Αν μαγειρεύετε, ξέρετε ότι το αλάτι και το πιπέρι είναι ένας συνδυασμός μπαχαρικών που προσθέτουν γεύση σε σχεδόν οποιοδήποτε πιάτο. Αν και συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε πιπέρι χωρίς να το σκεφτόμαστε πραγματικά, έχει μια σειρά από απίστευτα οφέλη για την υγεία. Το μαύρο πιπέρι προέρχεται από τους μαγειρεμένους και αποξηραμένους καρπούς του φυτού πέπερι, ενώ το λευκό πιπέρι προέρχεται από τους σπόρους του ώριμου φρούτου. Είναι Ασφαλές να Τρώτε Μπανάνα το Βράδυ;
Αποτρέπει ορισμένες ασθένειες
Το μαύρο πιπέρι περιέχει μια ουσία που ονομάζεται πιπερίνη, η οποία είναι γνωστή για τα πολλά οφέλη της για την υγεία. Φαίνεται ότι η πιπερίνη, όπως πολλές τροφές με ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία, μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου. Η προληπτική του λειτουργία είναι διπλάσια ισχυρότερη όταν το πιπέρι συνδυάζεται με κουρκουμά. Αυτό συμβαίνει γιατί ο κουρκουμάς περιέχει κουρκουμίνη, μια ουσία που είναι δύσκολο να απορροφήσει ο οργανισμός χωρίς την παρουσία πιπερίνης. Επιπλέον, το πιπέρι περιέχει βιταμίνη C, βιταμίνη Α, φλαβονοειδή και καροτίνες, αντιοξειδωτικά που παρέχουν προστασία από τις καρκινογόνες ελεύθερες ρίζες. Για να βεβαιωθείτε ότι αξιοποιείτε στο έπακρο τις ιδιότητες της πιπεριάς, χρησιμοποιήστε φρεσκοτριμμένο πιπέρι στο φαγητό μετά το μαγείρεμα.
Τονώνει την πέψη
Εάν έχετε πεπτικά προβλήματα, να γνωρίζετε ότι η πιπερίνη στο πιπέρι βοηθά το στομάχι να εκκρίνει περισσότερο γαστρικό οξύ, το οποίο σας επιτρέπει να αφομοιώσετε καλύτερα τις πρωτεΐνες και αυξάνει τη ροή του σάλιου – το πρώτο στοιχείο της πέψης με τα δόντια σας. Το πιπέρι διεγείρει επίσης τα πεπτικά ένζυμα του παγκρέατος.
Ανακουφίζει το κρυολόγημα και τον βήχα
Εκτός από ένα νόστιμο καρύκευμα, το μαύρο πιπέρι είναι επίσης αντιβακτηριδιακό και μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων του κρυολογήματος και του βήχα. Μερικοί άνθρωποι καταπολεμούν ακόμη και το κρυολόγημά τους με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι ανακατεμένο με λίγο φρέσκο μαύρο πιπέρι. Μπορείτε επίσης να μουλιάσετε μέλι και πιπέρι σε ζεστό νερό για να φτιάξετε τσάι. Το πιπέρι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση από τη συμφόρηση στο στήθος όταν μαγειρεύεται στον ατμό.
Χάστε κιλά πιο εύκολα
Το πιο εξωτερικό στρώμα πιπεριού είναι γεμάτο φυτοθρεπτικά συστατικά που αυξάνουν τον μεταβολισμό διασπώντας τα λιπώδη κύτταρα. Μια μελέτη στην Κορέα μάλιστα υποδηλώνει ότι η πιπερίνη αναστέλλει την παραγωγή νέων λιποκυττάρων. Θα κάψετε επίσης περισσότερες θερμίδες, καθώς το πιπέρι αυξάνει προσωρινά τη θερμοκρασία του σώματός σας.
Βελτιώνει την όψη του δέρματος
Εάν θέλετε να έχετε υγιή όψη δέρματος, αναμείξτε τριμμένο πιπέρι σε μια συνταγή scrub για να τονώσετε την κυκλοφορία του αίματος και να εμποτίσετε περισσότερο οξυγόνο στο δέρμα. Μάλιστα, έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση πιπεριού επιβραδύνει τη γήρανση του δέρματος. Το πιπέρι χρησιμοποιείται επίσης στη θεραπεία της λεύκης, η οποία είναι μια πάθηση του δέρματος όπου το δέρμα χάνει τη μελάγχρωση του και αποκαλύπτει λευκές κηλίδες.
