Το μηλόξυδο είναι ένα ευέλικτο συστατικό που χρησιμοποιείται συνήθως στη μαγειρική, τον καθαρισμό, την περιποίηση του δέρματος και ως φυσική θεραπεία για διάφορες παθήσεις. Ενώ μπορείτε να το αγοράσετε, το να φτιάξετε το δικό σας στο σπίτι από φλούδες μήλου είναι ένας φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη κάθε μήλου. Αυτός ο περιεκτικός οδηγός θα σας καθοδηγήσει στη διαδικασία δημιουργίας του δικού σας μηλόξυδου από φλούδες μήλου, διασφαλίζοντας ότι έχετε ένα προϊόν υψηλής ποιότητας ιδανικό για πολλαπλές χρήσεις. Πώς να Φτιάξετε Τζελ Αλόης Βέρα στο Σπίτι και να το Διατηρήσετε για Μήνες
Τι θα χρειαστείτε
- Φλούδες από περίπου 6-8 μήλα. Για καλύτερα αποτελέσματα, χρησιμοποιήστε βιολογικά μήλα για να αποφύγετε τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Εάν χρησιμοποιείτε μη βιολογικά μήλα, πλύνετε τα καλά πριν τα ξεφλουδίσετε.
- 1-2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη (λευκή, καστανή ή μέλι) για να τροφοδοτήσετε τη διαδικασία ζύμωσης.
- Αρκετό φιλτραρισμένο νερό για να καλύψει τις φλούδες των μήλων.
- Ένα καθαρό γυάλινο βάζο ή δοχείο με πλατύ στόμιο για τη ζύμωση του ξιδιού.
- Τουλουπάνι ή φίλτρο καφέ για να καλύψει το βάζο και να επιτρέψει τη ροή του αέρα, ενώ κρατά μακριά τη σκόνη και τα έντομα.
- Λαστιχάκι ή κορδόνι για να στερεώσετε το τουλουπάνι ή το φίλτρο του καφέ στο βάζο.
- Ξύλινη κουτάλα για το ανακάτεμα του μείγματος.
Οδηγός βήμα προς βήμα για την παρασκευή μηλόξυδου από φλούδες μήλου
Τοποθετήστε τις φλούδες στο καθαρό, μεγάλο γυάλινο βάζο ή δοχείο.
Προσθέστε 1-2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη στο βάζο. Η ζάχαρη είναι απαραίτητη καθώς τροφοδοτεί τα βακτήρια που θα ζυμώσουν τις φλούδες του μήλου σε ξύδι.
Ρίξτε αρκετό φιλτραρισμένο νερό στο βάζο για να καλύψει πλήρως τις φλούδες των μήλων. Αφήστε λίγα εκατοστά χώρο στην κορυφή για να επιτρέψετε την επέκταση κατά τη διάρκεια της ζύμωσης.
Ανακατέψτε το μείγμα με μια ξύλινη κουτάλα για να διαλυθεί η ζάχαρη και να μοιράζεται ομοιόμορφα στις φλούδες των μήλων.
Καλύψτε το βάζο με ένα κομμάτι τουλουπάνι ή ένα φίλτρο καφέ και στερεώστε το με ένα λαστιχάκι ή κορδόνι. Αυτό επιτρέπει στον αέρα να κυκλοφορεί ενώ κρατά μακριά τυχόν ανεπιθύμητους ρύπους.
Διαδικασία ζύμωσης
Τοποθετήστε το βάζο σε ένα ζεστό, σκοτεινό μέρος, όπως ένα ντουλάπι ή ντουλάπι. Η ιδανική θερμοκρασία για ζύμωση είναι περίπου 16-27°C.
Ανακατεύετε το μείγμα μία φορά την ημέρα για να διασφαλίσετε ότι οι φλούδες των μήλων θα παραμείνουν βυθισμένες και για να προωθήσετε την ομοιόμορφη ζύμωση, η οποία βοηθά στην αποφυγή σχηματισμού μούχλας στην επιφάνεια.
Αρχική ζύμωση (1-2 εβδομάδες)
Μετά από περίπου μία εβδομάδα, θα πρέπει να αναπτυχθεί μια ελαφρά πικάντικη μυρωδιά καθώς το μείγμα αρχίζει να ζυμώνεται. Το υγρό θα γίνει θολό καθώς τα βακτήρια μετατρέπουν τα σάκχαρα σε αλκοόλη (το στάδιο του μηλίτη).
Συνεχίστε το ανακάτεμα καθημερινά και αφήστε το μείγμα να ζυμωθεί για άλλες 1-2 εβδομάδες.
Μόλις ολοκληρωθεί η αρχική ζύμωση, σουρώστε τις φλούδες με ένα σουρωτήρι με λεπτό διχτυωτό πλέγμα ή τυρόπανο. Πετάξτε τα στερεά ή προσθέστε τα στο σωρό κομπόστ σας.
