Το τυρί φέτα αν δεν συντηρηθεί σωστά και δεν τηρήσουμε κάποιους βασικούς κανόνες υγιεινής τείνει να χαλάει πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να την πετάμε.
Συμβουλές για να μην χαλάει η φέτα
Δεν αγοράζουμε μεγάλες ποσότητες
Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε είναι ότι αγοράζουμε μεγαλύτερες ποσότητες απ’ότι πραγματικά χρειαζόμαστε. Κάντε έναν προγραμματισμό και παρατηρήστε πόσο τυρί καταναλώνετε ανά εβδομάδα.
Σωστή αποθήκευση φέτας
Διατηρούμε τη φέτα στο ψυγείο, σε δοχείο κατά προτίμηση γυάλινο, που να κλείνει καλά. Ετσι προστατεύεται και από οσμές του ψυγείου τις οποίες απορροφά εύκολα. Έτσι κρατάει περίπου μια εβδομάδα. Σε ανοιχτό δοχείο (που της επιτρέπει να «αναπνέει» και να μη μουχλιάζει) διατηρείται 3 – 4 ημέρες. Ελέγχουμε τακτικά τη θερμοκρασία του ψυγείου προσέχοντας να μην ανέβει πάνω από τους 5° C. Υπάρχουν όμως τρόποι που μπορεί να διατηρηθεί φέτα παραπάνω.
Σωστή υγιεινή
Όπως όλα τα τυριά έτσι και η φέτα είναι πολύ ευαίσθητη στα βακτήρια και τα μικρόβια. Κανονικά τα τυριά πρέπει να τα πιάνουμε φορώντας γάντια. Πιο πολύ όμως αυτό αφορά τους επαγγελματίες της εστίασης. Εμείς στο σπίτι μας το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να έχουμε πλύνει πολύ καλά τα χέρια μας πριν πιάσουμε οποιοδήποτε είδος τυριού ή αλλαντικού.