Η μαγειρική τέχνη είναι επιστήμη. Μια λάθος κίνηση μπορεί να χαλάσει οποιοδήποτε πιάτο, ακόμα και σε εστιατόρια με αστέρια Michelin. Δεν έχει σημασία αν είστε έμπειρος μάγειρας ή μαγειρεύετε μόνο για τον εαυτό σας στο σπίτι, ο καθένας μπορεί να κάνει λάθη. Δείτε πώς να αποφύγετε τυπικά λάθη σε 10 φαγητά και πως να τα μετατρέψετε σε αριστούργημα. 10 Λάθη Μαγειρικής που Κάνουν και οι πιο Έμπειροι Σεφ
Καλαμάρι
Στην κλασική συνταγή, οι σεφ προτείνουν να βράσετε τα καλαμάρια για περίπου 50-60 δευτερόλεπτα ή να τα ζεματίσετε με βραστό νερό. Διαφορετικά, το καλαμάρι γίνεται λαστιχένιο και μη βρώσιμο. Αν όμως τα παραβράσατε, συνεχίστε να τα μαγειρεύετε για 30-40 λεπτά. Θα απορροφήσουν το ζωμό, θα αυξηθούν σε μέγεθος και θα γίνουν μαλακά.
Μπριζόλα
Αφού τηγανίσετε μια μπριζόλα ή μαγειρέψετε ένα ρολό κρέατος, μπορεί κανείς γρήγορα να μπει στον πειρασμό να το κόψει σε κομμάτια και να το φάει. Αλλά το ζεστό κρέας περιέχει χυμούς και διατρέχετε τον κίνδυνο να ξεραθεί υπερβολικά και να σκληρύνει εάν το φάτε πολύ γρήγορα. Για να το αποφύγετε, αφήστε το φαγητό να «ξεκουραστεί» για 5-10 λεπτά μετά το μαγείρεμα.
Ζυμαρικά
Συνήθως, ρίχνει κανείς όλο το νερό από την κατσαρόλα που έβρασαν τα ζυμαρικά και αυτό είναι το κύριο λάθος που κάνουν σχεδόν όλοι. Αφήστε μισό ποτήρι από το νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά στον πάτο της κατσαρόλας και προσθέστε το στη σάλτσα. Το αλμυρό αμυλούχο νερό είναι ένα τέλειο πηκτικό. Θα προσθέσει άρωμα στη σάλτσα, καθιστώντας την πιο κορεσμένη.
Μπρόκολο
100 γραμμάρια μπρόκολου θα βοηθήσουν στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη C. Ωστόσο, αυτή η βιταμίνη καταστρέφεται σε βραστό νερό και το λαχανικό χάνει τη θρεπτική του αξία. Για να μην συμβεί αυτό, καλύτερα να μαγειρέψετε το μπρόκολο στον ατμό.
Δείτε ακόμη Καταστροφή του φαγητού σας. Μην κάνετε αυτά τα 15 Λάθη Μαγειρικής
Κοτόπουλο
Οι λάτρεις της υγιεινής διατροφής συμβουλεύουν να αφαιρέσετε το δέρμα του κοτόπουλου πριν το μαγειρέψετε καθώς είναι πλούσιο σε λίπος, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Αν θέλετε να διατηρήσετε τη γεύση του, είναι καλύτερο να αφαιρέσετε το δέρμα αμέσως πριν αρχίσετε να τρώτε το πιάτο. Όταν το κοτόπουλο ψηθεί, απορροφά ένα μέρος του λίπους από την πέτσα του, κάτι που κάνει το κρέας πιο ζουμερό και αρωματικό.
Baby πατάτες
Οι πατάτες Baby έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, σίδηρο, μαγνήσιο, βιταμίνη C και Β6. Για να τα διατηρήσετε, μαγειρέψτε και ψήστε τις μαζί με τη φλούδα γιατί περιέχει μεγάλο αριθμό βιταμινών και μετάλλων.
Ψητά πουλερικά
Το ψητό κοτόπουλο ή γαλοπούλα μπορεί να ξεραθεί υπερβολικά κατά το μαγείρεμα. Για να το αποφύγετε, προσπαθήστε να μην ανοίξετε την πόρτα του φούρνου κατά το ψήσιμο. Κάθε φορά που το κάνετε, ο φούρνος χάνει τη θερμότητα, ο χρόνος μαγειρέματος αυξανεται και τα πουλερικά ξεραίνονται υπερβολικά. Χρησιμοποιήστε έναν αισθητήρα θερμοκρασίας για να ελέγξετε την θερμοκρασία του κρέατος. Μέσα στο παχύτερο μέρος του πουλερικού πρέπει να είναι 75°C. Επίσης, φροντίστε να αφήσετε το πιάτο να «ξεκουραστεί» για 30-40 λεπτά.
Ζύμη για πίτσα
Οι επαγγελματίες της πίτσας τεντώνουν τη ζύμη με τα χέρια τους. Δεν είναι για επίδειξη – είναι απλώς ο καλύτερος τρόπος για να την κάνουν απαλή και αφράτη. Όταν τυλίγετε τη ζύμη με τον πλάστη, μπορείτε να συνθλίψετε θυλάκες αέρα, που θα εμποδίσουν τη ζύμη να φουσκώσει όταν την ψήσετε.
Πιάτα με μπέικον
Σε πολλές συνταγές, οι σεφ συνιστούν να τυλίγετε γαρίδες, κιμά ή λαχανικά με μπέικον πριν τα μαγειρέψετε. Όμως οι λωρίδες του ωμού μπέικον μπορεί να μαγειρευτούν ανομοιόμορφα και να καούν μερικώς. Είναι καλύτερα να προψήσετε λωρίδες μπέικον στο φούρνο σε θερμοκρασία 200°C. Θα κάνει το μπέικον εύκαμπτο και πιο εύκολο να τυλιχτεί γύρω από άλλα τρόφιμα.
Δείτε επίσης 12 Λάθη Μαγειρικής που Καταστρέφουν τα Φαγητά