in , , , ,

11 Επιπτώσεις του Καφέ που Δεν Περιμένετε

οφέλη καφέ,επιπτώσεις καφέ,συμβουλές διατροφής,διατροφή,συμβουλές υγείας,υγεία,
οφέλη καφέ,επιπτώσεις καφέ,συμβουλές διατροφής,διατροφή,συμβουλές υγείας,υγεία,

Ο καφές, με την υψηλή περιεκτικότητά του σε καφεΐνη, μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Κατά την κατανάλωση, η καφεΐνη εισέρχεται γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος, διεγείροντας το κεντρικό νευρικό σύστημα και εμποδίζοντας τις επιδράσεις της αδενοσίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που προάγει τη χαλάρωση και την υπνηλία. Εκτός από αυτό το γνωστό αποτέλεσμα, υπάρχουν μερικά άλλα περίεργα αποτελέσματα. Γιατί ΔΕΝ Πρέπει να Πίνετε Καφέ σε μια Κόκκινη Κούπα

Η επίδραση ξεκινά μετά από μία γουλιά.

© Gehrke / Shutterstock.com

Η καφεΐνη επιδεικνύει αποτελεσματική απορρόφηση στο ανθρώπινο σώμα, με τις άμεσες επιπτώσεις της να εμφανίζονται συνήθως μέσα σε 5 έως 30 λεπτά από την κατανάλωση και μια γουλιά μπορεί να είναι αρκετή. Αυτά τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν αυξημένη αναπνευστική και καρδιαγγειακή δραστηριότητα, αυξημένη γνωστική επαγρύπνηση και ενισχυμένη σωματική ζωτικότητα. Η διάρκεια αυτών των επιδράσεων μπορεί να ποικίλλει, δυνητικά επεκτείνοντας έως και 12 ώρες, εξαρτώμενη από μεμονωμένους παράγοντες.

Η καφεΐνη είναι εθιστική.

© HKG_Wayne / Reddit

Η καφεΐνη, ενεργώντας ως διεγερτική ουσία, επιταχύνει τη μετάδοση μηνυμάτων μεταξύ του εγκεφάλου και του σώματος. Η επίδραση της καφεΐνης διαφέρει από άτομο σε άτομο, επηρεαζόμενη από παράγοντες όπως:

  • Φυσικά χαρακτηριστικά όπως το μέγεθος, το βάρος και η γενική κατάσταση της υγείας
  • Προηγούμενη εξοικείωση με την κατανάλωσή του
  • Ταυτόχρονη λήψη άλλων ουσιών
  • Ποσότητα καφεΐνης που προσλαμβάνεται

Μπορείτε να βιώσετε στέρηση καφεΐνης για 7 ημέρες.

brightside

Παρόμοια με πολλά άλλα φάρμακα, η ανάπτυξη ανοχής στην καφεΐνη είναι εύλογη. Αυτή η προσαρμογή συνεπάγεται εγκλιματισμό στις σωματικές επιδράσεις της, και κατά συνέπεια απαιτείται αυξημένη πρόσληψη για να αποφέρει συγκρίσιμα αποτελέσματα. Κατά συνέπεια, η παρατεταμένη χρήση μπορεί να προκαλέσει εξάρτηση από την καφεΐνη, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, για τη διατήρηση της βέλτιστης λειτουργικότητας.

Σε περίπτωση εξάρτησης και επακόλουθης διακοπής της πρόσληψης καφεΐνης, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα στέρησης, όπως:

  • Κούραση
  • Ευερεθιστικότητα
  • Επίμονοι πονοκέφαλοι
  • Ιδρώτας
  • Μυϊκή δυσφορία
  • Ανησυχία

Οι εκδηλώσεις στέρησης καφεΐνης συνήθως ξεκινούν μέσα σε 12 έως 24 ώρες και μπορεί να επιμείνουν για περίπου επτά ημέρες.

Μπες στην κοινότητα! Είμαστε στο Viber Για να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πάντα!

Μπορεί να ενισχύσει την αθλητική απόδοση.

© Vac1 / Shutterstock.com

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2020, ο καφές βρέθηκε να ενισχύει την απόδοση κατά μέσο όρο 1,7%. Αν και αυτό μπορεί να μην φαίνεται σημαντικό άλμα, είναι σίγουρα αξιοσημείωτο, ιδιαίτερα για αθλητές σε μέτρια ανταγωνιστικό επίπεδο. Μια προηγούμενη μελέτη που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο τόνισε ότι οι καταναλωτές καφέ παρουσίασαν βελτιώσεις στους χρόνους αντίδρασης, στη μνήμη και στην οπτικο-χωρική λογική, με τον βαθμό βελτίωσης να συσχετίζεται με την ποσότητα του καφέ που καταναλώνουν.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο πρωταρχικός παράγοντας που συμβάλλει σε αυτά τα οφέλη απόδοσης είναι η καφεΐνη, πράγμα που σημαίνει ότι ο καφές μπορεί να μην είναι πάντα η βέλτιστη επιλογή. Μια πρόσφατη ανάλυση που διεξήχθη από την ομάδα καταναλωτών αποκάλυψε ότι ένας μέτριος καπουτσίνο περιέχει 66-325 mg καφεΐνης.

