Πολλές φορές, σπάμε ένα αυγό για να το μαγειρέψουμε ή να φτιάξουμε κάποια συνταγή και καταλήγουμε να νιώθουμε απογοητευμένοι αν δούμε μια κηλίδα αίματος μέσα. Διαβάστε παρακάτω αν τελικά μπορούμε να το φάμε ή όχι
Οι κηλίδες αίματος που υπάρχουν στην επιφάνεια του κρόκου του αυγού είναι στην πραγματικότητα σταγονίδια αίματος, τα οποία σχηματίζονται φυσικά από ορισμένες κότες κατά τη διάρκεια του κύκλου ωοτοκίας. Αυτή η κηλίδα αίματος είναι στην πραγματικότητα αποτέλεσμα ρήξης ενός μικροσκοπικού αιμοφόρου αγγείου στις ωοθήκες της κότας.
Αυτή η κηλίδα αίματος βρίσκεται συνήθως στον κρόκο και σχηματίζεται όταν το αιμοφόρο αγγείο στην ωοθήκη της κότας σπάσει την ώρα που το αυγό απελευθερώνεται από το ωοθυλάκιο. Αυτές οι κηλίδες αίματος μπορούν επίσης να εμφανιστούν στο ασπράδι του αυγού, εάν η αιμορραγία εμφανίστηκε ενώ το αυγό απελευθερώθηκε στον ωοθηκικό πόρο.
Μπορεί βέβαια να συμβεί και από κακώς αναθρεμένες κότες, στρεσαρισμένες, γέρικες ή πολύ νέες κότες.
Μπορούμε να τρώμε αυγά με κηλίδα αίματος
Σύμφωνα με το USDA (Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών), είναι ασφαλές να καταναλώνετε αυγά με κηλίδες αίματος, αρκεί να είναι σωστά μαγειρεμένα. Μπορείτε να αγνοήσετε το σημείο ανακατεύοντας απλώς το αυγό και να συνεχίσετε με τη συνηθισμένη διαδικασία μαγειρέματος. Εάν δεν Θέλετε να καταναλώσετε αυτό το σημείο που είναι επάνω στο αυγό, τότε μπορείτε να το αφαιρέσετε ή να το ξύσετε και στη συνέχεια να συνεχίσετε με το μαγείρεμα του.