Το ρύζι χωρίς αμφιβολία είναι πολύ νόστιμο στα εστιατόρια σε σχέση με αυτό που μαγειρεύεις σπίτι και ίσως και εσύ όπως και εγώ έχεις αναρωτηθεί πώς μπορεί να το φτιάχνουν. Προσωπικά δεν είναι πολύ φίλη του ρυζιού, μάλλον γιατί ποτέ δεν το πετυχαίνω. Στο toftiaxa μαζέψαμε κάποιες συμβουλές από επαγγελματίες μάγειρες για να έχουμε σίγουρη επιτυχία στο μαγείρεμα του ρυζιού.
1. Πλύσιμο, Πλύσιμο, Πλύσιμο!
Το ρύζι θέλει πολύ καλό πλύσιμο. Θέλουμε να φύγει όσο το δυνατόν περισσότερο άμυλο, η σκόνη το αρσενικό και το φυτικό οξύ που περιέχεται στο ρύζι. Επαγγελματίες μάγειρες το μουλιάζουν 20-30 λεπτά για να μαλακώσει και να αφρατέψει. Διάβασε ακόμα Ρύζι στο Air fryer: Έτσι θα το πετύχεις
2. Αναλογία Ρυζιού και νερού
Εδώ είναι το μυστικό. Αν βάζεις νερό στο κουτουρού τότε μάλλον θα καταλήξεις ή με άβραστο ρύζι με λαπά. Οι σεφ προτείνουν αναλογία 1 προς 2, δηλαδή 1 φλιτζάνι ρύζι με δυο φλιτζάνια νερό. Απλός κανόνας αλλά αποτελεσματικός.
3. Βάλε μυρωδικά
Μπορεί η μαμά σου να μην έβαζε τίποτα στο ρύζι όταν έβραζε αλλά η τεχνολογία έχει προχωρήσει (πλακίτσα). Κάν’το όπως τα εστιατόρια.. Βάλε λίγο σκόρδο, δάφνη, ακόμα και κομμάτια κρεμμυδιού. Εδώ δεν θέλουμε να αλλάξει η γεύση, απλά να δώσουν άρωμα.
4. Μην σηκώνεις το καπάκι συνέχεια
Για να μαγειρευτεί σωστά το ρύζι πρέπει στο τέλος να το αφήσεις με τον ατμό του. Τι σημαίνει αυτό; Απλό να μην ανοίξεις το καπάκι. Το ξέρω είναι δύσκολο, τα ίδια κάνω και εγώ. Εντάξει ο περασμός είναι μεγάλος για να κοιτάξεις τι έκανες αλλά ο ατμός θα εξατμιστεί και το ρύζι θα χάσει το αφράτεμα.
5. Βουτυράκι
Το κρεμώδες ρύζι που τρως στα εστιατόρια με αυτή την απαλή γεύση οφείλεται στο βούτυρο. Μια μικρή κουταλιά στο τέλος, εντάξει αν θες βάλε και δυο. Θα κάνει την διαφορά.
Τώρα λοιπόν που ανακάλυψες τα μυστικά για το τέλειο ρύζι, δοκιμασέ τα την επόμενη φορά που θα μαγειρέψεις. Θα δεις ότι είχαμε δίκιο.