in , , , ,

Κίνδυνος από τα Τηγάνια Teflon: Ακόμα και μια μικρή ρωγμή μπορεί να απελευθερώσει χιλιάδες πλαστικά βλαβερά σωματίδια

Κίνδυνος από τα Τηγάνια Teflon: Ακόμα και μια μικρή ρωγμή μπορεί να απελευθερώσει χιλιάδες πλαστικά βλαβερά σωματίδια
Κίνδυνος από τα Τηγάνια Teflon: Ακόμα και μια μικρή ρωγμή μπορεί να απελευθερώσει χιλιάδες πλαστικά βλαβερά σωματίδια

Μια μελέτη έδειξε πόσα μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια μπαίνουν στο φαγητό μας αφού έρθουν σε επαφή με μαγειρικά σκεύη. Οι μικροσκοπικές ρωγμές σε ένα τηγάνι επικαλυμμένο με τεφλόν θα μπορούσαν να απελευθερώσουν έως και 9.100 σωματίδια.

Οι κατεστραμμένες επικαλύψεις οδηγούν στην απελευθέρωση 2.300.000 μικροπλαστικών και νανοπλαστικών. Οι αντικολλητικές κατσαρόλες και τα τηγάνια με επικάλυψη τεφλόν χάνουν την επικάλυψη τους με την πάροδο του χρόνου καθώς τα χρησιμοποιούμε και τα πλένουμε, κάτι που μπορεί να είναι πρόβλημα κατά την προετοιμασία των γευμάτων. Ωστόσο, είναι δύσκολο να μετρηθεί πόσο πλαστικό απελευθερώνεται.

4 Τύποι Τοξικών Μαγειρικών Σκευών που Πρέπει να Αποφεύγετε και 4 Ασφαλείς Εναλλακτικές

Κίνδυνος από τα Τηγάνια Teflon

Η νέα μελέτη, η οποία εξέτασε μικροπλαστικά και νανοπλαστικά (εκατομμύρια φορές μικρότερα), καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μπορεί να έχουμε να κάνουμε με μεγάλες ποσότητες πλαστικών υπολειμμάτων με την πάροδο του χρόνου.

«Αυτή είναι μια ισχυρή προειδοποίηση ότι πρέπει να επιλέγουμε και να χρησιμοποιούμε μαγειρικά σκεύη προσεκτικά για να αποφύγουμε την πλαστική μόλυνση των τροφίμων», δήλωσε ο Youhong Tang, μηχανολόγος και μηχανικός υλικών στο Πανεπιστήμιο Flinders στην Αυστραλία.

Για να εκτιμήσουν τον κίνδυνο, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη λεγόμενη απεικόνιση Raman για να μελετήσουν τα μικροπλαστικά και τα νανοπλαστικά στην επίστρωση PTFE σε μοριακό επίπεδο μέσω της σκέδασης φωτονίων.

Εφάρμοσαν επίσης ειδικούς αλγόριθμους για να υπολογίσουν πόσο από αυτή την επίστρωση θα μπορούσε να αποκολληθεί και να εισχωρήσει στα τρόφιμα. Έκοψαν τα μαγειρικά σκεύη με επικάλυψη τεφλόν σε μικρά κομμάτια και προσομοίωσαν τη διαδικασία μαγειρέματος (αν και μια διαδικασία χωρίς φαγητό, νερό ή λάδι) για ένα χρονικό διάστημα.

Μπες στην κοινότητα! Είμαστε στο Viber Για να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πάντα!

Μια μόνο κατεστραμμένη επίστρωση μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση έως και 2,3 εκατομμυρίων μικροσκοπικών σωματιδίων κατά την προετοιμασία του γεύματος. Μια μικροσκοπική ρωγμή στον δίσκο τεφλόν απελευθέρωσε έως και 9.100 πλαστικά σωματίδια.

Το τεφλόν (ή τεφλόν) ανήκει σε μια οικογένεια γνωστών “μόνιμων χημικών ουσιών” που παραμένουν στο περιβάλλον: τα PFAS (ανά και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες) έχουν συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας.

«Δεδομένου ότι το PFAS είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια τεφλόν στα τρόφιμά μας θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία», λέει ο επιστήμονας υλικών Cheng Fang στο Πανεπιστήμιο του Newcastle στην Αυστραλία.

Ενώ παραμένουν ερωτήματα σχετικά με τη συχνότητα και τους κινδύνους τέτοιων απελευθερώσεων μικροπλαστικών και νανοπλαστικών, οι ερευνητές ζητούν περαιτέρω έρευνα σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της μόλυνσης κατά το μαγείρεμα. Οι παλιές κατσαρόλες και τα τηγάνια μπορεί να χρειαστεί να απορριφθούν μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, διαφορετικά η επίστρωση τεφλόν γίνεται πιο ανθεκτική στη φθορά από το πλύσιμο και τη χρήση.

Παρά την εντυπωσιακή εργασία, η ερευνητική ομάδα αναγνωρίζει τη δυσκολία στη μέτρηση και την αξιολόγηση των πλαστικών σωματιδίων σε αυτά τα είδη μικροσκοπικών μεγεθών. Τα ευρήματα θα μπορούσαν ενδεχομένως να γίνουν πιο ακριβή στο μέλλον. «Συνιστάται περισσότερη έρευνα για την αντιμετώπιση της αξιολόγησης του κινδύνου των μικροπλαστικών και νανοπλαστικών τεφλόν, δεδομένου ότι το τεφλόν είναι μέλος της οικογένειας των PFAS», ανέφερε ο Tang.

μια έρευνα απο το sciencedirect / φώτο dailymail

Βαθμολόγησε το Άρθρο!

Διάλεξε αστέρια! Μας βοηθάτε να γίνουμε Καλύτεροι!

Βαθμολογία 3.7 / 5. Αξιολογήσεις: 3

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις ακόμα. Γίνε ο Πρώτος που θα δώσει αστέρια!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Avatar

Written by toftiaxa.gr

Αγάπη και πάθος για δημιουργία με απλά και καθημερινά υλικά. Ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών. Αγαπημένη, η διακόσμηση και οι λύσεις για μικρούς χώρους καθώς και οι πρακτικές και νόστιμες συνταγές

λευκά υπνοδωμάτια,ιδέες για λευκά υπνοδωμάτια,διακόσμηση υπνοδωματίου,ιδέες διακόσμησης υπνοδωματίου,διακόσμηση,

38 Ιδέες για Αιθέρια Λευκά Υπνοδωμάτια

Απώλεια Μαλλιών Αντιμετώπιση: 8 Φυσικές Θεραπείες που Αντιμετωπίζουν την Τριχόπτωση Αποτελεσματικά

Απώλεια Μαλλιών Αντιμετώπιση: 8 Φυσικές Θεραπείες που Αντιμετωπίζουν την Τριχόπτωση Αποτελεσματικά