Ο κιμάς είναι ένα υλικό που σχεδόν όλοι μαγειρεύουμε στο σπίτι μας και ίσως κάποια φορά να έχετε αναρωτηθεί αν πρέπει να τον πλένετε ή όχι. Εγώ προσωπικά κάποτε και ούσα αρχάρια (και άσχετη) στην μαγειρική τον έπλυνα. Μετά κατάλαβα ότι μάλλον δεν έπρεπε να τον πλύνω αφού άρχισαν να επιπλέουν τα κιμαδάκια δεξιά και αριστερά και τα κυνηγούσα. Εγώ όμως το έκανα από απειρία, υπάρχουν όμως νοικοκυρές που το κάνουν για συγκεκριμένο λόγο και μάλιστα έχει κάποια βάση.
Πρέπει να πλένουμε τον κιμά; Ένα δίλημμα της κουζίνας
Αυτή η ερώτηση έχει διχάσει αρκετές φορές. Αν πρέπει να πλένουμε τον κιμά ή όχι. Κάποιοι πιστεύουν ότι το πλύσιμο του κιμά είναι απαραίτητο ενώ άλλοι ότι είναι “εγκληματικό”.
Επιχειρήματα υπέρ του πλυσίματος του κιμά
Όσοι πλένουν τον κιμά υποστηρίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο φεύγει το περιττό λίπος και το φαγητό γίνεται πιο υγιεινό και με λιγότερες θερμίδες. Το πλύσιμο του κιμά είναι δημοφιλής σε ανθρώπους που προσέχουν αρκετά τη διατροφή τους και μάλιστα υποστηρίζουν ότι έχει και καλύτερη γεύση στο τελικό αποτέλεσμα.
Επιχειρήματα κατά του πλυσίματος του κιμά
Μεγάλη μερίδα ανθρώπων θεωρούν ότι ο κιμάς δεν πρέπει να πλένεται σε καμιά περίπτωση. Το νερό δεν απομακρύνει μόνο το λίπος αλλά και τους χυμούς από το κρέας με αποτέλεσμα τα μπιφτέκια ή τα κεφτεδάκια να γίνονται πιο στεγνά και άνοστα.
Επιπλέον όταν το νερό πέσει στον κιμά τον νερουλιάζει και τον κάνει ρευστό όσο και να τον σουρώσουμε και είναι αρκετά δύσκολο μετά το πλάσιμο.
Συμπέρασμα: Τελικά τι να προτιμήσω;
Σε κάθε ζήτημα που υπάρχουν διάφορες απόψεις δεν υπάρχει σωστή απάντηση. Αν θέλετε λιγότερες θερμίδες μπορείτε να πλύνετε τον κιμά. Αν από την άλλη θέλετε γεύση και ζουμερό αποτέλεσμα μη πλησιάσετε τον κιμά στο νερό.