Μερικές φορές, ακόμη και όταν έχετε τεράστιες γνώσεις μαγειρικής δεν μπορεί να σας προστατεύσει από το να κάνετε απογοητευτικά λάθη. Το θέμα είναι ότι συχνά μαγειρεύετε σύμφωνα με τις συνήθειές σας και δεν αμφισβητείτε τις μεθόδους σας, πιστεύοντας ότι είναι απλά αδύνατο να τα καταφέρετε καλύτερα. 12 Συνηθισμένα Λάθη Μαγειρικής που Καταστρέφουν και την Καλύτερη Συνταγή
Ανακατεύετε πολύ δυνατά το κουρκούτι για τηγανίτες.
Όταν φτιάχνετε το κουρκούτι για τηγανίτες, είναι εύκολο να παρασυρθείτε και να σπάσετε όλους τους σβώλους για να έχετε την ιδανική συνοχή. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι μεγάλο λάθος, καθώς δεν θα έχετε φουσκωτές και αφράτες τηγανίτες, αλλά μάλλον επίπεδες και λαστιχένιες.
Οι λόγοι κρύβονται σε 2 πιθανές παραλλαγές. Το πρώτο είναι ότι στις περισσότερες συνταγές, υπάρχει ένα συγκεκριμένο είδος μπέικιν πάουντερ, και το έντονο ανακάτεμα αφήνει όλες τις φυσαλίδες που παράγει όταν έρχεται σε επαφή με το υγρό να φεύγουν. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ανακατεύετε το κουρκούτι για πολύ ώρα, το οποίο παράγει γλουτένη, η περίσσεια της οποίας κάνει το κουρκούτι να είναι ελαστικό.
Ρίχνετε αλάτι σε ένα πιάτο από πολύ μικρή απόσταση.
Πιθανότατα έχετε παρατηρήσει ότι ορισμένοι σεφ αλατίζουν τα φαγητά τους κρατώντας τα χέρια τους ψηλά πάνω από το πιάτο ή το τηγάνι. Αποδεικνύεται ότι αυτό δεν είναι μια προσπάθεια επίδειξης. Μάλιστα, όσο υψηλότερο είναι το αρχικό σημείο, τόσο πιο ομοιόμορφα απλώνεται το αλάτι σε όλη την επιφάνεια. Εάν το χέρι είναι πολύ χαμηλά, υπάρχει κίνδυνος το ένα κομμάτι κρέας ή το πιάτο να είναι πιο αλμυρό από το άλλο.
Δεν τηγανίζετε το ρύζι πριν το μαγειρέψετε.
Υπάρχει ένα στάδιο μαγειρέματος που μπορεί να κάνει το ρύζι πιο εύθρυπτο και να το κορεστεί με επιπλέον γεύσεις, αλλά τείνετε να το παραλείπετε. Αυτό το στάδιο είναι το τηγάνισμα με λάδι πριν προσθέσετε νερό σε αυτό.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ζεστάνετε λάδι στο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, στη συνέχεια προσθέστε το ρύζι και τηγανίστε το μέχρι να εμφανιστεί μια ορατή αλλαγή χρώματος. Μετά από αυτό, προσθέστε νερό, περιμένετε μέχρι να βράσει, σκεπάστε το με ένα καπάκι και αφήστε το σε χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 20 λεπτά.
Δεν ζεσταίνετε αρκετά το τηγάνι και το λάδι.
Το φαγητό που τοποθετείται σε ένα κρύο τηγάνι πάνω από λάδι απορροφά το λάδι αντί να τηγανιστεί σε αυτό μέχρι να γίνει τραγανό. Τελικά, θα έχετε ένα πιάτο που είναι πλούσιο σε θερμίδες και λιπαρό, το οποίο μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη γεύση του.
Χρησιμοποιείτε διάφορα είδη πιπεριού με λάθος τρόπο.
Το μέγεθος άλεσης του μαύρου πιπεριού έχει σημασία όσον αφορά την ένταση της γεύσης. Το λεπτοτριμμένο πιπέρι καρυκεύει ομοιόμορφα το πιάτο με το άρωμα και, ταυτόχρονα, χρησιμεύει μόνο ως προσθήκη, όχι ως κύριο καρύκευμα. Ταυτόχρονα, το χοντροτριμμένο πιπέρι είναι πιο αρωματικό και προσθέτει γεύση στο πιάτο.
Το χοντρό αλεσμένο πιπέρι είναι λιγότερο κατάλληλο για σάλτσες, αλλά ιδανικό για κρέας και σαλάτες, ενώ το ψιλοτριμμένο πιπέρι, αντίθετα, θα δώσει μια απαλή απόχρωση στις σάλτσες, αλλά δεν θα καλύψει τη γεύση μιας μπριζόλας.
Ξεχνάτε ότι δεν πρέπει τελικά να μπουν όλα τα υλικά στο πιάτο.
Μερικές φορές προσθέτετε υλικά σε σούπες ή σάλτσες που χρειάζονται για να βελτιώσουν και να δώσουν μια ιδιαίτερη γεύση. Δεν πρέπει όμως να τρώγονται όλα στο τέλος. Για να μην μπουν περιττά κοτσάνια στο πιάτο κατά το σερβίρισμα του πιάτου, είναι καλύτερα να τα δέσετε με μια κλωστή από πριν. Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστεί μόνο να πιάσετε ολόκληρο το μάτσο με λαβίδες στο τέλος του μαγειρέματος και να το πετάξετε.
Δείτε ακόμη 10 Λάθη Μαγειρικής που Κάνουμε Συχνά Χωρίς να το Παρατηρήσουμε
Δεν ξύνετε την πάνω στρώση του κρέατος που έχει αποθηκευτεί για πολλή ώρα στο ψυγείο.
