Η χρήση στοματικού διαλύματος μπορεί να αποτρέψει την τερηδόνα, να βοηθήσει να φρεσκάρετε την αναπνοή σας και να μειώσετε την ποσότητα πλάκας στα δόντια σας. Ωστόσο, η χρήση στοματικού διαλύματος καθημερινά μπορεί επίσης να έχει κάποια ανεπιθύμητα αποτελέσματα στο σώμα, επομένως θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοι σχετικά με το πόσο συχνά το χρησιμοποιούμε. 16 Εναλλακτικές Χρήσεις για Στοματικό Διάλυμα
Σχετικά με το ερώτημα εάν πρέπει να χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα καθημερινά, δεν υπάρχει μια απάντηση που να ταιριάζει σε όλους. Εάν έχετε ερωτήσεις ή ανησυχίες, συνιστούμε να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας για να προσδιορίσετε τη σωστή ρουτίνα στοματικής υγιεινής για εσάς.
Η καθημερινή χρήση στοματικού διαλύματος μπορεί να προκαλέσει «ξηροστομία».
Η τακτική χρήση στοματικού διαλύματος, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει ξηροστομία —μια πάθηση όπου οι σιελογόνοι αδένες δεν παράγουν τη σωστή ποσότητα σάλιου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες των ούλων, τερηδόνα και άλλα προβλήματα που προκαλούν οσμή, και γι’ αυτό είναι σημαντικό να διατηρείτε τη γλώσσα ενυδατωμένη.
Ένα στοματικό διάλυμα που περιέχει οινόπνευμα μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ξηροστομίας, επομένως σε αυτές τις περιπτώσεις, συνιστάται να χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα που περιέχει φθόριο.
Μπορεί να αφαιρέσει το καλό στοματικό μικροβίωμα.
Ενώ ορισμένα βακτήρια μπορούν να οδηγήσουν σε κακή αναπνοή και τερηδόνα, άλλα βακτήρια είναι εκεί για να διασπάσουν τα τρόφιμα που τρώμε και να διατηρήσουν υγιή ούλα και δόντια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν συνιστάται η θανάτωση όλων των βακτηρίων στο στόμα μας κάθε μέρα.
Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ότι η χρήση ακόμη και στοματικών διαλυμάτων χωρίς αλκοόλ μπορεί να αφαιρέσει και το υγιές μικροβίωμα του στόματος.
Μπορεί να βάψει τα δόντια σας.
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2019, η χρώση των δοντιών ήταν η πιο κοινή παρενέργεια από τη χρήση στοματικού διαλύματος. Αυτό συμβαίνει επειδή ορισμένα συστατικά που περιέχονται σε αυτό μπορεί να αντιδράσουν με ενώσεις σε τρόφιμα, κάνοντας το χρώμα των δοντιών σας θαμπό.
Εάν δεν μπορείτε να φανταστείτε τη ρουτίνα της στοματικής σας υγιεινής χωρίς στοματικό διάλυμα, αλλά εξακολουθείτε να ανησυχείτε για τη χρώση δοντιών σας, συνιστάται να το χρησιμοποιείτε μόνο το βραδύ ακριβώς πριν τον ύπνο.
Δείτε ακόμη Τι Είναι η Λευκή Γλώσσα και Τι να Κάνετε για Αυτήν
Μπορεί να προκαλέσει διάβρωση των δοντιών και απώλεια σμάλτου.
Ορισμένα στοματικά διαλύματα έχουν χαμηλά επίπεδα PH ή είναι πολύ όξινα, με επίπεδα οξέος που είναι σχεδόν ίδια με το ξύδι. Αυτό μπορεί να επιταχύνει τη διάβρωση του σμάλτου των δοντιών, αυξάνοντας την ευαισθησία τους στο ζεστό ή στο κρύο. Επίσης, είναι καλύτερο να μην χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα πριν το βούρτσισμα, επειδή, με αυτόν τον τρόπο, το σμάλτο από τα δόντια σας μπορεί να είναι πιο επιρρεπές σε βλάβη.
Η χρήση στοματικών διαλυμάτων θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη.
Σύμφωνα με μια μελέτη, τα άτομα που χρησιμοποιούν στοματικό διάλυμα δύο ή περισσότερες φορές την ημέρα έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο προδιαβήτη ή διαβήτη σε σύγκριση με λιγότερο συχνούς χρήστες στοματικού διαλύματος ή μη χρήστες. Οι ερευνητές εξηγούν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι η χρήση στοματικού διαλύματος καταστρέφει τα «φιλικά» στοματικά βακτήρια, τα οποία μπορούν να αλλάξουν τον μεταβολισμό του σακχάρου στο αίμα, προάγοντας τον διαβήτη.
Δείτε επίσης Οδοντική πλάκα: Οι αιτίες που την προκαλούν και 5 σπιτικές θεραπείες για να την καθαρίσετε με φυσικό τρόπο