Αν και το να ζεσταίνετε ξανά τα φαγητά όταν είστε πολύ απασχολημένοι για να μαγειρέψετε είναι μια μεγάλη ευκολία, το ξαναζεσταμένο ρύζι μπορεί στην πραγματικότητα να είναι τρομακτικά κακό για την υγεία σας. Μην Το Παρακάνεις: 7 Σημάδια ότι Πίνετε Υπερβολικά Πολύ Νερό
Διότι, αν δεν το ξέρατε ήδη, μπορεί να πάθετε μια αρκετά σοβαρή περίπτωση τροφικής δηλητηρίασης από την κατανάλωση ξαναζεσταμένου ρυζιού. Δεν είναι το ζέσταμα που προκαλεί το πρόβλημα, αλλά ο τρόπος αποθήκευσης του ρυζιού μετά το μαγείρεμα την πρώτη φορά.
Το ωμό ρύζι περιέχει συχνά σπόρια (κύτταρα ικανά να αναπαραχθούν γρήγορα) του Bacillus cereus – ένα σκέλος βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση – που μπορεί να επιβιώσει όταν το ρύζι μαγειρεύεται.
Δείτε ακόμη Αγοράζεις Συσκευασμένες Σαλάτες; Ένα Παράσιτο Ευθύνεται για Στομαχικές Διαταραχές και Σοβαρή Διάρροια
Και αν το ρύζι αφεθεί σε θερμοκρασία δωματίου μετά το βράσιμο, τα σπόρια μπορούν να αναπτυχθούν σε βακτήρια, τα οποία τελικά θα πολλαπλασιαστούν και μπορεί να παράγουν τοξίνες που προκαλούν εμετό ή διάρροια.
Όσο περισσότερο αφήνεται σε θερμοκρασία δωματίου το μαγειρεμένο ρύζι, τόσο πιο πιθανό είναι τα βακτήρια να κάνουν το ρύζι μη ασφαλές για κατανάλωση – που σημαίνει ότι είναι ζωτικής σημασίας να αποθηκεύσετε το ρύζι σας με τον σωστό τρόπο γρήγορα, αν σκοπεύετε να το ξαναζεστάνετε αργότερα.
Λοιπόν, πώς αυξάνετε τις πιθανότητες να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση; Πρώτα, σερβίρετε το ρύζι μόλις μαγειρευτεί και κρυώστε το υπόλοιπο όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ιδανικά εντός μιας ώρας. Μπορείτε στη συνέχεια να διατηρήσετε το ρύζι στο ψυγείο (αλλά όχι περισσότερο από μία ημέρα) πριν το ξαναζεστάνετε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι θα πρέπει επίσης να ελέγξετε ότι το ρύζι «αχνίζει» μέχρι το τέλος όταν το ξαναζεσταίνετε και ποτέ ΜΗΝ το ξαναζεστάνετε περισσότερες από μία φορές.
Δείτε επίσης Τριγλυκερίδια Στο Θεό: Ποια Γνωστά Ροφήματα Τα Αυξάνουν και Απειλούν την Υγειά μας