Τα οι κόκκοι καφέ μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Οι τυπικοί κόκκοι robusta έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη από τους κόκκους arabica.

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης.

brightside

Ορισμένες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι τα μακροπρόθεσμα πλεονεκτήματα των ιδιοτήτων του καφέ που ενισχύουν τη διάθεση μπορεί να είναι σημαντικά. Μια ανάλυση μελετών παρατήρησης το 2016 αποκάλυψε ότι η κατανάλωση καφεΐνης συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης. Ομοίως, μια φινλανδική μελέτη του 2010 αποκάλυψε ένα συγκρίσιμο αποτέλεσμα που σχετίζεται με την κατανάλωση καφέ. Συγκεκριμένα, στη φινλανδική μελέτη, η ισχύς αυτής της συσχέτισης μειώθηκε όταν τα άτομα κατανάλωναν άλλα ποτά με καφεΐνη.

Δείτε ακόμη Διακοπή του Καφέ: Στέρηση Καφεΐνης Συμπτώματα – Πόσο Διαρκεί η Αποτοξίνωση από την Καφεΐνη

Ο καφές μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε περισσότερο λίπος κατά τη διάρκεια της άσκησης.

brightside

Η κατανάλωση καφέ λίγο πριν την άσκηση έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την απόδοση, ενισχύοντας την αίσθηση αυξημένης αντοχής. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να αυξήσει τη δαπάνη θερμίδων κατά τη διάρκεια της άσκησης, επιταχύνοντας ενδεχομένως την απώλεια βάρους. Πολλά άτομα επιλέγουν να ενσωματώσουν καφέ στα ροφήματα πρωτεΐνης πριν από την προπόνηση, ενώ άλλα προτιμούν να τον καταναλώνουν μαύρο. Η κατανάλωση μαύρου καφέ πριν την προπόνηση μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη καύση θερμίδων τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την προπόνηση, παράλληλα με τη βελτιωμένη χρήση των λιπαρών οξέων για αερόβια ενέργεια.

Ορισμένες πηγές προτείνουν ότι 4 φλιτζάνια καφέ μπορούν να αυξήσουν τον μεταβολικό σας ρυθμό κατά 3-11%. Με αυξημένο μεταβολικό ρυθμό, η καύση λίπους γίνεται πιο αποτελεσματική. Κατά συνέπεια, αυτό το χαρακτηριστικό είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για άτομα που στοχεύουν στην επίτευξη στόχων απώλειας βάρους.

Ο καφές είναι η μεγαλύτερη αντιοξειδωτική πηγή.

© Misha Beliy / Shutterstock.com

Τα αντιοξειδωτικά παίζουν κρίσιμο ρόλο στην προστασία του οργανισμού από τις βλαβερές επιπτώσεις των ελεύθερων ριζών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δυτική διατροφή προμηθεύεται κατά κύριο λόγο περίπου το 79% των αντιοξειδωτικών της από ροφήματα και όχι από τρόφιμα.

Έρευνα που διεξήχθη στη Φινλανδία και τη Νορβηγία υπογράμμισε τη σημασία του καφέ ως του κύριου προμηθευτή αντιοξειδωτικών, συμβάλλοντας στο 64% περίπου της συνολικής πρόσληψης αντιοξειδωτικών. Η υιοθέτηση μιας πλούσιας σε αντιοξειδωτικά διατροφής από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένου του καφέ, είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού ενάντια στο επιβλαβές οξειδωτικό στρες. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της ενσωμάτωσης των πλούσιων σε αντιοξειδωτικά ποτών όπως ο καφές στο καθημερινό διατροφικό σχήμα του ατόμου.

Διουρητική δράση.

brightside

Η κατακράτηση νερού, γνωστή και ως οίδημα, αναφέρεται στη συσσώρευση υγρού που προκαλεί οίδημα. Η καφεΐνη, γνωστή για τις διουρητικές της ιδιότητες, δεν αποθηκεύεται στον οργανισμό. Ως αποτέλεσμα, η καφεΐνη αποβάλλεται μέσω της αυξημένης παραγωγής ούρων.

