Τα μαγειρικά σκεύη υψηλής ποιότητας μπορεί να είναι δαπανηρά, αλλά αν τα φροντίζετε σωστά, μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε για τα επόμενα χρόνια. Μερικοί τύποι μαγειρικών σκευών που κατασκευάζονται από μέταλλα, όπως ο χυτοσίδηρος και ο ανθρακούχο χάλυβας απαιτούν λίγο περισσότερη συντήρηση, επειδή πρέπει να καρυκεύονται με μια ελαφριά επικάλυψη λαδιού κάθε τόσο. Αυτό χρησιμεύει ως προστατευτικό στρώμα για την αποφυγή σκουριάς, αποχρωματισμού και παραμόρφωσης των κατσαρολών και των τηγανιών σας. Ξύλινα Μαγειρικά Σκεύη Και Κουτάλες: Πώς να τα Φροντίσετε για να Διαρκέσουν Περισσότερο
Ωστόσο, τα μαγειρικά σκεύη από ανθρακούχο χάλυβα είναι μια εξαιρετική επιλογή για χρήση στην κουζίνα, καθώς προορίζονται κυρίως για το ψήσιμο, το σοτάρισμα και το τηγάνισμα τροφίμων—βασικά οτιδήποτε απαιτεί υψηλή θερμοκρασία, όπως μπριζόλες, μπέικον και μπούτια κοτόπουλου με δέρμα, καθώς και χορταστικά λαχανικά όπως μανιτάρια και μελιτζάνες. Ωστόσο, παρά την ευελιξία των μαγειρικών σκευών από ανθρακούχο χάλυβα, εξακολουθούν να υπάρχουν μερικά φαγητά που δεν πρέπει να μαγειρεύετε σε αυτά γιατί μπορεί να καταστρέψουν το τηγάνι ή να μην ψηθούν σωστά.
Όξινες τροφές
Τα όξινα τρόφιμα όπως οι ντομάτες, τα εσπεριδοειδή και τα ξύδια μπορούν να διασπάσουν το προστατευτικό στρώμα σε ένα τηγάνι από ανθρακοχάλυβα, προκαλώντας τη σκουριά του τηγανιού. Τα όξινα τρόφιμα όχι μόνο μπορούν να καταστρέψουν την επίστρωση ενός τηγανιού από ανθρακοχάλυβα, αλλά μπορούν επίσης να αλληλεπιδράσουν με το μέταλλο, το οποίο καταστρέφει τη γεύση ό,τι μαγειρεύετε. Αλλά μην ανησυχείτε πολύ, εάν κατά λάθος μαγειρέψετε κάτι σαν σάλτσα ντομάτας, θα χρειαστεί απλώς να λαδώσετε το τηγάνι σας από ανθρακούχο χάλυβα μόλις τελειώσετε.
Σάλτσες με λευκό κρασί
Εάν σκέφτεστε να μαγειρέψετε οποιοδήποτε πιάτο με λευκό κρασί – σκεφτείτε ξανά. Ομοίως με τα όξινα τρόφιμα παραπάνω, το λευκό κρασί μπορεί να αφαιρέσει την επίστρωση από το τηγάνι, με αποτέλεσμα να κολλήσει το φαγητό σε αυτό και να αρχίσει να σχηματίζεται σκουριά.
Σούπες και βραστά
Οι σούπες και τα βραστά που μαγειρεύονται αργά είναι απολύτως νόστιμα, αλλά φτιάχνονται καλύτερα σε κατσαρόλα από ανοξείδωτο χάλυβα. Ο ανθρακούχος χάλυβας δεν προορίζεται να αντέχει το παρατεταμένο βράσιμο, επειδή μπορεί να αποδυναμώσει την επίστρωση του τηγανιού και ακόμη και να το παραμορφώσει ή να σκουριάσει με την πάροδο του χρόνου.
Ελαιόλαδο και βούτυρο
Όταν μαγειρεύετε με το τηγάνι σας από ανθρακούχο χάλυβα θα πρέπει να αποφεύγετε οτιδήποτε έχει χαμηλό σημείο καπνού, όπως βούτυρο ή ελαιόλαδο. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε κάτι με υψηλό σημείο καπνού, όπως αβοκάντο, ηλίανθο, κανόλα ή φυτικό λάδι.
Κατεψυγμένα τρόφιμα
Δεν είναι ποτέ καλή ιδέα να βάζετε κατεψυγμένα τρόφιμα απευθείας σε ένα ζεστό τηγάνι, αλλά ειδικά σε ένα τηγάνι από ανθρακούχο χάλυβα. Η δραστική πτώση της θερμοκρασίας από το κατεψυγμένο τρόφιμο μπορεί να προκαλέσει θερμικό σοκ στον ανθρακούχο χάλυβα και να καταστραφεί. Εάν θέλετε να ζεστάνετε κατεψυγμένα τρόφιμα, βεβαιωθείτε ότι έχουν έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα μαγειρέψετε.
Ευαίσθητη πρωτεΐνη
Εάν το τηγάνι σας με άνθρακα δεν είναι πολύ αλειμμένο με λάδι, τρόφιμα όπως το κοτόπουλο, τα αυγά και τα ψάρια θα κολλήσουν και θα μαγειρευτούν άνισα. Εάν το τηγάνι σας από ανθρακούχο χάλυβα είναι σωστά λαδωμένο και ζεσταμένο εκ των προτέρων, μπορείτε να μαγειρέψετε οτιδήποτε, από μπριζόλες μέχρι σολομό, ακόμα και ομελέτες.
Δείτε επίσης Το Έξυπνο Κόλπο για να Καθαρίσετε ένα Καμένο Ταψί