Όλοι όσοι θέλουν να ακολουθήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής γνωρίζουν ότι πρέπει να κοιμούνται τουλάχιστον 8 ώρες. Αλλά δεν γνωρίζουν πολλοί άνθρωποι ότι δεν συνιστάται να κοιμάστε περισσότερο από αυτό.
Είτε έτσι είτε αλλιώς, ο πολύς ύπνος καθώς και η έλλειψή του μπορούν να βλάψουν την υγεία σας. Υπάρχουν 6 επιστημονικά τεκμηριωμένοι λόγοι για να αποφύγετε να κοιμάστε για περισσότερο από 8 ώρες. Βραδινός ύπνος: Πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε καθημερινά, σύμφωνα με την ηλικία μας
Προβλήματα με την αύξηση βάρους
Διαφορετικές μελέτες δείχνουν ότι τόσο οι σύντομες όσο και οι μεγάλες περιόδους ύπνου συνδέονται με τον διαβήτη και την παχυσαρκία. Αυτό το γεγονός δεν είναι τόσο προφανές, αλλά οι γιατροί ισχυρίζονται ότι κινούμαστε λιγότερο από όσο θα έπρεπε, γι’ αυτό και παίρνουμε βάρος. Ξυπνάμε πολύ αργά και δεν έχουμε χρόνο για σωματικές δραστηριότητες.
Καταθλιπτικές διαταραχές
Τα άτομα που πάσχουν από καταθλιπτικές διαταραχές εμφανίζουν επίσης διαταραχές ύπνου. Μερικές φορές, σε περιπτώσεις πολλών τύπων διαταραχών, οι άνθρωποι κοιμούνται περισσότερο από το συνηθισμένο. Είναι ένας φαύλος κύκλος γιατί ο πολύωρος ύπνος προκαλεί απελπισία και κόπωση. Κοιμάστε όλο και περισσότερο και δεν θέλετε να αφήσετε το κρεβάτι σας το πρωί, ο κόσμος δεν σας ενθουσιάζει και αυτά τα συμπτώματα οδηγούν σε κατάθλιψη.
Καρδιοπάθεια
Εάν κοιμάστε για πολύ, όχι μόνο χάνετε πολύτιμες ώρες, αλλά μπορείτε επίσης να πάθετε καρδιακή νόσο. Σήμερα, τα καρδιακά προβλήματα είναι από τις πιο κοινές αιτίες θανάτου και ο ύπνος για περισσότερες από 8 ώρες τη νύχτα αυξάνει τις πιθανότητές σας να πεθάνετε από έμφραγμα κατά 34%.
Επιπλέον, μελέτες αποδεικνύουν ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να κοιμούνται περισσότερο από τους άνδρες, γι’ αυτό πρέπει να έχουν κατά νου ότι υπάρχει στενή σχέση μεταξύ του υπερβολικού ύπνου και των καρδιακών παθήσεων.
Δείτε ακόμη Τι θα Συμβεί εάν Ξυπνάτε την Ίδια Ώρα Καθημερινά
Πονοκέφαλοι
Η έλλειψη ύπνου προκαλεί πονοκεφάλους, αλλά συμβαίνει και όταν κοιμάστε πολύ. Δεν πρέπει να μένετε πολύ στο κρεβάτι ακόμα και τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Διαφορετικά, μπορεί να ξυπνήσετε με έναν τρομερό πονοκέφαλο.
Το θέμα είναι ότι ο υπερβολικός ύπνος επηρεάζει τους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο και το επίπεδο σεροτονίνης.
Προβλήματα μνήμης
Σύμφωνα με μια μελέτη, ο πολύωρος ύπνος επηρεάζει τον εγκέφαλο. Επιπλέον, εάν συνήθως ξυπνάτε τη νύχτα, μπορεί να μην κοιμάστε αρκετά βαθιά, επομένως, ξυπνάτε. Αυτό, με τη σειρά του, επηρεάζει τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου και την ικανότητά του να συγκεντρώνεται και να θυμάται λεπτομέρειες.
Αϋπνία
Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά μερικές φορές η αϋπνία προκαλείται από ανθυγιεινές συνήθειες μαζί με δραστηριότητα και ύπνο. Για παράδειγμα, αν ξενυχτήσετε μέχρι αργά μπροστά στον υπολογιστή και αποφασίσετε να κοιμηθείτε περισσότερο την επόμενη μέρα, μπορεί να υποφέρετε από αϋπνία. 2 ημέρες θα ήταν αρκετές για να μπερδέψετε το ρολόι του σώματός σας, ώστε να αντιμετωπίσετε προβλήματα με τον ύπνο.
Πώς να κοιμάστε λιγότερο και καλύτερα
Για να αφήσετε το σώμα σας να ανακάμψει πλήρως μέσα σε 7-8 ώρες, προσπαθήστε να ακολουθήσετε αυτούς τους κανόνες υγιεινού ύπνου:
- Τρώτε υγιεινό φαγητό.
- Μειώστε την πρόσληψη αλκοόλ.
- Ασκηθείτε.
- Ξυπνήστε και κοιμηθείτε την ίδια ώρα.
- Μην καταναλώνετε ροφήματα με καφεΐνη και μεγάλα γεύματα.
- Βεβαιωθείτε ότι η κρεβατοκάμαρά σας είναι ήσυχη, σκοτεινή και χαλαρωτική.
Δείτε επίσης Η Στρατιωτική Μέθοδος για να Κοιμηθείτε σε Μόλις 2 Λεπτά