Τα φασολάκια είναι από τα λαδερά φαγητά που φτιάχνουν όλα τα ελληνικά σπίτια τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Είναι θρεπτικά και ιδανικά για μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Και μπορεί να φαίνεται εύκολο σαν φαγητό και σαν μαγείρεμα αλλά έχουν τα μυστικά τους για να γίνουν νόστιμα και να πετύχουν.
Εγώ πολλές φορές φτιάχνοντας βιαστικά τα φασολάκια ανακαλύπτω ότι στο τέλος δεν είναι και τόσο ωραία. Και φταίει ακριβώς αυτό, ότι τα μαγειρεύω βιαστικά λόγω έλλειψης χρόνου αλλά και λόγω σιγουριάς ότι είναι ένα εύκολο φαγητό. Το μεγαλύτερο λάθος είναι όταν πετάς όλα τα υλικά μέσα στην κατσαρόλα και περιμένεις να βγει σούπερ το φαγητό. Μάλλον είναι λάθος, τι μάλλον… σίγουρα. Άλλο ένα λάθος είναι να βάζεις πολύ νερό μέσα στα φασολάκια. Τα φασολάκια βγάζουν τα δικά τους υγρά και στο τέλος μπορούν να σου βγουν σούπα.
12 Μυστικά Μαγειρικής από τις Γιαγιάδες μας
Τα μυστικά για να μαγειρέψεις σωστά τα φασολάκια
Μυστικό Νο1. Τα φασολάκια θέλουν σοτάρισμα. Εντάξει το ξέρω ότι είναι ιδανικό να ρίχνεις τα πάντα μέσα στην κατσαρόλα και να περιμένεις να γίνει φαγητό, αλλά αν θες σίγουρη επιτυχία πρέπει να δώσεις λίγο χρόνο στην προετοιμασία. Και τι σημαίνει αυτό; Τα φασολάκια θέλουν αρκετό σοτάρισμα σε πολύ ζεστό λάδι για να γίνουν τραγανά και νόστιμα. Έτσι λοιπόν πρέπει να τσιγαρίσετε τα φασολάκια για 8-10 λεπτά και μετά να ρίξετε και τα μυρωδικά σας.
Μυστικό Νο2. Ποτέ πολύ σάλτσα. Τα φασολάκια δεν θέλουν πλημμύρα από σάλτσα γιατί στο τέλος δεν θα είναι λαδερά αλλά “σαλτσερά”. Βέβαια υπάρχουν και γούστα. Πχ κάποιος μπορεί να μην θέλει το φαγητό του να το φάει με την έννοια του λαδερού και να τα θέλει με φουλ πηχτή σάλτσα. Σε γενικές γραμμές όμως τα φασολάκια δεν θέλουν πολύ σάλτσα και μάλιστα αν αυτό είναι δυνατόν θέλουν φρέσκια ντομάτα.
Μυστικό Νο3. Τα φασολάκια δεν πρέπει να κολυμπάνε. Εγώ πάντα έκανα αυτό το βασικό λάθος. Εβαζα πολύ νερό να βράσουν για να μην χρειάζεται να κοιτάω κάθε τρεις και λίγο μην καούν. Αυτό όμως είναι λάθος αν θέλετε νόστιμα φασολάκια. Τα φασολάκια θέλουν λίγο νερό. Μόλις το πιουν ρίχνουμε πάλι νέρο και πάει λέγοντας μέχρι να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
11 Έξυπνα Κόλπα μαγειρικής που θα σας Κάνουν MasterChef
Την επόμενη φορά που θα φτιάξετε φασολάκια ακολουθήστε τα παραπάνω εύκολα μυστικά και το φαγητό σας πραγματικά θα έχει μεγάλη διαφορά. Άλλο ένα μυστικό που πιθανόν να το γνωρίζετε είναι να βάλετε και κάποιο είδος κρέατος μέσα στα φασολάκια. Πραγματικά γίνεται άλλο φαγητό. Ακόμα και μια μικρή ποσότητα όπως ένα μπουτάκι από κοτόπουλο, ή ακόμα και μια μπριζόλα μπορεί να απογειώσει το πιάτο σας.