in , , , ,

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την υπερμελάγχρωση και πώς μπορείτε να απαλλαγείτε;

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την υπερμελάγχρωση και πώς μπορείτε να απαλλαγείτε;
Τι πρέπει να γνωρίζετε για την υπερμελάγχρωση και πώς μπορείτε να απαλλαγείτε;

Με την πάροδο του χρόνου η εμφάνισή μας αλλάζει. Οι ρυτίδες αλλά και σημάδια γήρανσης κάνουν την εμφάνισή τους σε διάφορα σημεία του σώματός μας.

Αυτά τα σημάδια ή αλλιώς κηλίδες εμφανίζονται συνήθως στο πρόσωπο, στα πόδια, στα χέρια και στους ώμους. Αυτά τα σημάδια της γήρανσης αποτελούν μια μορφή υπερχρωματισμού του δέρματος.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την υπερμελάγχρωση

Η υπερμελάγχρωση αναφέρεται σε μπαλώματα δέρματος που γίνονται πιο σκούρα από τις γύρω περιοχές του δέρματος. Εμφανίζεται όταν το δέρμα παράγει περίσσεια μελανίνη, τη χρωστική ουσία που δίνει στο δέρμα το χρώμα του. Μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των τύπων δέρματος

Η υπερμελάγχρωση είναι πολύ συχνή στο έγχρωμο δέρμα, καθώς οι πιο σκούροι τόνοι του δέρματος έχουν ήδη υψηλότερη περιεκτικότητα σε μελανίνη. Εγκαύματα, μώλωπες, ακμή, εξανθήματα ή άλλο τραύμα στο δέρμα μπορεί να προκαλέσει την παραγωγή περισσότερης μελανίνης και να οδηγήσει σε σκούρες κηλίδες.

Σκούρες Κηλίδες στο Πρόσωπο: Σπιτικές Θεραπείες Ομορφιάς με Μέλι για να Απαλλαγείτε

Οι τύποι υπερμελάγχρωσης περιλαμβάνουν:

 • κηλίδες ηλικίας, που ονομάζονται επίσης κηλίδες “ήπατος”
 • μέλασμα
 • μεταφλεγμονώδης μελάγχρωση

Ορισμένα φάρμακα και ορισμένες συνθήκες υγείας μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε υπερμελάγχρωση.

Δεν είναι μια επικίνδυνη πάθηση αλλά θέλει προσοχή. Καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε έναν γιατρό σε περίπτωση που:

 • Μερικά σημάδια γίνονται πιο έντονα από άλλα
 • Παρατηρείτε έναν πιο έντονο κύκλο γύρω από τα σημάδια
 • Το μέγεθός τους αυξάνει και αρχίζουν να κοκκινίζουν

Τύποι και συμπτώματα

Οι κηλίδες από τον ήλιο είναι πιο συχνές σε περιοχές με συχνή έκθεση στον ήλιο, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου, των χεριών και των ποδιών.

Η μεταφλεγμονώδης μελάγχρωση μπορεί να συμβεί μετά από φλεγμονή του δέρματος που προκύπτει από τραυματισμό, κοψίματα, εγκαύματα, ακμή ή λύκο. Μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα, αλλά η έκθεση στον ήλιο μπορεί να το κάνει πιο έντονο.

Έχοντας επιπλέον χρωστική ουσία σε ορισμένες περιοχές του δέρματος είναι συνήθως ακίνδυνη, αλλά μερικές φορές μπορεί να υποδεικνύει μια άλλη ιατρική κατάσταση, όπως η νόσος του Addison.

Πώς να απαλλαγείτε από την υπερμελάγχρωση

Η υπερμελάγχρωση είναι συχνά αβλαβής και μπορεί να μην απαιτεί καθόλου θεραπεία. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι μπορεί να προτιμούν να την αφαιρέσουν. Για όσους το κάνουν, διάφορες μέθοδοι θεραπείας και θεραπείες στο σπίτι μπορεί να βοηθήσουν.

