Εάν έχετε ψήσει ποτέ ένα νόστιμο φαγητό μόνο για να καταλήξετε με ένα λιπαρό, καμένο χάλι στο ταψί σας, δεν είστε μόνοι. Τα καμένα υπολείμματα μπορεί να είναι δύσκολα στον καθαρισμό, απαιτώντας συχνά ώρες μούλιασμα και κουραστικό τρίψιμο. Όμως υπάρχει ένα απλό κόλπο μπορεί να σας εξοικονομήσει χρόνο και ενέργεια, αφήνοντας το καμένο ταψί σας πεντακάθαρο χωρίς να χρειάζεται τρίψιμο. Καθαρισμός Φούρνου σας Χωρίς Τρίψιμο με 3 Απλούς Τρόπους
Το μυστικό: μαγειρική σόδα και ξύδι
Το κόλπο καθαρισμού περιλαμβάνει δύο καθημερινά είδη σπιτιού: μαγειρική σόδα και ξύδι. Αυτά τα φυσικά καθαριστικά δεν είναι μόνο αποτελεσματικά αλλά και μη τοξικά και ασφαλή τόσο για τα μαγειρικά σκεύη όσο και για το περιβάλλον.
Η μαγειρική σόδα είναι ένα ήπιο λειαντικό που μπορεί να αφαιρέσει τη βρωμιά χωρίς να χαράξει τις επιφάνειες. Έχει επίσης εξαιρετικές αποσμητικές ιδιότητες, καθιστώντας το ιδανικό για την αντιμετώπιση των λιπαρών, δύσοσμων λεκέδων.
Το ξύδι είναι ένα φυσικό οξύ που μπορεί να διασπασει το λίπος και τη βρωμιά ώστε να είναι ευκολότερο να καθαριστούν. Όταν συνδυάζεται με μαγειρική σόδα, δημιουργεί μια αφρώδη αντίδραση που βοηθά στην απομάκρυνση των σκληρών, καμένων λεκέδων.
Δείτε ακόμη Το μυστικό της γιαγιάς για τον απόλυτο καθαρό φούρνο. Γλίτσες, λάδια, βρωμιές εξαφανίζονται
Οδηγίες καθαρισμού
Ξεκινήστε πασπαλίζοντας μια γενναιόδωρη ποσότητα μαγειρικής σόδας πάνω από τις λιπαρές καμένες περιοχές του ταψιού. Φροντίστε να καλύψετε όλα τα σημεία όπου το λίπος είναι πιο εμφανές.
Στη συνέχεια, ρίξτε μια μικρή ποσότητα ξιδιού πάνω από τη μαγειρική σόδα. Θα παρατηρήσετε μια άμεση αντίδραση καθώς η μαγειρική σόδα αρχίζει να αφρίζει και να βγάζει φουσκάλες. Αυτή η αντίδραση βοηθά στη διάσπαση του λίπους, χαλαρώνοντάς το από την επιφάνεια του ταψιού.
Μόλις εφαρμόσετε τη μαγειρική σόδα και το ξύδι, αφήστε το μείγμα να μείνει για περίπου 15 με 30 λεπτά. Αυτός ο χρόνος επιτρέπει στα φυσικά συστατικά να διασπάσουν τα καμένα λίπη ώστε να μπορούν να καθαριστούν εύκολα.
Μετά πάρτε ένα υγρό σφουγγάρι ή πανί και σκουπίστε τα λίπη και τα καμένα υπολείμματα. Θα διαπιστώσετε ότι φεύγουν εύκολα, χωρίς να χρειάζεται έντονο τρίψιμο. Για ιδιαίτερα επίμονα σημεία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια βούρτσα με μαλακές τρίχες για να χαλαρώσετε απαλά τα υπολείμματα.
Τέλος, ξεπλύνετε το ταψί με ζεστό νερό για να αφαιρέσετε τυχόν υπολειπόμενη μαγειρική σόδα και ξύδι. Στεγνώστε με μια καθαρή πετσέτα και το ταψί σας θα φαίνεται σαν καινούργιο!
Δείτε επίσης Πετσέτες Κουζίνας Λιγδιασμένες με Βρωμιά και Λίπη: Το Κόλπο για να τις Καθαρίσετε για Πάντα