in , , , ,

Το Χαρτί Υγείας Περιέχει Τοξικές Χημικές Ουσίες που Σύμφωνα με μια Νέα Μελέτη θα Μπορούσαν να Καταλήξουν στο Φαγητό σας

χαρτί υγείας με τοξικές χημικές ουσίες,PFAS,συμβουλές υγείας,υγεία,
χαρτί υγείας με τοξικές χημικές ουσίες,PFAS,συμβουλές υγείας,υγεία,

Ερευνητές εξέτασαν 21 μεγάλες μάρκες χαρτιού υγείας για PFAS, μια κατηγορία χημικών ουσιών που είναι δύσκολο να διασπαστούν και μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας όπως αυξημένο κίνδυνο για ορισμένους τύπους καρκίνου. Αυτά Μας Βλάπτουν Κάθε Μέρα: 8 Καθημερινά Πράγματα που θα Μπορούσαν να μας Βλάψουν Κρυφά

baona/Getty Images

Τα PFAS έχουν βρεθεί σε πόσιμο νερό, δοχεία σε πακέτο, μακιγιάζ και σε διάφορα είδη σπιτιού, όπως χαλιά και μαγειρικά σκεύη. Έχουν επίσης βρεθεί σε προϊόντα εμμήνου ρύσεως, όπως εσώρουχα περιόδου, ταμπόν και σερβιέτες. Η μελέτη βρήκε επίσης PFAS σε ιλύ λυμάτων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα ή να απορρίπτεται σε υδάτινες οδούς.

Η ομάδα περιλαμβάνει έως και 14.000 χημικές ουσίες, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ.

Όλες οι μάρκες χαρτιού υγείας που δοκιμάστηκαν, οι οποίες δεν κατονομάστηκαν στη μελέτη, περιείχαν κάποιο επίπεδο των ενώσεων. Δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ των εμπορικών σημάτων που χρησιμοποιούσαν ανακυκλωμένο χαρτί και εκείνων που δεν χρησιμοποιούσαν, τουλάχιστον όσον αφορά την περιεκτικότητα σε PFAS.

Δείτε ακόμη Τα Καλύτερα και Χειρότερα Είδη Τυριών αν Έχετε Δυσανεξία στη Λακτόζη

Επειδή τα επίπεδα PFAS που ανιχνεύονται στο χαρτί υγείας είναι σχετικά χαμηλά, οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι χημικές ουσίες πιθανότατα χρησιμοποιήθηκαν στη διαδικασία παραγωγής και δεν προστέθηκαν σκόπιμα στο χαρτί υγείας.

Μπες στην κοινότητα! Είμαστε στο Viber Για να ενημερώνεσαι πρώτος για τα πάντα!

Ωστόσο, οι χημικές ουσίες στο χαρτί υγείας έχουν τη δυνατότητα να μολύνουν τις υδάτινες οδούς, καθώς τα απόβλητα που απορρίπτονται στις τουαλέτες αποστέλλονται σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων που ενδέχεται να μην αποβάλλουν τα PFAS. «Το χαρτί υγείας θα πρέπει να θεωρείται ως δυνητικά σημαντική πηγή PFAS που εισέρχεται στα συστήματα επεξεργασίας λυμάτων», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Τα PFAS στο χαρτί υγείας μπορεί να επηρεάσει τις υδάτινες οδούς και τα τρόφιμα

Ορισμένες χημικές ουσίες στην κατηγορία PFAS έχουν συνδεθεί με πολλαπλούς καρκίνους, ηπατική νόσο, νόσο του θυρεοειδούς, υψηλή χοληστερόλη και προβλήματα γονιμότητας και ανάπτυξης του παιδιού.

Ευτυχώς, η επαφή με το PFAS στο δέρμα δεν αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου. Οι περισσότερες αξιολογήσεις δείχνουν ότι τα τρόφιμα και το νερό είναι οι κύριες πηγές έκθεσης του ανθρώπου σε PFAS.

Ωστόσο, να έχετε κατά νου ότι ό,τι ρίχνετε στην τουαλέτα θα ενσωματωθεί σύντομα στη λάσπη λυμάτων, η οποία τελικά θα πεταχτεί σε υδάτινες οδούς, σύμφωνα με τη μελέτη. Η ιλύς λυμάτων χρησιμοποιείται επίσης συχνά ως λίπασμα κήπου, σύμφωνα με μια έκθεση του 2021 από το Sierra Club και το Κέντρο Οικολογίας, το οποίο βρήκε PFAS σε εννέα προϊόντα οικιακών λιπασμάτων.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί πόση ποσότητα PFAS καταλήγει σε καλλιέργειες με μολυσμένο έδαφος και εάν αυτό σημαίνει ότι θα τρώμε PFAS για δείπνο. Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ διενεργεί επί του παρόντος αξιολόγηση κινδύνου για το PFAS που βρίσκεται στη λυματολάσπη και τα αποτελέσματα πρόκειται να δημοσιευθούν έως το τέλος του 2024.

πηγή

Δείτε επίσης Αλλαγή Ώρας και Προβλήματα Ύπνου: Πώς να Τα Αποφύγετε Σύμφωνα με τους Γιατρούς

Βαθμολόγησε το Άρθρο!

Διάλεξε αστέρια! Μας βοηθάτε να γίνουμε Καλύτεροι!

Βαθμολογία 4 / 5. Αξιολογήσεις: 1

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις ακόμα. Γίνε ο Πρώτος που θα δώσει αστέρια!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Jim Taylor

Written by Jim Taylor

Γεια σου είμαι ο Jim Taylor, μου αρέσει να ψάχνω και να ενημερώνομαι για οτιδήποτε νέο κυκλοφορεί. Αγαπάω την τεχνολογία και το lifestyle. Αν θες να επικοινωνήσεις μαζί μου μπορείς στο mail μου

περιποίηση επιδερμίδας,φροντίδα επιδερμίδας,συμβουλές για το δέρμα,συμβουλές ομορφιάς,ομορφιά,

8 Βασικές Συμβουλές Περιποίησης Επιδερμίδας που Πρέπει να Γνωρίζουν Όλες οι Γυναίκες

τάσεις μόδας άνοιξη 2023,μόδα,συμβουλές μόδας,ρούχα,συμβουλές για ρούχα,

10 Τάσεις Μόδας που θα Δείτε Παντού την Άνοιξη του 2023