Τοπικές κρέμες

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τοπικές θεραπείες για τη θεραπεία της υπερμελάγχρωσης. Οι τοπικές θεραπείες θα περιλαμβάνουν συστατικά που μπορούν να ελαφρύνουν το δέρμα, όπως:

 • αζελαϊκό οξύ
 • κρέμα κυστεαμίνης
 • βιταμίνη C
 • υδροκινόνη
 • κορτικοστεροειδή
 • ρετινοειδή, όπως η τρετινοΐνη
 • αρβουτίνη
 • φλούδες γλυκολικού οξέος
 • μεκινόληνιασιναμίδη
 • Ν-ακετυλο γλυκοζαμίνη
 • σόγια

Κρέμες που περιέχουν στεροειδή και υδροκινόνη μπορεί να χρειαστούν 3-6 μήνες για να επηρεάσουν το χρώμα του δέρματος.

Ορισμένες κρέμες για λεύκανση του δέρματος, όπως τα στεροειδή και η κρέμα υδροκινόνης, έχουν συνδεθεί με:

 • δερματικά εξανθήματα και ερεθισμούς
 • φλεγμονή
 • ακμή που προκαλείται από στεροειδή, οδηγώντας σε ουλές και επανεμφάνιση υπερμελάγχρωσης
 • λεπτό δέρμα
 • ερυθρότητα του δέρματος
 • δερματικές πληγές
 • ξηροδερμία ή ακραία ξηρότητα
 • αλλεργική αντίδραση ή δερματίτιδα εξ επαφής
 • μπλε και μοβ χρώση μετά από μακροχρόνια χρήση, γνωστή ως εξωγενής χρονολόγηση – αν και αυτό είναι σπάνιο

Οι άνθρωποι πρέπει να μιλήσουν με έναν γιατρό πριν από τη χρήση προϊόντων λεύκανσης του δέρματος, καθώς μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Πάντα να αγοράζετε προϊόντα από αξιόπιστη πηγή και να ακολουθείτε τις οδηγίες στη συσκευασία.

Πώς όμως μπορείτε να απαλλαγείτε με έναν φυσικό και ανώδυνο τρόπο; Η λύση είναι το ποταπό κρεμμύδι.

Αισθητικές επεμβάσεις

Ορισμένες καλλυντικές διαδικασίες μπορούν επίσης να ελαφρύνουν περιοχές του δέρματος για να μειώσουν την εμφάνιση υπερμελάγχρωσης.

Οι καλλυντικές διαδικασίες για υπερμελάγχρωση περιλαμβάνουν:

 • θεραπεία με λέιζερ
 • έντονο παλμικό φως
 • χημικό πίλινγκ

Οι άνθρωποι που σκέφτονται αν θα υποβληθούν σε μία από αυτές τις διαδικασίες θα πρέπει να συζητήσουν τη διαδικασία και τις πιθανές παρενέργειες με έναν ειδικό φροντίδας του δέρματος ή δερματολόγο.

Μπορούν ενδεχομένως να επιδεινώσουν την υπερμελάγχρωση τραυματίζοντας το εξωτερικό στρώμα του δέρματος.

Οι φυτικές θεραπείες

Εάν ένα άτομο επιθυμεί να δοκιμάσει μια νέα θεραπεία ή φυσική θεραπεία, θα πρέπει πάντα να δοκιμάσει το προϊόν σε ένα μικρό κομμάτι δέρματος για να δει το πώς αντιδρά.

Το θαυματουργό κρεμμύδι

Γνωρίζατε ότι θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε κάτι που έχετε στο σπίτι σας για να απομακρύνετε αυτές τις κηλίδες; Το πιο πιθανό είναι να έχετε σπίτι σας και τα δύο πράγματα που θα χρειαστείτε: ένα κρεμμύδι και ξύδι από μηλίτη. Είναι αποδεδειγμένο ότι ο χυμός από κρεμμύδι βοηθάει στην απομάκρυνση αυτών των σημαδιών. Στην συνέχεια το ξύδι από μηλίτη βοηθάει έτσι ώστε να απομακρύνετε τις νεκρές στρώσεις δέρματος.

