Ο δυόσμος είναι ένα ευέλικτο βότανο, αγαπητό για το δροσιστικό άρωμα και τη ζωντανή του γεύση Η αποξήρανσή του είναι ένας εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για να επεκτείνετε τη χρήση του όλο το χρόνο.
Αβοκάντο: Γνωρίζατε ότι τα αποξηραμένα φύλλα του έχουν σημαντικά οφέλη;
Γιατί αποξηραμένος δυόσμος;
Η αποξήρανση του δυόσμου βοηθά στη συγκέντρωση της γεύσης της και στην παράταση της διάρκειας ζωής της, καθιστώντας το διαθέσιμο για χρήση πολύ μετά το τέλος της καλλιεργητικής περιόδου. Τα αποξηραμένα φύλλα δυόσμου μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε τσάι, μαγειρική και σπιτικές θεραπείες, προσφέροντας μια έκρηξη γεύσης και φρέσκο άρωμα σε κάθε χρήση.
Η καλύτερη εποχή για τη συγκομιδή των φύλλων δυόσμου είναι λίγο πριν αρχίσει να ανθίζει το φυτό, όταν τα φύλλα είναι πλούσια σε έλαια και γεύση. Επιλέξτε ένα ξηρό, ηλιόλουστο πρωί για να μαζέψετε τα φύλλα. Αυτό εξασφαλίζει δεν είναι υγρά από τη βραδινή δροσιά.
Πλύνετε απαλά τα φύλλα κάτω από κρύο νερό για να αφαιρέσετε τυχόν βρωμιά ή έντομα. Στεγνώστε τα με μια καθαρή πετσέτα ή αφήστε τα να ξεραθούν στον αέρα σε χαρτί κουζίνας. Βεβαιωθείτε ότι τα φύλλα είναι εντελώς στεγνά για να αποφύγετε τυχόν μούχλα κατά τη διαδικασία ξήρανσης.
Δείτε ακόμη Πόσα χρόνια διαρκούν τα αποξηραμένα βότανα και τα μπαχαρικά που έχεις στα ντουλάπια σου
Δέστε τα κοτσάνια των φύλλων μαζί με κορδόνι και κρεμάστε τα ανάποδα σε ζεστό, στεγνό και καλά αεριζόμενο χώρο μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Ένα σκοτεινό ντουλάπι κουζίνας είναι ιδανικό.
Συνήθως χρειάζονται περίπου 1-2 εβδομάδες για να ξεραθούν πλήρως τα φύλλα. Θα πρέπει να είναι τραγανά και να θρυμματίζονται εύκολα όταν είναι έτοιμα.
Εάν δεν έχετε χρόνο, η ξήρανση στο φούρνο είναι μια πιο γρήγορη μέθοδος.
Προθερμάνετε τον φούρνο σας στη χαμηλότερη θερμοκρασία (περίπου 80°C ή χαμηλότερη). Απλώστε τα φύλλα σε ένα ταψί σε μία στρώση. Τοποθετήστε το ταψί στο φούρνο, αφήνοντας την πόρτα ελαφρώς ανοιχτή για να διαφύγει η υγρασία.
Ελέγχετε τα φύλλα κάθε 10-15 λεπτά. Συνήθως, χρειάζονται περίπου 1-2 ώρες για να ξεραθούν εντελώς. Προσέξτε να μην καούν τα φύλλα.
Μόλις ξεραθούν, θρυμματίστε τα φύλλα και αποθηκεύστε τα σε αεροστεγές δοχείο. Βάλτε το δοχείο σε δροσερό, σκοτεινό μέρος για να διατηρήσετε τη γεύση και τη φρεσκάδα του δυόσμου για έως και ένα χρόνο.
Δείτε επίσης 10 Καλοκαιρινά Βότανα που Μπορείτε να Αποξηράνετε