Δείτε ακόμη Οι Επιστήμονες Εξηγούν 4 Πράγματα που Συμβαίνουν στο Σώμα Όταν Τρώτε Πολύ Αλάτι
Απορροφήστε τα θρεπτικά συστατικά πιο εύκολα
Εάν εργάζεστε σκληρά για να τρώτε υγιεινά, θέλετε να απολαύσετε κάθε θρεπτικό συστατικό που τρώτε, έτσι δεν είναι; Το πιπέρι μπορεί να σας βοηθήσει να το κάνετε αυτό. Η πιπερίνη, αυτή η μαγική ουσία, διεγείρει την απορρόφηση βιταμινών και μετάλλων στα τρόφιμα. Η βιταμίνη Β, η βιταμίνη C, το σελήνιο και η βήτα-καροτίνη, ειδικότερα, χρησιμοποιούνται πιο εύκολα από τον οργανισμό όταν λαμβάνονται με πιπέρι.
Φροντίζει τα δόντια
Όπως η πιπερίνη μειώνει τη φλεγμονή σε όλο το σώμα, μπορεί επίσης να μειώσει τη φλεγμονή του ιστού των ούλων και να αποτρέψει την υποβάθμιση των οστών της γνάθου. Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Wuhan στην Κίνα υποστηρίζει την ιδέα ότι η πιπερίνη μπορεί να καταπολεμήσει την περιοδοντική νόσο. Η απλή προσθήκη πιπεριού στο φαγητό σας μπορεί να βοηθήσει τα δόντια σας, αλλά αν θέλετε να το εφαρμόσετε στα ούλα που πονάνε με τα δάχτυλά σας, η πιπεριά θα πρέπει να είναι λεπτή τριμμένη και να αναμιχθεί με γαρύφαλλο ή λάδι καρύδας.
Μειώνει τον πόνο
Η πιπερίνη μαύρου πιπεριού μπορεί να προκαλέσει TRPV1 στο σώμα, το οποίο μειώνει τον πόνο σε ορισμένες περιοχές του σώματος. Δεν είναι λοιπόν χωρίς λόγο ότι η πιπερίνη χρησιμοποιείται ως αναλγητική κρέμα. Ορισμένες μελέτες έχουν προτείνει ότι η πιπερίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διαχείριση του χρόνιου πόνου, συμπεριλαμβανομένου του νευροπαθητικού πόνου.
Αποτελεσματικό αναλγητικό
Η αποτελεσματική διαχείριση του πόνου είναι ένα ευαίσθητο θέμα, καθώς τα πιο αποτελεσματικά αναλγητικά είναι συχνά εξαιρετικά εθιστικά. Φαίνεται ότι η πιπερίνη βοηθά ορισμένα αναλγητικά να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά, γεγονός που μειώνει τη χρήση τους σε ασθενείς. Αυξάνει επίσης την αποτελεσματικότητα ορισμένων αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, όπως η δικλοφενάκη. Τελικά, η χρήση πιπερίνης σε συνδυασμό με αναλγητικά μπορεί να μειώσει την εξάρτηση από τα φάρμακα και έτσι να περιορίσει τον κίνδυνο εξάρτησης και άλλων ενοχλητικών παρενεργειών.
Έχετε καλύτερη γνώση
Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η πιπερίνη μπορεί να μειώσει τις γνωστικές διαταραχές και τις διαταραχές της μνήμης. Πιστεύεται ότι η πιπερίνη διεγείρει τις χημικές οδούς στον εγκέφαλο, επιτρέποντας καλύτερη γνωστική λειτουργία. Το να πασπαλίζετε τα γεύματά σας με πιπέρι μπορεί να είναι μια καλή στρατηγική για τη βελτίωση των γνωστικών σας λειτουργιών σε καθημερινή βάση, αλλά προτείνεται επίσης για άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ, άνοια ή άλλα γνωστικά προβλήματα που σχετίζονται με την ηλικία.
Πώς πρέπει να καταναλώνετε το πιπέρι
Πιθανότατα χρησιμοποιείτε ήδη πιπέρι στα περισσότερα γεύματά σας. Για να αυξήσετε πραγματικά τα οφέλη αυτού του μπαχαρικού, χρησιμοποιήστε φρεσκοτριμμένους ολόκληρους κόκκους πιπεριού στο φαγητό σας, αντί να χρησιμοποιείτε λεπτή σκόνη. Αυτή η μικρή αλλαγή θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά στα οφέλη της τακτικής κατανάλωσης πιπερίνης.
Δείτε επίσης Αν Πίνετε Light (Διαίτης) Αναψυκτικά, Δείτε τι θα Συμβεί στο Σώμα σας