Σίγουρα έχετα ακούσει για τα μικροπλαστικά που έχουν κατακλύσει τη ζωή μας. Υπάρχουν πλέον παντού, μικροπλαστικά στα ρούχα, μικροπλαστικά στα ψάρια, μικροπλαστικά στο εμφιαλωμένο νερό, στα ρούχα και στα μαγειρικά σκεύη. Επιστήμονες κρούουν το καμπανάκι για τη μόλυνση με μικροπλαστικά σε θάλασσες και ωκεανούς που επηρεάζουν όλη την τροφική αλυσίδα και φυσικά φτάνουν στο πιάτο μας.
Μικροπλαστικά σε ροφήματα
Ένας από τους τρόπους που εισέρχονται τα μικροπλαστικά στον οργανισμό και το σώμα μας είναι με τα ροφήματα. Ερευνητές έχουν διαπιστώσει οτι υπάρχουν μικροπλαστικά στα εμφιαλωμένα νερά αλλά και στο νερό της βρύσης, ωστόσο υπάρχουν και δυο δημοφιλή ροφήματα που πίνουμε όλοι καθημερινά και ίσως είναι η μεγαλύτερη πηγή πρόσληψης μικροπλαστικών.
Σε μελέτη που έγινε από το πανεπιστήμιο του Birmingham εξετάστηκαν 150 ροφήματα ζεστά και κρύα. Η μελέτη η οποία είναι και η μοναδική του είδους διαπίστωσε ότι στο ζεστό τσάι και στο ζεστό καφέ υπήρχε μεγαλύτερη συσσώρευση μικροπλαστικών. Εξετάστηκε επιπλέον ο παγωμένος καφές και το τσάι και το αποτέλεσμα έδειξε σημαντικά μειωμένα αποτελέσματα. Και καταλήγουμε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες για την παρασκευή ζεστών ροφημάτων επηρεάζουν τα επίπεδα μικροπλαστικών.
Ο καθηγητής Mohamed Abdalla από το University of Birmingham, αναφέρει, ότι ενώ πολλές έρευνες είχαν επικεντρωθεί για τα μικροπλαστιά στο νερό της βρύσης και στο εμφιαλωμένο, συνειδητοποιούμε ότι οι άνθρωποι δεν πίνουν μόνο νερό αλλά και πολλά άλλα ροφήματα κατά της διάρκεια της ημέρας όπως χυμούς, ενεργειακά ποτά, καφέ, τσάι και πολλά άλλα. Το ανησυχητικό είναι η παρουσία μικροπλαστικών στα ροφήματα είτε κρύα είτε ζεστά και πρέπει κάποια στιγμή να υπάρξουν νομοθετικά μέτρα για να περιοριστεί η έκθεση του ανρθώπου στα μικροπλαστικά γιατί είναι αρκετά επικίνδυνα για την υγεία.
Τι ρόλο παίζουν τα ποτήρια και τα φλυτζάνια στα ζεστά ροφήματα
Στην μελέτη που χρησιμοποιήθηκε μικροσκοπική απείκονιση στα δείγματα που φιλτράριστηκαν, έδειξε ότι το ζεστό τσάι σε ποτήρι μιας χρήσης είχε υψηλότερα επίπεδα μικροπλαστικών (MP), συγκεκριμένα 22MP σε σύγκριση με ζεστό τσάι σε γυάλινο φλυτζάνι που περιέιχε 14MP. Επίσης το τσάι σε φακελάκια έφτασε μέχρι και τα 30 MP.
Τα ποτήρια λοιπόν παίζουν σημαντικό ρόλο αφού το υλικό στα ποτήρια μιας χρήσης είναι σημαντική πηγή στα δείγματα του ζεστού καφέ ή στο τσάι.
φώτο freepik