Αυτή η διουρητική δράση βοηθά στον μετριασμό της κατακράτησης νερού, ένα κοινό εμπόδιο στην πρόοδο της απώλειας βάρους που συχνά χαρακτηρίζεται από αισθήματα φουσκώματος και νωθρότητας. Καταπολεμώντας την κατακράτηση νερού, η καφεΐνη συμβάλλει σε μια πιο αποτελεσματική απώλεια βάρους.

Ο καφές καταστέλλει την όρεξη και διασπά το λίπος.

brightside

Επιστημονικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η καφεΐνη διεγείρει άμεσα τα λιποκύτταρα, ωθώντας τα να διασπάσουν το αποθηκευμένο λίπος. Προτού χρησιμοποιηθεί και αποβληθεί μέσω σωματικής δραστηριότητας, το λίπος απαιτεί αυτή τη διαδικασία διάσπασης. Επιπλέον, ο καφές αυξάνει τα επίπεδα αδρεναλίνης στην κυκλοφορία του αίματος, διευκολύνοντας τη διάσπαση των λιπών. Κατά συνέπεια, η καφεΐνη παραμένει βασικό συστατικό σε διάφορα συμπληρώματα απώλειας βάρους.

Επιπλέον, η παρουσία χλωρογενικών οξέων στον καφέ είναι γνωστό ότι καταστέλλει την όρεξη, οδηγώντας σε μειωμένη λαχτάρα για φαγητό. Αυτό το χαρακτηριστικό αποδεικνύεται ευεργετικό για άτομα που στοχεύουν στη διαχείριση της πρόσληψης θερμίδων. Ενώ οι ωμοί (πράσινοι) κόκκοι καφέ χρησιμεύουν ως η πλουσιότερη φυσική πηγή χλωρογενικού οξέος, ο καβουρδισμένος καφές διατηρεί επίσης αυτό το συστατικό. Συγκεκριμένα, οι πιο ανοιχτόχρωμοι καβουρδισμένοι κόκκοι διατηρούν υψηλότερη συγκέντρωση χλωρογενικού οξέος.

Ο καφές μπορεί να μειώσει την αρθρίτιδα στους άνδρες.

brightside

Υπάρχουν θετικά νέα για τους άνδρες. Η έρευνα δείχνει ότι η υψηλότερη κατανάλωση καφέ σχετίζεται με μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης ενός συγκεκριμένου τύπου φλεγμονώδους αρθρίτιδας. Σε διάστημα 12 ετών, διεξήχθη μια ολοκληρωμένη μελέτη στην οποία συμμετείχαν 45.869 άνδρες συμμετέχοντες για να καταλήξουν σε αυτά τα ευρήματα.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι ατομικές συνθήκες υγείας μπορεί να διαφέρουν και οι επιπτώσεις του καφέ στην υγεία μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Υπάρχουν παρενέργειες υπερδοσολογίας.

brightside

Τα συμπτώματα που υποδηλώνουν υπερβολική κατανάλωση καφέ περιλαμβάνουν:

  • Αυξημένη θερμοκρασία σώματος
  • Αυξημένη συχνότητα ούρησης
  • Αφυδάτωση
  • Αισθήσεις ζάλης και πονοκεφάλους
  • Επιταχυνόμενος καρδιακός παλμός (αίσθημα παλμών)
  • Αναταραχή και ανησυχία
  • Αισθήματα άγχους και ευερεθιστότητας
  • Τρέμουλο στα χέρια
  • Αυπνία
  • Αρχικό κύμα ενέργειας ακολουθούμενο από αυξημένη αίσθηση κόπωσης.

πηγή

Δείτε ακόμη Γιατί Δεν Πρέπει να Πίνετε Καφέ Μετά το Γεύμα – Πόσο επηρεάζει την υγεία σας

Βαθμολόγησε το Άρθρο!

Διάλεξε αστέρια! Μας βοηθάτε να γίνουμε Καλύτεροι!

Βαθμολογία 4.5 / 5. Αξιολογήσεις: 2

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις ακόμα. Γίνε ο Πρώτος που θα δώσει αστέρια!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Jim Taylor

Written by Jim Taylor

Γεια σου είμαι ο Jim Taylor, μου αρέσει να ψάχνω και να ενημερώνομαι για οτιδήποτε νέο κυκλοφορεί. Αγαπάω την τεχνολογία και το lifestyle. Αν θες να επικοινωνήσεις μαζί μου μπορείς στο mail μου

Όταν αγοράζεις κρεμμύδια, τι είναι αυτά τα μαυρα σημάδια σαν σκόνη επάνω τους

Όταν αγοράζεις κρεμμύδια, τι είναι αυτά τα μαυρα σημάδια σαν σκόνη επάνω τους

Πώς να Καλλιεργήσετε Ρεβίθια Στον Κήπο σας

Πώς να Καλλιεργήσετε Ρεβίθια Στον Κήπο σας