Η ελληνική κουζίνα από φυσικού της είναι φιλική για τους χορτοφάγους με τις ρίζες της να βρίσκονται στις αρχαίες ελληνικές παραδόσεις και στην ορθόδοξη νηστεία.
Κλασσικά πιάτα μπορεί να θεωρηθούν χορτοφαγικά, όπως είναι το τζατζίκι, οι ντολμάδες, το σπανακόρυζο, τα γεμιστά, οι κολοκυθοκεφτέδες και πολλά άλλα. Επίσης στην ελληνική κουζίνα υπάρχουν πολλά νόστιμα πιάτα που δεν περιλαμβάνουν κρέας έχουν βάση το τυρί όπως το σαγανάκι και η διάφορες πίτες σύμφωνα με το greeking.
Η Ελλάδα προσφέρει πάρα πολλές επιλογές για τους χορτοφάγους και για τους vegan.
Πολλοί όταν ακούνε ελληνική κουζίνα κατευθείαν το μυαλό τους πηγαίνει στο σουβλάκι, στο μουσακά, στο αρνί στη σούβλα. Αν και τα παραπάνω αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κουζίνας, ωστόσο δεν αποτελούν τον κανόνα. Στην πραγματικότητα η ημερήσια διατροφή ενός έλληνα σχεδόν πάντα περιέχει κάποιο είδος χορτοφαγικού φαγητού, είτε πρόκειται για σαλάτα είτε για κάποια πίτα.
Στην Ελλάδα υπάρχουν πολύ νόστιμα πιάτα χωρίς κρέας και έτσι την καθιστούν ένα εξαιρετικό μέρος για χορτοφάγους. H ελληνική κουζίνα μπορεί να είναι πεντανόστιμη και ταυτόχρονα θεωρείται πιο υγιεινή στον κόσμο. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι η υγιεινή διατροφή συμβαδίζει με το υγείες πνεύμα.
Κάποτε το κρέας προοριζόταν μόνο για τους πλούσιους και το θεωρούσαν πολυτέλεια. Ο μέσος έλληνας έτρωγε κρέας μία ή δύο φορές το χρόνο, αλλά έτρωγε λαχανικά και φρούτα καθημερινά κάτι που έχει μείνει έως και τώρα.
Ένας άλλος λόγος που υπάρχουν στην Ελλάδα πολλά χορτοφαγικά και vegan φαγητά είναι ότι αποτελείται 98% έλληνες ορθόδοξους. Η θρησκεία που ακολουθούν οι Έλληνες έχουν εκτεταμένες περιόδους θρησκευτικής νηστείας όπου απαγορεύονται τα ζωικά προϊόντα. Έτσι έχει γίνει συνήθεια να τρώνε γεύματα χωρίς κρέας και να έχουν αναπτύξει και δημιουργήσει πολλές νόστιμες εναλλακτικές λύσεις.