Χρησιμοποιώντας αυτά τα δύο θεραπευτικά συστατικά μπορείτε να δώσετε στο δέρμα σας μια φρέσκια εμφάνιση και να απομακρύνετε τα σημάδια με πολύ εύκολο τρόπο! Αρχικά πολτοποιείστε ένα κρεμμύδι. Στην συνέχεια αδειάστε τον πολτό σε ένα βαμβακερό ύφασμα ή σε ένα κόσκινο. Αναμείξτε τον χυμό από το κρεμμύδι με το ξύδι από μηλίτη και απλώστε το στα σκούρα σημάδια. Κάντε την ίδια διαδικασία κάθε μέρα για λίγες εβδομάδες και θα δείτε ότι τα σημάδια σταδιακά θα εξασθενήσουν!

Ο χυμός από λεμόνι

Εάν επιθυμείτε να λευκάνετε τις σκουρόχρωμες κηλίδες που προκαλούνται εξαιτίας των πανάδων, διαβάστε τον παρακάτω τρόπο. Ο χυμός από λεμόνι συντελεί στη λεύκανση της επιδερμίδας και τα οξέα του αφαιρούν το αποχρωματισμένο δέρμα, βοηθώντας στην υγιή ανάπλαση της επιδερμίδας. Καθημερινά όπως και με το κρεμμύδι θα πρέπει να περνάτε τα σημεία του σώματός σας που έχουν τις κηλίδες γήρανσης ή τις πανάδες εξαιτίας του ηλίου.

Φυσικά μην περιμένετε να αποκτήσετε την επιδερμίδα που είχατε όταν ήσασταν 20 ετών αλλά οπωσδήποτε θα δείτε αισθητή διαφορά.

Αλόε βέρα

Η αλοεσίνη, μια ένωση που υπάρχει στην αλόη βέρα, μπορεί να ελαφρύνει την υπερμελάγχρωση. Η αλοξοσίνη δρα αναστέλλοντας την παραγωγή μελανίνης στο δέρμα.

Οι άνθρωποι μπορούν να εφαρμόσουν τζελ αλόης βέρα από το φυτό απευθείας στο δέρμα καθημερινά. Ωστόσο, καμία έρευνα δεν έχει συνδέσει άμεσα την αλόη βέρα με μειωμένες περιοχές υπερμελάγχρωσης, οπότε οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη την αποτελεσματικότητα αυτής της τεχνικής.

Γλυκόριζα

Τα εκχυλίσματα γλυκόριζας μπορεί να ελαφρύνουν την υπερμελάγχρωση. Το εκχύλισμα γλυκόριζας που ονομάζεται γλαβριδίνη  έχει αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτικά και λευκαντικά αποτελέσματα.

Οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν κρέμες που περιέχουν γλαβριδίνη σε περιοχές υπερμελάγχρωσης.

Πράσινο τσάι

Τα εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού μπορεί να βελτιώσουν την υπερμελάγχρωση. Οι ερευνητές έχουν αναφερθεί πολλές φορές για τις πιθανές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του.

Ωστόσο απαιτείται περισσότερη έρευνα προτού οι επιστήμονες μπορέσουν να κατανοήσουν πλήρως εάν το πράσινο τσάι μπορεί να βελτιώσει ή όχι τα συμπτώματα.

via enimerotiko

Βαθμολόγησε το Άρθρο!

Διάλεξε αστέρια! Μας βοηθάτε να γίνουμε Καλύτεροι!

Βαθμολογία 5 / 5. Αξιολογήσεις: 1

Δεν υπάρχουν αξιολογήσεις ακόμα. Γίνε ο Πρώτος που θα δώσει αστέρια!

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο

Written by toftiaxa.gr

Αγάπη και πάθος για δημιουργία με απλά και καθημερινά υλικά. Ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών. Αγαπημένη, η διακόσμηση και οι λύσεις για μικρούς χώρους καθώς και οι πρακτικές και νόστιμες συνταγές

13 Κόλπα που θα Κάνουν το Σπίτι σας να Μυρίζει σαν Πολυτελής Σουίτα Ξενοδοχείου

13 Κόλπα που θα Κάνουν το Σπίτι σας να Μυρίζει σαν Πολυτελής Σουίτα Ξενοδοχείου

Μυρίζει άσχημα η σφουγγαρίστρα; Το κόλπο της γιαγιάς με 2 υλικά από την κουζίνα που θα την κάνει… καινούργια

Μυρίζει άσχημα η σφουγγαρίστρα; Το κόλπο της γιαγιάς με 2 υλικά από την κουζίνα που θα την κάνει… καινούργια