Οι επιστήμονες διαφωνούν για την επίδραση των γενετικά τροποποιημένων τροφών στην υγεία. Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Κίνα καλλιεργούν τροποποιημένο καλαμπόκι, σόγια και πατάτες, ενώ η Αυστρία, η Ελλάδα και η Ουγγαρία δήλωσαν ότι είναι ελεύθερες ΓΤΟ. 10 Τροφές που σας κάνουν να γερνάτε πιο γρήγορα!
Η βλάβη των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων δεν έχει αποδειχθεί, αλλά αν είναι σημαντικό για εσάς το φαγητό σας να είναι εντελώς βιολογικό, θα πρέπει να γνωρίζετε πώς να αποφύγετε τις γενετικά τροποποιημένες τροφές.
- ΓΤΟ σημαίνει γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοι (φυτά, ζώα, μικροοργανισμούς) με μεταμοσχευμένα γονίδια από άλλους οργανισμούς.
- Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα είναι ανθεκτικά σε παράσιτα, ζιζανιοκτόνα, μύκητες και ιούς. Έχουν καλύτερη γεύση και αναπτύσσονται πιο γρήγορα από τα βιολογικά προϊόντα.
- Προς το παρόν, δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι τα τροποποιημένα προϊόντα είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο. Πολυάριθμα διεθνή ερευνητικά ιδρύματα και επιστημονικοί οργανισμοί το αποδεικνύουν.
- Οι γενετικά τροποποιημένες τροφές μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση. Για παράδειγμα, εάν είστε αλλεργικοί στα φουντούκια και φάτε ένα προϊόν με γονίδια φουντουκιού, μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση. Γι’ αυτό θα πρέπει πάντα να διαβάζετε προσεκτικά τις πληροφορίες στις ετικέτες.
Διαβάστε την ετικέτα.
Τα βιολογικά προϊόντα επισημαίνονται με ειδικό τρόπο. Αναζητήστε τις ετικέτες “100% βιολογικό”, “βιολογικό” ή “φτιαγμένο με βιολογικά συστατικά”. Εγγυούνται ότι το προϊόν δεν περιέχει γενετικά τροποποιημένα συστατικά.
Δώστε προσοχή στις επιγραφές “χωρίς ΓΤΟ”, “Μη ΓΤΟ” ή “παράγεται χωρίς γενετικά τροποποιημένα συστατικά”. Αυτά τα προϊόντα ενδέχεται να περιέχουν ΓΤΟ αλλά όχι περισσότερο από 0,9%.
Στις ΗΠΑ, τα φρούτα και τα λαχανικά επισημαίνονται με έναν κωδικό PLU με 5 αριθμούς σε μια ετικέτα. Ο κωδικός στα προϊόντα ΓΤΟ αρχίζει με 8.
Δείτε ακόμη 10 Τοξικές Τροφές που Μπορούν να σας Βλάψουν
Δώστε προσοχή στην εμφάνιση του προϊόντος.
Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα φαίνονται τέλεια. Έχουν το σωστό σχήμα, το ίδιο μέγεθος και μεγάλη διάρκεια ζωής, επειδή τα νέα γονίδια τους επιτρέπουν να αντιστέκονται στις αρνητικές εξωτερικές επιπτώσεις. Για παράδειγμα, το γονίδιο Bacillus thuringiensis που προστίθεται σε γενετικά τροποποιημένα φυτά παράγει μια τοξίνη που δηλητηριάζει τα παράσιτα.
Εάν τα λαχανικά αγγίζονται από έντομα, είναι πιθανώς βιολογικά.
Εάν είναι σημαντικό για εσάς να αποφεύγετε τις γενετικά τροποποιημένες τροφές, θυμηθείτε αυτήν τη λίστα:
Το 78% της σόγιας, το 33% του καλαμποκιού, το 64% του βαμβακιού και το 24% της ελαιοκράμβης στον κόσμο είναι διαγονιδιακά.
Προστίθενται σε τρόφιμα όπως:
- λουκάνικα
- γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα
- ημικατεργασμένα προϊόντα και μείγματα αλεύρων
- δημητριακά πρωινού και στιγμιαίο κουάκερ
- ψωμί και είδη ζαχαροπλαστικής
- γλυκά ποτά
- βαμβακόσπορο και φυστικοβούτυρο
- μαγιονέζα
- σιρόπι σοκολάτας
Δείτε επίσης 6 Υγιεινές Τροφές που Γίνονται Ανθυγιεινές Όταν Υπερκαταναλώνονται