Είναι ωραίο να απολαμβάνεις μια κούπα καφέ ή τσάι μέσα στη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο αν πίνεις καφέ ή τσάι συχνά θα έχεις παρατηρήσει ότι μέσα στις κούπες δημιουργούνται σκούροι λεκέδες οι οποίοι βάφουν την πορσελάνη και δεν φεύγουν με το πλύσιμο.
Με τον καιρό αυτοί οι λεκέδες σκουραίνουν όλο και περισσότερο και είναι πολύ δύσκολο να φύγουν. Ευτυχώς υπάρχουν κάποιοι εύκολοι τρόποι για να καθαρίσεις την αγαπημένη σου κούπα και να την κάνεις πάλι να λάμψει.
Αφαίρεσε τις λεκέδες καφέ από τις κούπες με μαγειρική σόδα και νερό
Ρίξε νερό μέσα στην κούπα και μετά γύρνα την ανάποδα να φύγει η περίσσεια νερού. Ριξε μέσα 1/4 της κούπας μαγειρική σόδα όσο είναι ακόμα υγρή εσωτερικά.
- Η μαγειρική σόδα είναι ένα φυσικό καθαριστικό και θα βοηθήσει να αφαιρεθούν οι σκούροι λεκέδες
- Για έξτρα δύναμη μπορείς να ρίξεις τη μαγειρική σόδα και λίγο οξυζενέ για να δημιουργηθεί μία κρεμώδης πάστα. Άφησε το μείγμα να κάτσει μέσα στην κούπα 30 λεπτά.
Αφού έχεις ρίξει τη μαγειρική σόδα μέσα στην κούπα γύρνα τη γύρω-γύρω για να απλωθεί παντού. Έδώ το ζητούμενο είναι μαγειρική σόδα να κολλήσει τοιχώματα.
Άσε στην άκρη την κούπα για 30 λεπτά. Σε περίπτωση που δεις η μαγειρική σόδα να πέφτει απο τα τοιχώματα σημαίνει ότι είχες αφήσει αρκετό νερό και πρέπει να ξεκινήσεις τη διαδικασία πάλι από την αρχή.
Με ένα μαλακό πανί τρίψε εσωτερικά την κούπα με κυκλικές κινήσεις στον πάτο τα τοιχώματα. κάποιοι λεκέδες μπορεί να θέλουν λίγο πιο δυνατό τρίψιμο αλλά προσοχή μην την σπάσεις
Τέλος πλύνε την κούπα ως συνήθως. Αφού έχεις τρίψει την κούπα και έχουν φύγει οι περισσότεροι λεκέδες μπορείς να την πλύνεις το χέρι ή στο πλυντήριο πιάτων. Όταν θα στεγνώσει η κούπα θα παρατηρήσεις ότι οι λεκέδες θα έχουν γίνει πολύ αχνοί ή ακόμα καλύτερα θα έχουν εξαφανιστεί
Παρόλο που η μαγειρική σόδα θεωρείται ενα δυνατό καθαριστικό δεν προκαλεί ζημιές στην πορσελάνη γι αυτό μπορείς να τη χρησιμοποιείς.
Σιγουρέψου ότι έχεις πλύνει καλά την κούπα γιατί σίγουρα δεν θες μαζί με τον καφέ σου να μασάς και μαγειρική σόδα