Μάθετε πώς να φτιάχνετε καστανή ζάχαρη στο σπίτι! Αυτή η συνταγή λειτουργεί ως υποκατάστατο της καστανής ζάχαρης ειδικά αν φτιάχνετε κάποιο γλυκό ή πρέπει να μπει σε κάποια συνταγή, και αν έχετε 5 λεπτά, κρυσταλλική ζάχαρη και μελάσα, δεν θα χρειαστεί να τρέξετε στο σούπερ μάρκετ να αγοράσετε καστανή ζάχαρη! Συμπεριλαμβάνω και εναλλακτικές επιλογές αν δεν έχετε μελάσα διαθέσιμη!
Όλοι μας το έχουμε βιώσει. Ενώ φτιάχνουμε μια συνταγή πχ μπισκότα, να ψάχνουμε για το σακουλάκι με την καστανή ζάχαρη και ανακαλύπτουμε ότι δεν έχουμε. Ίσως να μπείτε στον πειρασμό να αντικαταστήσετε με κανονική κρυσταλλική ζάχαρη αλλά δεν είναι ακριβώς το ίδιο. Δεν θα έχετε το ίδιο βάθος γεύσης και η συνταγή σας θα χάσει υγρασία.
Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν;
Αν έχετε κανονική (κρυσταλλική) ζάχαρη και μελάσα, είστε τυχεροί. Με αυτά τα δύο μόνο υλικά σας δείχνω πώς να φτιάξετε καστανή ζάχαρη (χρειάζονται λιγότερο από 5 λεπτά).
Αυτή η συνταγή για καστανή ζάχαρη λειτουργεί άψογα σε οποιαδήποτε συνταγή και είναι ιδανική για να την φτιάξετε και να την αποθηκεύσετε στο ντουλάπι σας απλώς για να την έχετε.
Τι Χρειάζεστε
Αυτή είναι ίσως μια από τις πιο εύκολες συνταγές γιατί απαιτεί μόνο 2 υλικά!
- 200 γρ. Κρυσταλική ζάχαρη. Η απλή λευκή ζάχαρη είναι η βάση αυτής της «συνταγής».
- 1 κουταλιά της σούπας Μελάσα χωρίς θειώδη. Αυτή είναι που δίνει στην καστανή ζάχαρη την υγρή, ελαφρώς κολλώδη υφή της και την κάνει καφέ. Μπορείτε να διπλασσιάσετε τη μελάσα αν θέλετε σκούρα καστανή ζάχαρη
Πώς να φτιάξετε καστανή ζάχαρη
Δεν χρειάζεται ιδιαίτερος εξοπλισμός, το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα μπολ και ένα κουτάλι ή σπάτουλα.
- Σε ένα μπολ, ανακατέψτε την κρυσταλλική ζάχαρη και τη μελάσα.
- Ανακατέψτε τη ζάχαρη και τη μελάσα μέχρι να ενωθούν πλήρως και η ζάχαρη να αποκτήσει ένα ενιαίο χρώμα.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Η μελάσα θα σχηματίσει σβόλους και μικρές μπαλίτσες μέσα στη ζάχαρη. Για να τις ανακατέψετε, χρησιμοποιήστε μια σπάτουλα και πιέστε τις στο πλάι του μπολ για να διαλυθούν οι σβόλοι.
Θα λειτουργήσει αυτό ως υποκατάστατο της καστανής ζάχαρης;
Ναι, λειτουργεί σαν καστανή ζάχαρη, οπότε ξεμείνατε, το μόνο που χρειάζεστε είναι κρυσταλλική ζάχαρη και μελάσα και μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας ανοιχτόχρωμη ή σκούρα καστανή ζάχαρη.
Πώς πρέπει να την αποθηκεύσω;
Φυλάσσεται σε αεροστεγές δοχείο. Θα διατηρηθεί για αρκετούς μήνες (ή και περισσότερο).
Γιατί η καστανή ζάχαρη μου έγινε σκληρή;
Ο αέρας σκληραίνει την καστανή ζάχαρη. Για να τη διατηρήσετε μαλακή, βεβαιωθείτε ότι αφαιρείτε όσο το δυνατόν περισσότερο αέρα από το δοχείο στο οποίο την αποθηκεύετε. Για αυτόν τον λόγο προτιμώ να χρησιμοποιώ σακούλα Ziploc, είναι εύκολο να πιέσετε το μεγαλύτερο μέρος του αέρα. Εάν την αποθηκεύετε σε διαφορετικό δοχείο (όπως ένα δοχείο τάπερ), μπορεί να είναι χρήσιμο να πιέσετε ένα κομμάτι πλαστικής μεμβράνης απευθείας στην επιφάνεια της ζάχαρης πριν ασφαλίσετε το καπάκι.
Πώς μπορώ να μαλακώσω την καστανή ζάχαρη;
Εάν η ζάχαρη σας έχει σκληρύνει, μην πανικοβάλλεστε! Βάλτε μια φέτα ψωμί μέσα (περίεργο, έτσι;) και θα πρέπει να μαλακώσει μέσα σε λίγες ώρες. Η ζάχαρη θα τραβήξει την υγρασία από το ψωμί, καθιστώντας το ψωμί σκληρό, αλλά τη ζάχαρη ωραία και μαλακή.