Το πάνω στρώμα του κρέατος που είχε αποθηκευτεί στην κατάψυξη για μεγάλο χρονικό διάστημα μερικές φορές αποχρωματίζεται ή αποκτά μια επικάλυψη. Και αυτή η απόχρωση μπορεί να δώσει στο τελικό πιάτο μια αμφίβολη χροιά. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να πετάξετε τέτοιο κρέας.
Χρειάζεται μόνο να ξύσετε αυτό το στρώμα από την επιφάνειά του, να το πλύνετε με νερό της βρύσης και να το στεγνώσετε με μια χαρτοπετσέτα. Φυσικά, δεν θα σώσει το χαλασμένο κρέας – αυτή η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο με ένα προϊόν που έχει ελεγχθεί.
Χρησιμοποιείτε την ίδια σπάτουλα για διαφορετικά είδη φαγητών.
Η ποικιλία των σχημάτων και των υλικών από τα οποία κατασκευάζονται οι σπάτουλες είναι έτσι για κάποιο λόγο. Έτσι, οι σπάτουλες σιλικόνης είναι οι καλύτερες για την ανάμειξη μαλακών και υγρών συστατικών, όπως ζύμη ή κρέμα. Είναι καλύτερα να μην χρησιμοποιείτε ξύλινες για κρέας, καθώς το ξύλο μπορεί να γίνει καλό έδαφος αναπαραγωγής βακτηρίων. Για εύθραυστα πιάτα, όπως τα τηγανητά αυγά, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε κυρτές σπάτουλες, όχι ίσιες, για να διατηρούνται ολόκληρα.
Ανακατεύετε τη σειρά προσθήκης ξηρών και φρέσκων βοτάνων.
Τα αποξηραμένα βότανα μπορούν να έχουν εντελώς διαφορετική επίδραση στη γεύση ενός πιάτου ανάλογα με τη στιγμή που τα προσθέτετε. Η γενική σύσταση είναι να τα προσθέσετε στην αρχή ή κατά το μαγείρεμα, καθώς χρειάζονται χρόνο για να μαλακώσουν και να ανοίξουν. Αν τα προσθέσετε στο τέλος ή στο έτοιμο πιάτο, όχι μόνο δεν θα ανοίξουν και θα απελευθερώσουν άρωμα, αλλά θα σκάσουν δυσάρεστα στα δόντια σας — γι’ αυτό είναι καλύτερα να επιλέξετε φρέσκα σε τέτοια περίπτωση.
Προσθέτετε κύβους βούτυρο στη ζύμη αντί να το τρίψετε.
Η βασική λεπτομέρεια σε πολλές συνταγές είναι ότι το βούτυρο πρέπει να είναι αρκετά μαλακό ώστε να μπορεί να αναμιχθεί με άλλα συστατικά. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να λιώσει. Σε αυτήν την περίπτωση, αντί να το κόψετε σε κύβους και να το προσθέσετε με αυτόν τον τρόπο, είναι καλύτερα να τρίψετε το παγωμένο βούτυρο και να το αφήσετε για μερικά λεπτά – οι τριμμένες νιφάδες θα φτάσουν γρήγορα στην ιδανική θερμοκρασία.
Κάτι άλλο που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι ορισμένες συνταγές απαιτούν το βούτυρο να μην είναι κρύο για να αφήσει τον ατμό να βγει στον φούρνο, κάτι που με τη σειρά του βοηθά τη ζύμη να φουσκώσει. Σε αυτή την περίπτωση, το τριμμένο κατεψυγμένο βούτυρο που τυλίγεται σε αλεύρι και προστίθεται στη ζύμη είναι επίσης μια τέλεια επιλογή.
Ανακατεύετε πολύ έντονα τον κιμά.
Η επιθυμία να αναμειχθούν καλά τα συστατικά που προστίθενται στον κιμά μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό ζύμωμα, το οποίο, με τη σειρά του, μπορεί να τον κάνει πολύ σκληρό και λιγότερο αρωματικό. Μάλιστα, για να κάνετε πιο φουσκωτά και τρυφερά τα κεφτεδάκια θα πρέπει να μεταχειριστείτε πολύ απαλά και προσεκτικά τον κιμά. Επίσης, δεν χρειάζεται να πιέσετε τη ζύμη πολύ δυνατά όταν τα φτιάχνετεαλλά χρησιμοποιήστε ελαφρά χτυπήματα.
Δεν ξεπλένετε το ρύζι πριν το βράσετε.
Πολλές φορές, το ρύζι γίνεται κολλώδες και μετατρέπεται σε χυλό, όχι μόνο επειδή δεν κολλάει στον σωστό χρόνο μαγειρέματος αλλά και επειδή δεν το ξεπλένουμε προηγουμένως. Το θέμα είναι ότι υπάρχει πολύ άμυλο στο ρύζι (γι’ αυτό το νερό γίνεται θολό). Όταν βράσει, αυτό το άμυλο δεν έχει πού να πάει, οπότε καθώς το νερό απορροφάται ή εξατμίζεται, γίνεται μια κολλώδης μάζα που δένει τους κόκκους.
Για να το αποφύγετε και να κάνετε το ρύζι πιο εύθρυπτο, πρέπει να το ξεπλύνετε σε ένα σουρωτήρι μέχρι να γίνει καθαρό το νερό.
Δείτε επίσης 10 Κόλπα Μαγειρικής που Μόνο οι Επαγγελματίες Γνωρίζουν για να σώσετε το φαγητό σας!