in , , , , ,

Θυμάσαι Το Λαρδί; Μόλις πρόσφατα επανήλθε αυτό το υπερκορεσμένο μαγειρικό λίπος

Θυμάσαι Το Λαρδί; Μόλις πρόσφατα επανήλθε αυτό το υπερκορεσμένο μαγειρικό λίπος
Θυμάσαι Το Λαρδί; Μόλις πρόσφατα επανήλθε αυτό το υπερκορεσμένο μαγειρικό λίπος

Το λαρδί είναι λίπος που παράγεται από την κοιλιά ενός γουρουνιού και στραγγίζεται σε ένα δοχείο. Κάποτε βασικό στα σπίτια των παππούδων μας, το λαρδί απουσίαζε από τις κουζίνες σε όλη τη χώρα τον τελευταίο μισό αιώνα. Μόλις πρόσφατα επανήλθε αυτό το υπερκορεσμένο μαγειρικό λίπος, καθώς οι άνθρωποι αρχίζουν να συνειδητοποιούν τα οφέλη για την υγεία αυτού του σχεδόν ξεχασμένου φαγητού. Το Ακατέργαστο Μέλι Μανούκα Σκοτώνει Κάθε Βακτήριο Συμπεριλαμβανομένων των Ανθεκτικών στα Αντιβιοτικά Υπερμικροβίων

Να γιατί το λαρδί επιστρέφει δυναμικά:

Σταθερό στη θερμότητα

Το λαρδί είναι ένα από τα καλύτερα μαγειρικά έλαια λόγω της σταθερότητας στη θερμότητα. Περίπου το 40% (πιθανώς περισσότερο σε γουρούνια που εκτρέφονται σε βοσκότοπους που συμπληρώνονται με οργανικούς κόκκους και καρύδες) του λαρδιού αποτελείται από κορεσμένα λίπη, τα οποία έχουν απλούς δεσμούς μεταξύ των μορίων άνθρακα της αλυσίδας των λιπαρών οξέων.

Σε αντίθεση με τα μονοκορεσμένα λίπη, τα οποία έχουν διπλό δεσμό μεταξύ των μορίων άνθρακα, οι απλοί δεσμοί είναι σχετικά δύσκολο να σπάσουν.

Τα μονοακόρεστα λιπαρά αποτελούν περίπου το 50% του λίπους στο λαρδί, ενώ μόνο το 10% είναι πολυακόρεστα λίπη – το πιο ασταθές λόγω των πολλαπλών στρωμάτων διπλών δεσμών στην αλυσίδα άνθρακα.

Η υψηλή ποσότητα κορεσμένου λίπους στο λαρδί βοηθά στην προστασία των άλλων λιπών από τη διάσπαση και την οξείδωση. Όταν τα λίπη διασπώνται, δημιουργούν ελεύθερες ρίζες, οι οποίες προκαλούν βλάβες στα κύτταρα.

Μπες στην κοινότητα! Είμαστε στο Viber Για να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πάντα!

Δείτε ακόμη Φάε Σοκολάτα: Γιατί Πρέπει να Τρώτε 100 γραμμάρια Σοκολάτας Κάθε Μέρα

Υγιή καρδιά

Το λαρδί είναι επίσης υγιές για την καρδιά, ανεξάρτητα από το τι λένε οι απαρχαιωμένες διατροφικές συμβουλές. Η βιομηχανία λαχανικών – σόγιας, καλαμποκιού και ελαιοκράμβης – εργάστηκε σκληρά τον περασμένο αιώνα για να μας πείσει ότι τα κορεσμένα λιπαρά και η χοληστερόλη στο λαρδί οδηγούν σε καρδιακή προσβολή.

Οι προ-προπαππούδες μας κατανάλωναν αυτό το λούσιο ζωικό λίπος, μαζί με βούτυρο και λίπος (όλα εκτρέφονταν σε βοσκότοπους εκείνη την εποχή) και είχαν πολύ χαμηλά ποσοστά καρδιακών παθήσεων.

Αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι τα κορεσμένα λιπαρά στο λαρδί αυξάνουν την HDL χοληστερόλη, η οποία συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η χοληστερόλη βοηθά επίσης το σώμα στη διαχείριση της φλεγμονής και στην παραγωγή ορμονών.

Μια μετα-ανάλυση μελετών για το λαρδί που διεξήχθη από το American Journal of Clinical Nutrition δεν βρήκε στοιχεία ότι η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Το συνολικό μέγεθος του δείγματος ήταν αρκετά μεγάλο με 300.000 συμμετέχοντες.

«Βρήκαμε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν την περισσότερη χοληστερόλη, έτρωγαν τα περισσότερα κορεσμένα λιπαρά, έτρωγαν τις περισσότερες θερμίδες, ζύγιζαν λιγότερο και ήταν οι πιο δραστήριοι σωματικά», δήλωσε ο διευθυντής της μελέτης Framington Hill.

Ουδέτερη γεύση

Το λαρδί δεν είναι μόνο φιλικό προς την καρδιά, αλλά και ουδέτερη γεύση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν σε οτιδήποτε χρησιμοποιείται φυτικό λάδι.

Υψηλό σε βιταμίνη D

Από όλες τις πηγές τροφής για βιταμίνη D, το λαρδί κατέχει τη δεύτερη θέση. Το μουρουνέλαιο είναι το νούμερο ένα και έχει τόσο απαίσια γεύση, που είναι δύσκολο να το καταναλώνετε τακτικά.

Υπάρχουν 1000 IU σε μια κουταλιά της σούπας λαρδί. Αυτό είναι πολύ περισσότερα από όσα θα πάρετε από αυγά που εκτρέφονται σε βοσκότοπους ή ακόμα και συκώτι από αγελάδες που τρέφονται με χόρτο.

Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα γουρούνια εκτρέφονται σε βοσκότοπους φυσικά, εάν θέλετε πραγματικά να λάβετε τη βιταμίνη D. Οι χοίροι πρέπει να έχουν την ικανότητα να συνθέτουν τη βιταμίνη D που παίρνουν από τον ήλιο και να την αποθηκεύουν στον λιπώδη ιστό τους. Πρέπει λοιπόν να είναι έξω.

Βιώσιμο

Οι χοίροι που εκτρέφονται σε βοσκοτόπια είναι επίσης πιο βιώσιμοι από τους κλειστούς. Τριγυρίζουν, λιπαίνοντας το έδαφος, ενώ αναποδογυρίζουν το φυτικό επιφανειακό στρώμα. Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε εάν ένα γουρούνι εκτρέφεται σε βοσκότοπους, είναι να αγοράσετε από έναν τοπικό αγρότη.

πηγή φωτογραφίας

Δείτε επίσης Αν Δείτε Αυτό το «Θαυματουργό» Ζιζάνιο στον Κήπο σας, Μην το Ξεριζώσετε, Φάτε το

Βαθμολόγησε το Άρθρο!

Διάλεξε αστέρια! Μας βοηθάτε να γίνουμε Καλύτεροι!

Βαθμολογία 1 / 5. Αξιολογήσεις: 1

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις ακόμα. Γίνε ο Πρώτος που θα δώσει αστέρια!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Jim Taylor

Written by Jim Taylor

Γεια σου είμαι ο Jim Taylor, μου αρέσει να ψάχνω και να ενημερώνομαι για οτιδήποτε νέο κυκλοφορεί. Αγαπάω την τεχνολογία και το lifestyle. Αν θες να επικοινωνήσεις μαζί μου μπορείς στο mail μου

σανσεβιέρα,καλλιέργεια σανσεβιέρας στο νερό,συμβουλές κηπουρικής,χρήσιμα,

Πώς να Καλλιεργήσετε μια Σανσιβέρια στο Νερό

Κολλημένο Πουρί, Κιτρινίλα και Λεκάνη Που είναι Για Πέταμα: Κάνε την Να Αστράψει Με Υλικά Πoυ Έχεις Στην Κουζίνα

Κολλημένο Πουρί, Κιτρινίλα και Λεκάνη Που είναι Για Πέταμα: Κάνε την Να Αστράψει Με Υλικά Πoυ Έχεις Στην Κουζίνα