Μεταφέρετε το υγρό πίσω στο βάζο για το δεύτερο στάδιο της ζύμωσης.
Δείτε ακόμη Πώς να Φτιάξετε Σπιτικό Αναψυκτικό Χωρίς Ανεπιθύμητα Συστατικά – Χωρίς “Ε” και Χωρίς Συντηρητικά
Δευτερογενής ζύμωση (3-4 εβδομάδες)
Καλύψτε ξανά το βάζο με το τουλουπάνι ή το φίλτρο του καφέ και αφήστε το για άλλες 3-4 εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η αλκοόλη θα ζυμωθεί περαιτέρω σε οξικό οξύ, δημιουργώντας ξύδι.
Ανακατεύετε το υγρό κάθε λίγες μέρες και το δοκιμάζετε περιοδικά για να ελέγχετε την πρόοδό του. Όσο περισσότερο το αφήνετε να ζυμωθεί, τόσο πιο δυνατό θα γίνει το ξύδι.
Εμφιάλωση του ξυδιού
Όταν το ξύδι φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο οξύτητας, είναι έτοιμο για εμφιάλωση. Ρίξτε το ξύδι σε καθαρά γυάλινα μπουκάλια με ένα χωνί.
Μπορείτε να αφήσετε τη «μητέρα» (τη θολή ουσία που σχηματίζεται κατά τη ζύμωση) στο ξύδι ή να τη στραγγίσετε, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
Κλείστε τα μπουκάλια με ένα καπάκι που εφαρμόζει καλά και αποθηκεύστε τα σε δροσερό, σκοτεινό μέρος. Το σπιτικό μηλόξυδο μπορεί να διαρκέσει για αρκετούς μήνες ή και περισσότερο όταν αποθηκευτεί σωστά.
Συμβουλές για καλύτερα αποτελέσματα
Το χλωριωμένο νερό της βρύσης μπορεί να αναστείλει τη διαδικασία ζύμωσης, επομένως είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε φιλτραρισμένο ή απεσταγμένο νερό.
Βεβαιωθείτε ότι οι φλούδες των μήλων παραμένουν βυθισμένες κάτω από το υγρό για να αποτρέψετε την ανάπτυξη μούχλας. Εάν εμφανιστεί, αφαιρέστε την αμέσως και βεβαιωθείτε ότι το υπόλοιπο υγρό είναι ακόμα καλό.
Προσαρμόστε το ξύδι σας προσθέτοντας μπαχαρικά, βότανα ή ακόμα και ένα μικρό κομμάτι φρούτου κατά τη διάρκεια της ζύμωσης. Οι δημοφιλείς επιλογές είναι κανέλα, γαρίφαλο και τζίντζερ.
Όσο περισσότερο αφήσετε το ξύδι να ζυμωθεί, τόσο πιο δυνατό και γευστικό θα είναι. Μην βιάζεστε τη διαδικασία. Δώστε χρόνο στο ξύδι να αναπτύξει πλήρως τις δυνατότητές του.
Χρήσεις για σπιτικό μηλόξυδο
Μαγειρικές χρήσεις: Ενσωματώστε το σπιτικό σας μηλόξυδο σε ντρέσινγκ για σαλάτες, μαρινάδες, σάλτσες και συνταγές για τουρσί. Προσθέτει μια πικάντικη γεύση που ενισχύει ένα ευρύ φάσμα πιάτων.
Καθαρισμός: Το μηλόξυδο είναι ένα φυσικό απολυμαντικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό επιφανειών, την απόσμηση και την αφαίρεση λεκέδων. Ανακατέψτε το με νερό για ένα διάλυμα καθαρισμού για όλες τις χρήσεις. Εξερευνήστε μια προσέγγιση χωρίς χημικά για τα μήλα χωρίς σκουλήκια.
Τονωτικό: Πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν μηλόξυδο καθημερινά ως τονωτικό υγείας. Ανακατέψτε 1-2 κουταλιές της σούπας με νερό και πιείτε το πριν από τα γεύματα για να βοηθήσετε την πέψη και να ρυθμίσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Περιποίηση δέρματος: Το μηλόξυδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυσικό τονωτικό για το δέρμα σας. Αραιώστε το με νερό και απλώστε το με ένα κομμάτι βαμβάκι για να εξισορροπήσετε το pH του δέρματός σας και να μειώσετε την ακμή.
Περιποίηση μαλλιών: Χρησιμοποιήστε μηλόξυδο ως ξέπλυμα μαλλιών για να αφαιρέσετε τη συσσώρευση προϊόντων μαλλιών και να προσθέσετε λάμψη. Ανακατέψτε ίσα μέρη ξύδι και νερό, απλώστε το στα μαλλιά σας μετά το λούσιμο και ξεπλύνετε καλά.
πηγή φωτογραφιών
Δείτε επίσης Πώς να Φτιάξετε Εύκολα Υγρό Σαπούνι Προσώπου