Η κατανάλωση τροφών και ποτών με το δημοφιλές τεχνητό γλυκαντικό ερυθριτόλη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine. Φάε Μπρόκολο και θα το Ευγνωμονείς: 7 Απρόσμενοι Τρόποι που το Μπρόκολο Μπορεί να Αλλάξει το Σώμα σας
Η ερυθριτόλη είναι ένα υποκατάστατο ζάχαρης που βρίσκεται συνήθως σε ροφήματα διαίτης και σνακ χαμηλών θερμίδων. Το γλυκαντικό παρασκευάζεται από καλαμπόκι που έχει υποστεί ζύμωση και απορροφάται κυρίως στην κυκλοφορία του αίματος κατά την κατανάλωση.
Ερευνητές έλεγξαν τα επίπεδα ερυθριτόλης στο αίμα περισσότερων από 4.000 ανθρώπων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν σχετικά υψηλές ποσότητες ερυθριτόλης στο αίμα τους είχαν αυξημένο κίνδυνο σοβαρού καρδιακού επεισοδίου, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.
Δείτε ακόμη Τα Αυγά Είναι Υγιεινά και Θρεπτικά για Κατανάλωση, Σύμφωνα με Διαιτολόγους και Μελέτες
Τα τεχνητά γλυκαντικά χρησιμοποιούνται ευρέως σε προϊόντα χωρίς ζάχαρη που συνιστώνται για άτομα που πάσχουν από διαβήτη ή παχυσαρκία. Δεδομένου ότι αυτές οι καταστάσεις συνδέονται ανεξάρτητα με μεγαλύτερη πιθανότητα καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού, είναι σημαντικό να σταθμίσουμε τους καρδιαγγειακούς κινδύνους που συνδέονται με τα δημοφιλή υποκατάστατα ζάχαρης.
Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου και οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι τα τρόφιμα που τρώμε δεν είναι κρυφοί συν-παράγοντες.
Η ερυθριτόλη είναι δημοφιλής στους διαβητικούς, αλλά μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους
Η ερυθριτόλη είναι μόνο 70% τόσο γλυκιά όσο η ζάχαρη και περιέχει περίπου το 6% των θερμίδων που βρίσκονται σε ίση ποσότητα ζάχαρης. Είναι τεχνικά μια αλκοόλη ζάχαρης, που βρίσκεται φυσικά σε ορισμένα φρούτα και παρασκευάζεται με ζύμωση καλαμποκιού με μαγιά.
Οι αλκοόλες ζάχαρης είναι σε θέση να διεγείρουν τους γευστικούς κάλυκες χωρίς να επηρεάζουν το σάκχαρο του αίματος, κάτι που είναι εξαιρετικό για τους διαβητικούς. Ωστόσο, ερευνητές στην κλινική του Κλίβελαντ ανακάλυψαν ότι ορισμένες αλκοόλες σακχάρου – συγκεκριμένα η ερυθριτόλη – μπορεί να συμβάλλουν στη δημιουργία θρόμβων αίματος.
Για να είναι σίγουροι, πρόσθεσαν ερυθριτόλη στο αίμα έξω από το σώμα και το παρακολούθησαν να πήζει. Διαπίστωσαν ότι η προσθήκη συσχετίστηκε με ενισχυμένη πήξη, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.
Οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν ότι τα ευρήματά τους είναι προκαταρκτικά και δεν μπορούν να αποδείξουν ότι η ερυθριτόλη προκαλεί άμεσα θρόμβους αίματος. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για την αξιολόγηση της ασφάλειας του γλυκαντικού, το οποίο επί του παρόντος αναγνωρίζεται ως ασφαλές από την Ένωση Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.
Δείτε επίσης Πόσο βλαβερή είναι η ζάχαρη: 7 Προειδοποιητικά Σημάδια ότι Καταναλώνετε Μεγάλες Ποσότητες