίνες όταν θερμαίνεται πάνω από 300°C. Αυτες οι τοξικες αναθυμιάσεις οδηγούν σε συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη που ονομάζεται πυρετός αναθυμιάσεων πολυμερούς, ανεπίσημα γνωστός ως γρίπη από τεφλόν. Δεν είναι μόνο επικίνδυνα για τους ανθρώπους, αλλά είναι επίσης θανατηφόρα για τα πουλιά, όπως οι παπαγάλοι.
Μια άλλη χημική ένωση που βρίσκεται στα μαγειρικά σκεύη από τεφλόν είναι το PFOA (υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ), το οποίο έχει συνδεθεί με αρκετούς τύπους καρκίνου, όπως καρκίνο του μαστού, του προστάτη και των ωοθηκών. Αν και πιστεύεται ότι το PFOA υπάρχει στα προϊόντα τεφλόν σε τόσο μικρές ποσότητες που δεν ενέχει κανένα κίνδυνο για τον άνθρωπο, αξίζει να σημειωθεί ότι βρίσκεται επίσης σε πολλά άλλα καθημερινά πράγματα. Γι’ αυτό είναι καλύτερο να περιορίσετε την έκθεσή σας σε αυτό.
Άλλα αντικολλητικά σκεύη με επίστρωση μπορεί να είναι χωρίς PTFE και PFOA (όπως γρανίτης), αλλά είναι ασφαλές να χρησιμοποιηθούν μόνο όταν η επίστρωση είναι άθικτη. Η επίστρωση είναι λεπτή και θρυμματίζεται εύκολα. Μόλις φθαρεί, η χρήση αυτού του μαγειρικού σκεύους θα πρέπει να σταματήσει αμέσως μετά.
Δοκιμάστε αυτήν την ασφαλή εναλλακτική λύση: μαντεμένια μαγειρικά σκεύη. Αυτή είναι μια ασφαλής επιλογή που αντέχει στη δοκιμασία του χρόνου. Ζεσταίνει καλά και πολύ ομοιόμορφα και μπορεί ακόμη και να καρυκευτεί για να γίνει αντικολλητικό. Δεν εκλύεται τίποτα τοξικό στο φαγητό σας και είναι στην πραγματικότητα ένας καλός φυσικός τρόπος για να αυξήσετε τα επίπεδα σιδήρου σας. Εάν τα επίπεδα σιδήρου σας είναι καλά, μπορείτε να δοκιμάσετε μαγειρικά σκεύη από εμαγιέ χυτοσίδηρο, τα οποία είναι εξίσου ασφαλή και βολικά στη χρήση.
Μαγειρικά σκεύη αλουμινίου
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η χρήση του αλουμινίου είναι τόσο διαδεδομένη — εκτός από το πιο άφθονο μέταλλο, είναι επίσης πολύ ανθεκτικό, ελαφρύ, ευέλικτο και ανακυκλώσιμο. Ωστόσο, δεν είναι χωρίς κρυφούς κινδύνους.
Το αλουμίνιο είναι ένα νευροτοξικό μέταλλο. Τα αυξημένα επίπεδα αλουμινίου έχουν συνδεθεί με πολλές ασθένειες του κεντρικού νευρικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ και του ALS. Αν και τα μαγειρικά σκεύη από αλουμίνιο είναι συνήθως επικαλυμμένα, η επίστρωση είναι επιρρεπής σε ρωγμάτωση, απελευθερώνοντας το τοξικό μέταλλο στο φαγητό σας.
Δοκιμάστε αυτήν την ασφαλή εναλλακτική λύση: Γυάλινα σκεύη. Αυτή είναι μια άλλη ασφαλής επιλογή. Δεν θα απελευθερώσει ποτέ τίποτα τοξικό όταν θερμανθεί, είναι ανθεκτικό, φιλικό προς το περιβάλλον και δεν κρατάει παλιές γεύσεις ή μυρωδιές. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι δεν είναι αντικολλητικό, αλλά είναι ένα μικρό τίμημα για ένα τέτοιο ασφαλές μαγειρικό σκεύος.
Χάλκινα μαγειρικά σκεύη
Μπορεί να έχετε δει χάλκινα μαγειρικά σκεύη σε καταστήματα και να έχετε παρατηρήσει πόσο όμορφα ήταν. Μπορεί επίσης να έχετε ακούσει για τις αγώγιμες ιδιότητες του, που επιτρέπει τη γρήγορη και ομοιόμορφη θέρμανση. Αλλά ξέρετε ότι ο χαλκός μπορεί πραγματικά να είναι επικίνδυνος όταν χρησιμοποιείται σε μαγειρικά σκεύη;
Όπως ορισμένα άλλα βαρέα μέταλλα, ο χαλκός είναι πολύ σημαντικός για την ανθρώπινη υγεία σε μικρές ποσότητες. Ωστόσο, υπερβολική ποσότητα του στο σώμα μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση από βαρέα μέταλλα. Όταν τα χάλκινα μαγειρικά σκεύη δεν είναι επικαλυμμένα, μπορεί να απελευθερώσουν χαλκό όταν μαγειρεύετε όξινα τρόφιμα. Και όταν επικαλύπτεται, η επίστρωση περιέχει συχνά νικέλιο, το οποίο είναι ένα άλλο τοξικό στοιχείο.
Δοκιμάστε αυτήν την ασφαλή εναλλακτική λύση: μαγειρικά σκεύη από ανοξείδωτο χάλυβα. Αυτή είναι μια έξοχη επιλογή — είναι σχετικά ελαφρύ και ανθεκτικό στις γρατσουνιές και μπορεί να καρυκευτεί για να γίνει αντικολλητικό! Θα σας κρατήσει επίσης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Απλώς βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε σκεύος με ανοξείδωτο χάλυβα για τρόφιμα — αυτός ο τύπος δεν περιέχει νικέλιο ή χρώμιο.
Σκεύη με κεραμική επίστρωση
Τα μαγειρικά σκεύη με κεραμική επίστρωση φαίνονται ωραία και σαν μια ασφαλής επιλογή στην αρχή. Εξάλλου, το 100% κεραμικό είναι εντελώς ασφαλές για μαγειρικούς σκοπούς. Ωστόσο, μια επίστρωση από κεραμικό συνήθως κρύβει κακά υλικά.
Η μαλακή κεραμική επίστρωση δεν είναι η πιο ανθεκτική και αρχίζει να θρυμματίζεται μετά από αρκετούς μήνες καθημερινής χρήσης. Όταν συμβεί αυτό, ο μόλυβδος και το κάδμιο που βρίσκονται μερικές φορές στην επικάλυψη θα καταλήξουν στο τρόφιμά σας και αργότερα στο σώμα σας. Η δηλητηρίαση από μόλυβδο είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους τύπους δηλητηρίασης μετάλλων και μπορεί να οδηγήσει σε κοιλιακό άλγος, πονοκεφάλους, στειρότητα και άλλες επιπλοκές στην υγεία και σε σοβαρές περιπτώσεις, κώμα και θάνατο. Ακόμη και όταν η επίστρωση είναι χωρίς μόλυβδο, τα θρυμματισμένα μαγειρικά σκεύη μπορεί να εξακολουθούν να παρουσιάζουν κινδύνους — συνήθως είναι νευροτοξικό αλουμίνιο που βρίσκεται κάτω από την κεραμική επίστρωση.
Δοκιμάστε αυτήν την ασφαλή εναλλακτική λύση: 100% κεραμικά μαγειρικά σκεύη. Αυτή είναι μια από τις καλύτερες και ασφαλέστερες επιλογές, καθώς είναι φτιαγμένο με εντελώς φυσικά υλικά, δεν είναι τοξικό και δεν θρυμματίζεται ούτε ξεφλουδίζει. Είναι επίσης αντικολλητικό και μπορεί να πλυθεί στο πλυντήριο πιάτων. Το μόνο μειονέκτημά του είναι ότι το 100% κεραμικό μπορεί να είναι αρκετά δαπανηρό, αλλά θα σας κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Δείτε επίσης 15 Έξυπνοι Τρόποι για να Επαναχρησιμοποιήσετε Παλιά Κουζινικά Σκεύη